https://www.dstny.se/app/uploads/webinar.jpg

Hur du håller ett grymt webinar

Ett webinar kan kort beskrivas som ett utbildningsevenemang som sker online. Det används för att dela information om ett ämne av en individ, till en grupp eller ett företag. Det är en modern version av förinspelade utbildningar eftersom det tillåter öppna diskussioner och kommentarer från aktiva tittare. På grund av pandemin har vi sett en stor ökning av webinar som produceras av företag. Det har alltid varit ett grymt verktyg för att presentera innehåll, men under det senaste året har det ökat i popularitet eftersom de flesta konferenser och möten idag sker online. Eftersom detta är nya normen, tycker vi detta är ett ypperligt tillfälle med några tips på hur du håller ett grymt webinar!

Varför webinar?

Det finns flera fördelar med att börja med webinar;

  1. Visa att du är expert – Genom att producera utbildningsmaterial i form av webinar positionerar du dig som expert i ämnet.
  2. Skapa en dialog – Eftersom webinar möjliggör chansen att diskutera, fråga och dela åsikter – är det en fantastisk tillfälle att kommunicera med era kunder och nya leads.
  3. Marknadsföring – Glöm inte att marknadsföra webinar i forum relaterat till ämnet för att nå nya tittare. Det skapar möjlighet att synas och betraktas som experter som tittare vill ta del av.

webinar för tittare

Välj ämne enligt publik

Det första du behöver bestämma är ämnet eller temat. Beroende på om din målgrupp är dina kunder eller externa tittare kan valet av ämne variera. Om du har dina kunder i åtanke rekommenderar vi att du håller en dialog med ditt support-team för att se vilka frågor de får in mest. Alternativt kan du skicka ett frågeformulär för att ta in feedback om vilka tjänster / funktioner de vill höra mer om. Här kan du även hitta riktigt värdefull information som du kan använda i andra typer av material. Å andra sidan, om du vill marknadsföra ditt webinar externt, gör en ordentlig undersökning och besök forum för att se vad de viktigaste diskussionsämnena är för att välja ditt tema.

Välj webinar-format

Beroende på innehåll och ämne måste du välja ett format som hjälper dig bäst som presentatör.

  • Om syftet till exempel är att visa en ny funktion och hur den fungerar – är skärmdelning ett utmärkt verktyg.
  • Om du vill ge tips och tricks om hur du exempel ska kommunicera med kunder –  är en livevideo ett lämpligt alternativ.
  • Om du planerar att presentera mer komplex information som statistik – använd en PowerPoint med grafer och diagram.

Utöver detta behöver du såklart också välja en plattform för att hosta själva webinaret. På Dstny rekommenderar vi MS Teams eftersom det är ett grymt verktyg för att skapa möten och event online. Teams såg även en stor förbättring av webinar i år med flera nya mötesfunktioner. För alla som har Microsoft 365 E3/E5, A3/A5 eller G3/G5 abonnemang supporteras nu upp till 1000 tittare. Med Microsoft Business Standard och Premium kan användare bjuda in upp till 300 tittare.

Du bjuder enkelt in användare likt hur du skapar ett vanligt möte, men med några fler inställningar. Eftersom det är likt uppsättningen av ett möte, kan du skapa opinionsundersökningar, anteckningar, reaktioner och live bildtexter. Du kan även dela information som presentationer och andra applikationer under erat webinar. Likt möten finns även chatt vilket många som håller webinar använder för Q&A.

Förbered

Bakom ett riktigt bra webinar ligger alltid bra planering. Du måste först och främst välja ett team som hjälper dig före, under och efter presentationen. Eftersom det hålls online, måste talaren vara engagerande och karismatisk för att se till att tittarna inte tappar fokus. Du behöver också en kollega som antingen transkriberar chattfrågorna eller svarar på dem medan du pratar. Sist behövs också någon som ansvarar för tekniken om ett problem skulle uppstå. Se också till att du har något att falla tillbaka på om internetanslutningen är instabil och kontrollerar att allt fungerar minst 10 minuter före evenemanget.

Nu när du har valt dina betrodda lagkamrater är det dags att välja en miljö. Alla typer av presentationsformat kräver en scen med så lite distraktion som möjligt, men det är ännu viktigare om du presenterar via livevideo. Välj helst en miljö på ditt kontor, till exempel ett tyst, väl upplyst rum med en professionell känsla. Det kan till exempel vara ett mötesrum eller om du har ett avskiljt kontor. Om du presenterar hemifrån, se till att det inte finns några distraktioner runt som din hund som väntar på sitt gästspel.

Förbered webinar

Kommunicera med publiken

Ett webinar är ett så fantastiskt tillfälle att skapa en dialog med dina kunder eller nya potentiella leads så se till att du aktivt engagerar dina tittare medan de presenterar. Detta kan du göra på flera sätt;

  1. Var engagerad – När du presenterar, se till att du gör det genom naturlig dialog och se till att alla är på samma sida genom. Men ännu viktigare, var lika glada att berätta för dem om ämnet som du vill att de ska vara!
  2. Gästspelare – Dessutom är en annan bra idé att bjuda in kollaboratörer för att öka dialogen. Det kan vara andra kollegor som presenterar ett annat ämne eller svarar på en fråga, eller en annan branschexpert som har en annan syn på ämnet.
  3. Chatta – Dessutom rekommenderar vi att du använder chatten för att aktivt svara på tittarnas inkommande frågor. Om det finns många tittare, se till att någon transkriberar frågorna så att du kan skicka svar efter eventet. Alternativt kan någon kollega svara under webinaret.

Uppföljning

Om du läste vår senaste blogginlägg om varför uppföljningar är nyckeln vid framgångsrika möten, är webinar inte annorlunda. Så när det är över, gå tillbaka till din publik omedelbart för att hålla dialogen igång. Skicka ut en sammanfattning, informativa PDF-filer, en frågesport för att testa deras kunskap eller en undersökning för att få all nödvändig feedback. Glöm även inte att tacka deltagarna, det är en liten gest som alltid uppskattas mer än väntat.