Vilken telefoni är rätt för ditt företag?

Det var en gång, för länge, länge sedan (eller kanske inte så länge sedan men några årtionden i alla fall) som man inte hade något val när det gällde företagstelefoni.

Företag ringde sin lokala operatör för att anslutas till en större stamlinje som ledde in till en växel. Det kanske var ett enklare val – men absolut inte ett bättre.

Antalet anslutningar var begränsade vilket innebar att det även var begränsat antal kanaler in och ut. Det fanns ingen backup och skulle något haverera kunde det ta veckor att få upp en fungerande telefoni igen. Allt var dessutom stationärt och svårt att flytta.

Idag är det väldigt annorlunda. Det finns en uppsjö av olika system att välja mellan och det kan kännas överväldigande att försöka klura ut vad som är rätt för just sitt företag. Alla beslut tar tid och energi från medarbetare och blir det fel kan det innebära onödiga utgifter för företaget.

Potentialen som finns idag överväger dock arbetet i beslutsfasen med hästlängder. Rätt system kan öka medarbetares produktivitet, ge anställda möjligheten att arbeta även när de är på språng och du kan enkelt öka storleken på din växel i takt med att företaget växer.

För att underlätta beslutet för dig som står inför ett telefonibyte kommer här några saker som du borde ha i åtanke när du väljer företagstelefoni.

Vad är ditt företags utmaning?
Det är lätt att grotta ner sig i tjusiga broschyrer och säljpresentationer. Men som företagare ska man alltid fråga sig: Vad kan vi göra för att förbättra vårt företag? Vilka problem ska kunna lösas? Har du dessa frågor i åtanke när du ser över din telefoni blir det ofta mycket lättare att ta de stora besluten.

IP-telefoni eller vanlig telefoni?
PBX står för Private Branch Exchange och representerar en traditionell ”vanlig” fast växeltjänst med både interna och externa linjer. Detta har under lång tid varit teknologisk standard för företag världen över. Tyvärr har dess begränsning i skalbarhet och flexibilitet länge orsakat huvudvärk hos användarna.

En IP-telefon använder sig av internet för att föra över röstdata till en existerande telefon.

För slutanvändaren är skillnaden mellan IP-telefoni och traditionell telefoni inte så stor. Men det finns viktiga fördelar med att välja en internet-telefon. För det första är det mer kostnadseffektivt och för det andra har du en helt annan flexibilitet i din lösning. Det du behöver tänka på är att nätverket som du surfar på används när du ringer genom IP-telefoner.

Kundplacerat eller molnbaserat?
En stor skillnad mellan kundplacerade fasta växlar och molnbaserade växlar är investeringsgraden i uppstartsfasen. Att investera och underhålla en kundplacerad telefonväxel kan för många företag vara en för stor investering. Det är främst större företag som kan uthärda den betydande kostnaden som detta innebär för att sedan kunna åtnjuta en billigare löpande kostnad efter avskrivning.

Ett molnbaserat system har en mycket lägre omedelbar kostnad och skalbarheten är näst intill oändlig. Din telefonilösning kan enkelt växa i takt med ditt företag. Administrativt är molnbaserade växelsystem lätta att hantera och dess backup gör att du alltid sitter tryggt i båten.

Fundera du över dessa tre punkter så har då kommit långt på vägen för att välja rätt företagstelefoni för just ditt företag. Vill du veta mer kan du alltid kontakta någon av våra kunniga rådgivare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.