https://www.dstny.se/app/uploads/Bilder_hemsidan_batteri.jpg

5 appar som är batteritjuvar

Batteritjuvar kan vara det värsta som finns. Idag använder vi telefonen till i princip allt. Vi använder telefonen för att hålla oss à jour med vad som händer i omvärlden genom olika nyhetsappar så som Aftonbladet och Expressen. Vi håller kontakten med våra vänner och kollegor via appar som Facebook, Linkedin och WhatsApp. Vi delar med oss av vår vardag genom Instagram och Snapchat. Utöver det hjälper våra telefoner oss att sköta våra dagliga finanser via bankappar och betalningsappar. Vi har ofta tågbiljetter och biobiljetter i telefonen. I mobilens kalender kan vi enkelt se vilken tid det där viktiga mötet skulle vara. Och skulle batteriet dö mitt på dagen kan detta innebära extremt stora problem för oss.

Vi vet att vår användning av telefonen kräver på batteriet. Men inte lika många vet att olika appar kräver olika mycket av vårt batteri. Genom att veta vilka appar som är batteritjuvar kan vi göra kloka val och spara värdefullt batteri. Nedan har vi listat 5 populär appar som är riktiga batteritjuvar.

Batteritjuvar battery thieves

Snapchat

Batteri app

Snapchat har varit en riktigt populär app under lång tid nu. Sättet den får användarna att kommunicera på ett lättsamt sätt med bitmojis och roliga filter lockar en stor målgrupp. Unga som gamla väljer Snapchat för att kommunicera med nära och kära. Men Snapchat kräver en hel del av din telefon och dess batteri. Både när det kommer till batterianvändning och minne. Flrutom att appen äter upp batteritid så kräver den också en hel del data för dig som är rädd om surfen. Positioneringstjänster, kommunikation och kamera – allt detta kräver sin beskärda del av energin.

Du kan minska effekten lite genom att blocka appen från att använda mobildata och bara använda den när du sitter med Wi-Fi tillgängligt. Genom att stänga av push-notiser så undviker du att appen ligger och drar batteri i bakgrunden i onödan. Men tråkigt nog får du inte heller veta när en ny snap har kommit, vilket är lite av hela tanken med appen.

 

Netflix

Netflix är ju helt underbart, tänk att kunna ha med sig ett helt filmbibliotek vart man än går! Filmer och serier av hög kvalité, perfekt för längre resor eller när man vill döda lite tid. Men när det kommer till batteri så är Netflix en riktig tjuv. Självklart går ju mycket av batteriet till att buffra och spela upp filmerna. Vad man kanske glömmer är att det också kräver mycket av batteriet att hålla displayen igång. Och plöjer man igenom 2 avsnitt av sin favoritserie kan du räkna med att batterinivån är låg när du är klar.

Displayen drar alltid mycket batteri när den är igång, så bara är det. Men vill du spara lite på batteriet så kan du dra ner ljusnivån på skärmen. Då blir skärmen lite snällare mot din batterinivå. Sitter du i ett mörkt rum är det ändå bara onödigt att ha ljuset på max.

Outlook

Här har vi ännu en till bov i batteridramat. Ofta har man en synkroniseringsfrekvens som är för hög. Synkroniseringsfrekvensen är alltså i vilken frekvens man har valt att appen ska söka efter nya mail. Dessutom tenderar många att kolla mailen lite väl ofta i appen. Du kan välja att appen bara ska synka när du aktivt väljer det och på så sätt spara batteri. Ett annat tips om du har flera olika mail-konton är att synka alla dessa till ett specifikt konto – förslagsvis Androids eller iPhones egna, så slipper telefonen synka på flera olika ställen.

 

Google Maps

Detta är en viktig app, speciellt om man ofta är ute och utforskar nya vidder. Eller om man som jag, ofta kommer vilse. Denna app kräver dock mycket av din telefon, skärmen drar sitt och positioneringen drar sitt. Har du iPhone kan du välja att använda deras egna app som kräver mindre resurser. Eller varför inte köra på det gamla hederliga sättet och fråga en fysisk person om vägen.

 

Facebook

 

Självklart är användningsgraden en stor faktor till att denna app drar mycket batteri – många besöker Facebook frekvent under hela dagen. Men i förhållande till vad appen faktiskt gör är detta en riktig batterislukare. Appen använder positionering och körs i bakgrunden om du inte valt att stänga av de funktionerna. Ett tips är att använda dig av webbversionen som faktiskt kräver mycket mindre batteri.

Sedan är det Facebooks tillhörande meddelande-app, Messenger, som ligger och knaprar i sig batteri i bakgrunden helt utan att skämmas. Precis som Facebook ligger appen och kör i bakgrunden, synkar kontakter och skickar push-notiser. Förr kunde man skicka meddelande direkt via Facebook-appen men tyvärr fungerar det inte längre, tråkigt nog.

Det finns en version av Messenger som kallas Messenger Lite. Denna version av Messenger är tänkt att fungera för billigare versioner av smartphones och på grund av dess mindre avancerade funktioner så drar den även mindre batteri.

 

Spara batteri på telefonen

Så vad kan man göra för att spara batteriet i sin mobil? Vad du kan göra för att minska din batteriförbrukning över lag är att se över dina inställningar för varje enskild app. Många appar använder positionering även fast du personligen inte vinner något på det. Positioneringen kan ofta användas i marknadsföringssyfte för att kunna visa lokalt riktad reklam för dig. Genom att stänga av positioneringen kollar appen inte längre vart du befinner dig vilket sparar mycket batteri.

Du kan välja att slå av notiser på de appar du känner att du inte behöver veta direkt när något nytt har hänt. Då slutar appen leta efter ny information i bakgrunden vilket låter ditt batteri få välförtjänad vila.Mer ljus kräver mer batteri. Därför kan du även välja att sänka ljuset på skärmen lite.

Annars kan du alltid investera i en portabel powerbank. Då kan du använda telefonen mer frikostigt utan att tänkta speciellt mycket på något av det ovanstående.

Är du nyfiken på snabbladdning?

Har du hört talas om snabbladdning, eller fast charging som man brukar säga. Det är ett sätt som du kan ladda upp din telefons batteri på betydligt kortare tid än vad det brukar ta. Detta fungerar genom framtagandet av laddare som släpper igenom mycket mer watt än vad vanliga laddare gör. Läs mer om snabbladdning och om varför inte alla mobiler har denna funktionen här:

Läs mer om hur du kan ladda ditt batteri på nolltid.

Mer batteri åt folket!

Senast uppdaterad oktober 2020