ESIM – Vad är eSIM?

Du har säkert hört talas om eSIM tidigare. Men vad är ett eSIM och hur är det annorlunda mot vanliga SIM-kort?

Embedded SIM

Ett SIM-kort är ett kort i din mobiltelefon som berättar för operatören vem du är. Utan ett SIM-kort vet alltså inte operatören att du har ett abonnemang hos dem och skulle därmed inte tillåta att du nyttjar deras master. Du kan läsa mer om vanliga SIM-kort genom att klicka på knappen.

Mobiltillverkare håller successivt på att skrota de gamla SIM-korten och banar istället vägen för eSIM. Exempel på telefoner som har eSIM är iPhone 11 Pro, Pixel 4 och Motorola Razr.

E:et i eSIM står för embedded SIM (Embedded Subscriber Identity Module) och skapades av GSM Alliance. Specifikationerna för eSIM släpptes 2013 men hade troligen jobbats på i några år redan då. SIM-kort har vanligen varit något man för in i sidan av mobiltelefonen, eSIM-kortet finns inbäddat inne i enheten istället. Många fördelar finns med den nya tekniken, bland annat hur liten komponenten är, hur den gör det enklare att byta operatör och hur den hjälper olika enheter att vara sammankopplade.

  • eSIM står för embedded SIM.
  • GSM Alliance skapade eSIM.
  • eSIM kan inte plockas bort utan sitter inbäddad i enheten.
  • eSIM är mindre än tidigare SIM-kort.
  • Tekniken gör det enklare att byta operatör.

Gör det enkelt att byta operatör

Med vanliga SIM-kort så behövde du byta SIM-kort när du bytte operatör. eSIM gör det enkelt för dig att byta operatör eller att ha fler operatörer på samma telefon. Dessa inbäddade SIM-kort gör alltså så att operatörer inte kan låsa din telefon mot en enda operatör.

För oss på Dstny, som jobbar med telefoni för företag, ser vi stora möjligheter med detta. eSIM är nämligen väldigt bra om du vill ha ditt jobbnummer och ditt privata nummer i en och samma telefon.

Det har länge funnits smartphones med dual-SIM, alltså mobiltelefoner som har plats för två Nano SIM-kort. Samsung Galaxy och Huawei P30 Pro är exempel på mobiltelefoner med plats för dual-SIM. Apples iPhone var dock länge efter på denna fronten men när Apple släppte iPhone XS med eSIM öppnades nya möjligheter även för Apple-användare.

När du använder eSIM så krävs det ofta bara att du laddar ner en app, köper ett abonnemang, sen är du redo att surfa och ringa med din nya operatör. Något som ar visat sig extra smidigt för personer som reser mycket.

eSIM påverkar storleken

Det blir allt mer viktigt för mobiltillverkare att hålla ner storleken på komponenterna i våra mobiltelefoner. Detta för att kunna hålla nere storleken på telefonerna utan att påverka prestandan och för att istället kunna ge plats åt komponenter som behöver vara större, så som batteriet.

Vi har sett en stadig minskning i SIM-kortens storlek. Detta har med att tillverkarnas önskan om att minska komponenterna. Det är av samma anledning som Apple tog bort hem-knappen och uttaget för hörlurarna. I samma takt som skärmen på mobilerna fortsätter att växa så fortsätter de inre komponenterna att minska. Utrymme är en lyxvara inom mobiltelefonin och ett eSIm är mer än hälften så liten som det näst minsta alternativet, ett Nano-SIM.

Utöver att själva eSIMet i sig är mindre så får man ta i beräkning att det heller inte behöver sitta i en plasthållare vid sidan med tillhörande utskjutningsfjäder, så som ett äldre SIM gör. Det finns alltså mycket värdefull plats att spara i och med eSIM.

Hjälper till att hålla enheter ihopkopplade

I en värld där IOT (Internet of things) blir allt viktigare vill vi kunna hålla våra olika enheter uppkopplade, utan att vara kopplade till en mobiltelefon. Eftersom eSIM är så pass mycket mindre än vanliga SIM-kort så är dessa perfekt lämpade för att passa i smarta klockor och liknande som har ännu mindre utrymme än en vanlig mobiltelefon. Detta möjliggör att dina enheter kan vara uppkopplade på egen hand, utan att vara parkopplade med en mobil.

eSIM kan göra telefonen mer vattentålig

En annan fördel med eSIM är att det kan medföra att telefonen blir mer vattentålig. Detta för att telefonens kropp blir mer sluten då den inte behöver en lucka för SIM-kortet. Och allt som medför att våra mobiler blir mer tåliga är positivt för oss användare.

Framtiden inom eSIM

Vi kommer att se en stadig ökning i användandet av eSIM, både i våra mobiltelefoner men även i andra enheter som vi vill kunna hålla uppkopplade. eSIMens styrka ligger i deras förmåga att anpassa sig och byta SIM-profiler vilket medför att det blir enklare att hantera stora distributioner av IoT-enheter. Speciellt om enheterna är spridda över stora geografiska avstånd som exempelvis vid sjöfart eller jordbruk. eSIM visar stora potential när det kommer till att kunna strömlinjeforma enheter och maskiner och dess storlek är fördelaktig för tillverkare som producerar små enheter. Med eSIM kommer vi få prisvärda nätverkslösningar för IoT, både för konsumenter och företag.