Dags att skaffa företagstelefoni? Vi har listat 4 typer av växellösningar

Om du precis har startat upp ett företag kan det vara okej att enbart ha en telefonlinje. Men i takt med att företaget växer och utvecklas kommer du behöva fler telefoner till dina anställda och olika telefonlinjer till olika avdelningar. Fler linjer och telefonnummer kommer att göra ditt företags telefoni mer komplex och kommer även potentiellt kunna öka dina kostnader. Som tur är finns det en lösning som samlar alla telefonlinjer till ditt företag, nämligen en växel.

Om du funderar på att skaffa en växel till ditt företag är det bra att veta lite om de olika lösningarna som finns där ute på marknaden. Vad som är dess svagheter och styrkor. Här har vi listat 4 olika typer av växellösningar.

 1 Traditionell fast telefonväxel

Den analoga växellösningen är baserat på det fasta telefonnätet och bygger på att växeln finns i en fysisk hårdvara. En platsbaserad växel som står någonstans i företagets lokaler. Den fasta telefonlinjen går alltså in i denna, oftast ganska skrymmande, växel. Sedan går linjer ut till telefonerna placerade på personalens skrivbord.

Dessa traditionella lösningar fungerar oftast stabilt och bra. Tyvärr är de både väldigt dyra att köpa in och att uppdatera. Hårdvara så som trunk och förlängningar blir föråldrade över tid och om något skulle gå ner så är det svårt och kostsamt att supportera.

Så du får alltså en stadig växellösning som är dyr och omständlig att ta uppdatera och supportera.

2 Digitala växelsystem

En digital telefonväxel kan distribuera både en traditionell analog lösning och IP-telefoni. I digitala telefonväxlar kan du lägga till saker som väntmusik och integrera med VoIP-telefoner. Jämfört med analoga telefonväxlar erbjuder digitala växlar dessutom en bättre ljudkvalité.  Med dessa system kan du få saker som röstbrevlåda, telefonsvarare och vidarekopplingsfunktioner. Dessa system tenderar att vara populära hos företag som har osäkrade telefonlinjer och osäker internetanslutning.

Det digitala växelsystemet var en pålitlig lösning i dess glansdagar och det finns företag som har kvar dem. Varför laga något som inte är trasigt? Men få säljs idag då det finns nyare och mer kostnadseffektiva val.

3 Platsbaserad IP-växel

Denna växellösning brukar även kallas för VoIP-växel. Tillsammans med VoIP-telefoner anses IP-plattformen vara den vanligaste typen av växelsystem. Växeln använder internet och därigenom tillhandahåller den avancerade funktioner som bättre samtalskvalitet, samtalsstabilitet, videosamtal, röstbrevlåda till e-post, mobilintegration mm. För att kunna nyttja platsbaserade IP-växlars fulla potential behöver du använda en SIP-trunk. En SIP-trunk kommer att ge växeln ännu mer avancerade funktioner så som inspelning av samtal och avancerade svarsgrupper.

En stor fördel med dessa system är att de är väldigt lätta att komma igång med. Nätverkskablar används för att koppla upp telefonerna istället för vanliga telefonkablar. Tyvärr är IP-växlar fortfarande ett dyrt alternativ på grund av hårdvara och installation.

4 Molnbaserad telefonväxel

Molnbaserade växellösningar byggs, levereras och underhålls av leverantören av växeln. Du som kund behöver alltså inte sköt någonting. Dessa växellösningar hanterar både distribution av inkommande samtal så som utgående. All kommunikation går först via internet vilket gör att det blir billigt att ringa interna samtal inom företaget, även om man ringer till ett kontor som ligger i ett annat land.

Att installera en molnväxel är extremt enkelt. Eftersom ingen hårdvara krävs för att bära själva växeln är det bara mjukvaran som behöver installeras från användarens sida. Befintliga mobiltelefoner och datorer kan användas för att ringa via. Detta innebär att uppstartskostnaden är väldigt låg.

All skötsel av växeln görs av leverantören och användarna får ta del av alla uppdateringar som görs, utan några extra avgifter. Därför har man alltid den senaste versionen av växeln. Säkerheten i dessa system är höga och det är väldigt sällan något skulle gå ner. Skulle något mot förmodan ändå hända kan man veta att leverantören kommer göra allt som är möjligt för att lösa problemet då ett problem skulle drabba hela kundstocken. Därför vet du att du får den snabbaste lösningen möjlig.

Med molnbaserade växlar får du alla avancerade växelfunktioner du kan tänkas behöva så som avancerade svarsgrupper, videosamtal, röstbrevlåda, mobilapplikation mm.

Du får alltså en stabil och modern lösning som är användarvänlig och kostnadseffektiv.

Nu har du lite kunskap om olika växellösningar inför ett eventuellt införskaffande av en företagsväxel. Vill du veta mer är du varmt välkommen att ringa oss på Soluno så berättar vi mer än gärna om vad vi erbjuder för lösning och vad vi kan göra för att förbättra ditt företags telefoni.

Ring oss på: 010-410 50 00

Av Elin Gunnarsson
Content Manager
I en tid av "det måste hända nu" är det av yttersta vikt att ha rätt kommunikationslösningar.

2 responses to “Dags att skaffa företagstelefoni? Vi har listat 4 typer av växellösningar

    1. Hej, du får gärna ringa oss på 010-410 50 00, så kan vi hjälpa dig vidare med en lösning som passar just ditt företag.Vår tjänst är både digital och användarvänlig. Dessutom så fungerar vår tjänst väldigt bra för både små och stora företag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.