Bärbar telefon

Bärbar telefon

En bärbar telefon har bland annat fördelen att den inte är fäst på en viss plats, vilket ger mer frihet för den som använder den. Dessutom kan man ha flera bärbara telefoner till samma nummer. Dagens bärbara telefoner i Sverige använder standarden DECT, som till stor del också används på den utländska marknaden.

Efter att vi länge använt de klassiska gamla sladdtelefonerna, började det under 80-talet att dyka upp mer lätthanterliga bärbara hemtelefoner. Ofta bestod de av en enhet i form av själva luren, och en basstation där telefonen stod när den inte användes. På basstationen laddas också batteriet i telefonen.

Hur lång räckvidd en bärbar telefon har kan variera, men inomhus där signalen delvis störs av väggarna kan räckvidden ligga på 50 meter. Utomhus kan en bra sladdlös telefon nå upp till 300 meter. Många har flera trådlösa telefoner för att kunna placera ut dem på olika platser i hemmet.

  • Bärbara telefoner började dyka upp på 80-talet.
  • Bärbara telefoner använder tekniken DECT för att ringa.
  • En utbyggning av DECT är tekniken GAP.
  • DECT står för Digital Enhanced Cordless Telecommunications.
  • De bärbara telefonerna kom till Sverige från Östasien.
  • DECT finns inte i alla länder, Japan har till exempel ett eget system.
  • Maximal överföringshastighet av data är 384 kbit/s per frekvenskanal.

Tekniken bakom bärbara telefoner

DECT, Digital Enhanced Cordless Telecommunications, är en standard för sladdlösa telefoner som används i ett flertal länder, däribland Sverige. När de första analoga sladdlösa telefonerna dök upp hade de problem med brusande ljud och risk för avlyssning, vilket gjorde att sladdlösa telefoner allt mer utvecklades mot att bli digitala.

I slutet av 80-talet hade två olika teknologier för sladdlösa telefoner utvecklats – en svensk och en brittisk. Standardiseringsorganet ETSI beslöt sig då för att ta det bästa av de båda teknologierna och utveckla en gemensam standard som alla kunde utnyttja, vilket till slut blev DECT.

DECT-standarden användes av ungefär 73 % av världens alla bärbara telefoner år 2011, och cirka 110 länder har introducerats till den sedan 80- och 90-talet. I USA presenterades den 2005 och har växt stadigt sedan dess. Förutom den kända standarden GSM är DECT den mest populära standarden som tagits fram.

Bärbara telefoner idag

Idag har de bärbara hemtelefonerna många olika finesser och hjälpsamma funktioner. Nummerpresentatör som visar vilket nummer som ringer, upplyst display med information och snabbvalsknappar är några av dem. I många telefoner går det dessutom att spara telefonnummer i en telefonbok och koppla vidare samtal som någon ringer in.

Med bärbara hemtelefoner går det att ringa internt mellan telefonerna om man har flera stycken. Det kräver dock att de är kopplade till samma basstation. Det är med andra ord ett enkelt sätt att få tag på någon som befinner sig en bit bort där det finns en andra telefon!

Hur många telefoner man behöver är förstås olika från person till person, men många basstationer klarar av att ha upp till fyra telefoner kopplade till sig. Vissa laddas vid basstationen, andra använder vanliga batterier och samtalstiden kan vara upp till 30 timmar, så batterierna räcker även för långa samtal.