https://www.dstny.se/app/uploads/hacker2.jpg

En mobilsladd som kan hacka din dator

Vi blir allt mer misstänksamma mot teknik och allt vad det innebär. Fler och fler påstår att de känner sig övervakade av sina telefoner och litar mindre på saker de läser eller ser på internet. Och här kommer ännu en anledning att stressa upp sig (härligt va?!). Det har nämligen släppts en mobilsladd som kan kapa din dator.

O.MG Cables

Kablarna kallas O.MG cables och det är säkerhetsforskaren, känd som MG, som har skapat dessa sladdar. Det ser ut som en vanlig Lightning-kabel, sådana som Apple själva ger ut, och fungerar precis som dem. Samma dialogruta poppar upp när du ansluter en telefon till datorn, iTunes öppnas och telefonen börjar laddas. Fast sladden kommer med en avgörande skillnad, nämligen att om sladden kopplas mellan en iPhone och med Mac-dator så möjliggörs en skadlig fjärråtkomst till datorn.

200 dollar för en mobilsladd

Kablarna har varit på tapeten innan men det är först nu som de faktiskt finns till salu. Det var på årets Def Con, en konferens för hackers i Las Vegas, som MG sålde de beryktade sladdarna för 200 dollar stycket. MG säger att det startade som ett projekt för att läsa sig mer om hårdvaran men har nu utvecklats ett fullskaligt tillverkningsprojekt. MG säger att ca 4 timmar krävdes för at sätta ihop en enda kabel då befintliga Lightning-kablar modifierades. Tillverkas sladden från grunden i en fabrik går det hela betydligt fortare.

Sladden ger fjärråtkomst till datorn

Det är när kabeln används mellan en iPhone och en Mac som fjärråtkomsten möjliggörs. När datorn väl är manipulerad kan upprorsmannen sedan nå datorn från upp till 90 meters håll.

Alla MFi Lightning-kablar innehåller ett speciellt chip som ska kryptera data. Men i O.MG-kablarna finns även ett USB-implantat med script och kommandon som låter en hacker få åtkomst till offrets dator.

När datorn sedan är hackad kan anslutningen användas till att exempelvis öppna nätfiske-sidor. Anslutningen kan till och med låsa datorns skärm så att användaren i sin tur måste ange sitt lösenord för att öppna datorn igen och på så sätt ge hackaren lösenordet.

MG berättar att även om just hans kablar är skapade för att hacka Mac-datorer så kan tekniken implementeras i andra typer av sladdar för att kunna hacka andra typer av datorer.

Goda intentioner

Det kanske låter konstigt att MG går ut med att en sådan sladd har skapats men han säger att han har goda intentioner. MG skapade sladden av personligt intresse men ser det även som ett sätt att utveckla och tvinga cyber-säkerheten framåt. Han menar att personer idag är mer försiktiga med att ansluta till okända enheter men att få förväntar sig att det kan vara sladden i sig som utgör ett hot.

Även om dessa sladdar är extremt ovanliga så kan det vara bra att tänka en extra gång innan du ansluter dina enheter med eller till okända produkter. Vi får hoppas att dessa typer av kablar inte hamnar i fel händer och att tillverkare motiveras att skapa bättre säkerhet i den teknik som säljs.

Stay safe där ute!