https://www.dstny.se/app/uploads/domenico-loia-hgv2tfoh0ns-unsplash-1-e1588603718667.jpg

Arbeta effektivt hemifrån – 6 användbara tips

Det har blivit otroligt populärt med distansjobb och att jobba hemifrån. Att arbeta hemifrån var tidigare en lyx, och nu är det standard bland många företag och speciellt startups. Och att arbeta hemifrån kan innebära många fördelar, men också en del saker att ha i åtanke för att hålla sig produktiv. Alla som arbetar på distans måste klura ut när, var, och hur de ska jobba för att skapa struktur mellan arbete och fritid. Och hur spelar man in utrustning, utveckling, utbildning och team-building med kollegor? Att arbeta hemifrån innebär att behöva möta dessa frågor, och nedan har vi listat våra bästa tips för att hantera dom och jobba effektivt.

1. Bestäm ett schema och plats för distansjobb

Ett första bra tips för distansjobb är att sätta att schema och plats, och försök att hålla dig till det. Om du inte har tydliga riktlinjer för när, var och hur du ska jobba, kan hela dagen kännas som en enda stor röra. Att skapa en rutin som vägleder dig till arbete likt hur du hade börjat på din arbetsplats är otroligt viktigt för att behålla struktur. Fundera över hur du brukar börja en vanlig morgonrutin där du går till din arbetsplats. Försök att replikera detta hemma så bäst du kan. Ett ytterligare tips här är även att ta på dig arbetskläder även om du är hemma. Trots att det kan vara lockande att sitta i mjukisar så kan det känns som att man går direkt från sängen till arbete, och att man aldrig riktigt kommer igång.

2. Sätt regler med dina andra hemma-kollegor

Om du arbetar med någon annan hemma, exempelvis din partner eller dina barn. Då kan det vara bra att vara tydlig med hur du kommer arbeta och vad som krävs för att du ska kunna fokusera. Det här spelar in i första tipset, sätt ett tydligt schema så vet alla andra hur de ska förhålla sig till ditt arbete också. Har du ett möte planerat kl 3, se till att de vet om det så du slipper gästspel från dina nära och kära.

3. Schemalägg raster

distansjobb och att arbeta hemma kan ibland innebära att man inte riktigt vet när man ska lämna datorn, vare sig det gäller rast eller att lämna för dagen. Därför kan det vara bra att planera in regelbundna raster i schemat så man får en liten paus från datorn. Kanske kan det vara ett bra tillfälle att få lite frisk luft och ta en kort promenad. Se även till att hålla dig till regelbundna raster som lunch, och ta den tiden du vanligtvis brukar nyttja för att komma bort lite från datorn och få i dig lite energi. Vare sig det gäller en kort rast eller lunch, är det även bra ibland att faktiskt komma ut från hemmet och kanske sätta sig på ett cafe nära för att få lite miljöombyte.

4. Se till att du har utrustningen du behöver

Om du arbetar mycket framför datorn, se till att du har all utrustning du behöver och var inte blyg för att fråga om det är något extra som behövs. Detta kanske gäller externt tangentbord, datormus, extern hårddisk, etc. Och desto tidigare du ber om det för distansjobb, desto snabbare kan du arbeta ostört och effektivt.

När du arbetar hemifrån är det lätt att hamna vid köksbordet som en ostbåge framför din laptop. Det kanske funkar en dag eller två män i långa loppet kan du få problem med ryggen. Därför är det viktigt att se till att du har rätt ergonomisk utrustning för att du ska jobba bekvämt, inte bara idag men också i framtiden.

5. Lyssna på musik eller podcast

När man inte har några kollegor nära sig kan tystnad kännas extra mycket. Lyssna på en genererad spellista från spotify eller kanske en bra podcast. En podcast kan framförallt kännas som allt det är någon i rummet så du känner dig lite mindre ensam. Spotify har utöver musik ett grymt bibliotek med podcasts.

6. Avsluta dagen med en tydlig rutin

Precis som när du startar dagen, skapa även en rutin för när du avslutar jobbet. Detta kanske innebär att stänga av datorn eller någon företagsapplikation, en promenad eller träning, och middag. Någon så enkelt som att bara stänga av datorn och dra igång en serie på tvn kan hjälpa markera slutet av dagen för dig så du kan koppla av.

Vill du läsa om fler tips från oss? Vi har även skrivit ett en överlevnadsguide för hundägare som jobbar på distans – Läs inlägget här. 

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.