077-nummer

Vad är ett 077-nummer? 077-nummer är svenska riktnummer, dessa riktnummer är tjänstenummer som har en delad kostnad. Det innebär att den som ringer samtalet och den som tar emot samtalet delar på kostnaden. Dock så har det funnits otydligheter i vad det faktiskt kostar att ringa upp samt vad det kostar att äga ett sådant nummer.

Vad är 077-nummer

  • 077-nummer är riktnummer.
  • 077-nummer har ingen geografisk koppling.
  • 077-nummer är telefonnummer där den som ringer samt den som tar emot samtalet delar på kostnaden.
  • Nummerserien innehåller nummer mellan 077-0000 till 077-699 99 99
  • Det är inget betaltjänstenummer

Vad kostar det att ringa ett 077-nummer?

Det är svårt att ge ett rakt svar på vad det kostar att ringa ett 077-nummer eftersom samtalspriserna varierar mellan olika operatörer. Samma gäller med öppningspriset för samtalet. Generellt sett kan man säga att det kostar ca 20-60 öre per minut att ringa till ett sådant nummer, men det kan som sagt variera mer beroende på vilken operatör man har.

Priset för samtalet fördelas mellan den som ringer upp och den som äger numret. Den som innehar numret betalar sin del av kostnaden till operatören genom en fast avgift. Denna avgiften har nummerägaren avtalat med operatören när numret sattes upp. Sedan brukar ägaren av numret även betala en öppningskostnad. Personen som ringer samtalet betalar i sin tur en avgift till sin operatör, på samma sätt som när man ringer andra nummertyper.

Om du ringer ett sådant nummer och får sitta i kö så betalar du även under tiden du väntar på att få ditt samtal besvarat. Därför är dessa nummer inte optimala för mottagarnummer som har hög belastning.

Operatörer erbjuder 077-nummer

Det finns flertalet operatörer som erbjuder dessa nummer. Telenor, Tele2, Tre och Telia är exempel på sådana.

Vi på Dstny kan hjälpa till med 077-nummer till företagare. Vill du veta mer om hur vårt upplägg ser ut? Klicka på knappen nedanför och fyll i dina kontaktuppgifter, så ringer vi upp eller mailar dig.

 

077-nummer operatör

Inget geografiskt riktnummer

Riktnummer är oftast förknippat med att ha en geografisk koppling. Exempelvis som att 08-nummer går till Stockholm eller att 040-nummer går till Malmö. Men så är inte fallet för 077-nummer. De faller istället under samma kategori som 010-nummer och är nummer som kan användas i alla Sveriges delar. Tanken med numret är att företag ska kunna erbjuda en lokal samtalstaxa till abonnenter över hela landet.

Fördelar med nummerserien

Ett 077-nummer är ett bra alternativ om man som företagare vill ha ett rikstäckande nummer in till en helpdesk eller liknande och att samtalskostnaden inte är så viktigt för den inringande. Eftersom samtalet kostar så kan det ofta leda till att belastningen på numret minskar då personer inte ringer numret i onödan i samma utsträckning.

Nackdelar med nummerserien

Har du kunder som ringer in till kundservice och därmed förväntar sig att samtalet ska vara kostnadsfritt så kan det istället vara bättre att satsa på ett 020-nummer. Eftersom den som ringer ut och den som tar emot samtalet delar på kostnaden så kan 077-nummer bli mindre populärt. Ett annat problem med detta riktnummer är att många leverantörer klassar numret som ”övriga telefonnummer”. Den som då ringer ett sådant nummer får ofta samtalskostnaden som ett vanligt sverige-samtal men sedan läggs en övrig teletaxa på, utöver detta. Något som innebär att minutpriset blir dyrare. Operatörer i andra länder klassar ofta detta nummer som ett så kallat Sweden higher rate vilket medför att samtalspriset blir betydligt dyrare än om man hade ringt ett fastnästnummer med geografisk riktning.

Ringa 077-nummer från utlandet

Vill du ringa ett sådant nummer när du befinner dig utomlands så kappar du in 0046 77 följt av resten av telefonnumret.

Är du nyfiken på hur 010-nummer fungerar? Då kan du läsa vår förklaring här.