https://www.dstny.se/app/uploads/smartphone_fail.jpg

5 smartphone-missar som vi sent kommer glömma

När det kommer till smartphones så har det gjorts enorma framsteg under de senaste tio åren. Och benämningen på dessa enheter är verkligen passande, det är SMARTA telefoner. Men tyvärr har det inte bara varit rosor och parader när det kommer till utvecklingen av smartphones och dess tillbehör, det har även gjorts en hel del riktiga missar. Vi har listat 5 blundrar som smartphone-tillverkare har gjort under åren som vi sent kommer glömma.

1 Energizer P18K – en smartphone eller en tegelsten?

Något av det viktigaste vi har i våra smartphones är batteriet. För konsumenter är batteriets kapacitet en avgörande faktor när vi köper ny telefon, så grundtanken med Energizer P18K var supersmart. Att skapa en telefon med ett batteri som håller upp till 50 dagar, på en enda uppladdning! Även om det kan låta som en dröm så var telefonen en riktig flopp. Telefonen väger 3 gånger så mycket som en vanlig smartphone, dessutom är telefonen så tjock att du behöver någon typ av handväska eller gigantiska fickor för att kunna ha den med dig. I jämförelse med sina eleganta konkurrenter så kändes Energizer P18K som en riktigt tegelsten och konsumenterna ville helt enkelt inte ha den. Företaget sålde bara 16 exemplar under samma tid som Samsung sålde ca 16 miljoner exemplar av sin Galaxy S10. En riktig flopp helt enkelt.

Energizer P18K smartphone

2 Royole Flexpai – den första vikbara telefonen

Royole var ett företag som grundades år 2012 för att skapa den första vikbara skärmen. När de började jobba med tekniken så var inget annat företag ens i närheten att skapa något liknande och hypen kring företaget var stor. Tyvärr så tog det stopp där, helt plötsligt blev det 2019 och Samsung stod inför att lansera sin egen vikbara smartphone. Troligtvis fick Royole lite panik av detta och skyndade sig att lansera det de hade – Royole Flexpai. Tyvärr så lämnade både designen och tekniken i telefonen väldigt mycket att önska. När telefonen var vikt så hade den tjockleken av en mindre bok och mjukvaran var full av buggar. Tråkigt nog fick den dåliga tekniken bakom denna modellen folk att ifrågasätta varför vi behöver vikbara telefoner över huvud taget och företaget föll i glömska.

Royole flexpai smartphone

3 Apple AirPower – en laddplatta som aldrig släpptes

När iPhoneX skulle släppas, år 2017, så visade Apple upp sina drömmar för att ladda trådlöst. Med Apple AirPower skulle man kunna ladda flertalet enheter på en och samma platta, oberoende av vart på plattan de låg. Apple-användare väntade med spänning på den nya plattan, den nämndes i iOS-uppdateringar och fanns till och med illustrerade på baksidan av den andra generationens AirPods. Men plattan släpptes aldrig. För att kunna ladda trådlöst behövs en spole i plattan och en spole på baksidan av enheterna som ska laddas. För att produkten skulle kunna hålla det den lovade krävdes många spolar som skulle kunna ge ström till flera enheter. Tyvärr kunde inte Apple hitta en lösning där enheten inte blev för varm och de elektromagnetiska fälten inte störde varandra. En cool produkt i teorin, tråkigt att den inte gick att bygga.

4 BlackBerry Z10

Idag kan det vara svårt att tro att BlackBerry, förr i tiden, hade 50% av mobiltelefonmarknaden i USA. Blackberrys fall har verkligen varit enastående och visar tydligt på vad som händer om du inte hänger med i tiden. Deras smartphone Blackberry Z10 personifierar varför det har gått så dåligt för företag den senaste tiden.

Till att börja med så förstod företaget inte riktigt varför kunderna ville ha smartphones över huvud taget. När de första smarta telefonerna blev populära med sina appar så missbedömde Blackberry situationen totalt och trodde att framgången låg i touchscreens. Därför skapade de en touchscreen-version av sin existerande telefon, en smartphone-modell som många gånger utnämnts till den sämsta genom tiderna. Efter den missen så gjorde BlackBerry ännu en felbedömning, de trodde nu att det kunden vill ha var det bästa operativsystemet. Blackberry Z10 kändes äntligen som en riktig smartphone men som ändå missade målet med en mil. Det Blackberry var kända för, förr i tiden, var deras säkerhet, därför hade de jobbat hårt på detta även nu. Tyvärr gjorde det att operativsystemet inte blev tillräckligt ”open sourced” och telefonen kunde inte ha alla de appar som användarna faktiskt ville använda. Z10 var absolut inte den sämsta telefonen som BlackBerry har skapat, men när ett företag väljer att ta helt fel väg så kan det vara svårt att hämta sig igen.

5 Amazon Fire phone

Amazon har gjort sig kända för att ta fram bra produkter till riktigt bra priser, som exempelvis Kindle och Echo. Sättet som Amazon har kunnat göra detta lukrativt är att dessa produkter i sin tur har fungerat som portaler för användarna att köpa mer saker via Amazon. Har du exempelvis en Kindle så är detta en portal till att köpa fler e-böcker. Amazon Fire Phone hade ett liknande koncept men hade inte alls samma framgång. Först och främst var telefonen på det hela taget mest en tjusig portal till Amazon Appstore. De tog bort Google Playstore för att försäkra sig om att alla digitala köp som gick via denna telefonen var köp via Amazon, något som inte togs emot så bra av användarna. Det som var pricken över i:et för denna telefonen var att Fire Phone kostade ungefär lika mycket som en vanlig iPhone. Det förmånliga priset som Amazon tidigare erbjudit i sina produkter var ett minne blott. I slutändan fanns det ingen anledning för konsumenterna att köpa Fire Phone och satsningen blev en stor flopp.

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.