Fiber för företag

Om fiber för företag

Fibernätverket är en modern och effektiv lösning på problemen som kan uppstå med att få fungerande bredband, telefoni och tv på arbetsplatsen. Med hjälp av optiska ljussignaler via fiberkabel i marken överförs data betydligt snabbare med fiber jämfört med de äldre alternativen. Utbudet på fiber företag är stort och växer hela tiden.

Fördelarna med att installera fiber är många. Dels är fiber mycket driftssäkert (inga fler frustrerande stunder utan wifi), dels är dess kapacitet för att överföra data praktiskt taget obegränsad. Fiber är med andra ord ett sätt för företag att försäkra sig om att både bredband, telefoni och tv fungerar utan störningar.

Eftersom fiber har så hög kapacitet kan man använda många tjänster och koppla upp många enheter i sin fastighet utan att riskera att överbelasta den. Det gör dessutom att ett företag som har fiber installerat i sin fastighet blir mer attraktivt jämfört med andra arbetsplatser, eftersom uppkopplingen alltid är snabb.

  • Fiber är ett av de mest driftssäkra alternativen.
  • Fiber används för bredband, telefoni och tv.
  • Fiber gör att man inte måste ha en mobilmast nära.
  • Fiber är inte (till skillnad från kopparledningar) känsligt för åska.
  • Vissa län betalar ut ett bredbandsstöd vid fiberinstallation.
  • Fiber tillåter högre hastighet i dataöverföring än andra alternativ.
  • Det går att ansluta t. ex. inbrottslarm till sin smartphone via fibernätet.

Därför är fiber ett bra val

Ett av alternativen till fiber är förstås att använda mobilt bredband, och det fungerar fint för den som bor nära en mobilmast. Dessvärre minskar överföringshastigheten ju längre bort man befinner sig från masten, vilket gör att mobilt bredband inte är ett bra alternativ för många företag.

Fiber är också mindre känsligt än dagens kopparnät som ger oss telefoni och internet idag. Den nedgrävda fiberkabeln påverkas inte av varken fukt eller åska, så man behöver inte tänka på att inte använda internet vid dåligt väder om man installerat fiber. Fiber är också betydligt snabbare än vad kopparnätet någonsin kan bli.

För företag som vill vara konkurrenskraftiga är fiber en god investering tack vare den höga hastigheten vid filöverföringar och eftersom det är så driftssäkert. Med fiber kan man dessutom använda högupplösta videotjänster utan att internet blir långsamt. I en tid när videosamtal och videokonferenser är ett viktigt verktyg är ett fungerande internet A och O.

Hur fungerar fiber?

I ett fibernät används ljussignaler för att överföra datatrafik i en optisk fiber, som är gjord av glas eller plast. Det är en teknik som gör att överföringen går mycket fort (i ljusets hastighet!) och dessutom kan miljontals telefonsamtal pågå samtidigt utan att kapaciteten försämras.

Den enhet som tar emot ljussignalerna skickar dem sedan som elektriska impulser till tv, dator eller telefon med hjälp av fotoceller eller fotodioder. Fibernätets kapacitet påverkas inte av hur många användare som är aktiva samtidigt, och det spelar ingen roll hur långt datan ska transporteras.

Fiber är med andra ord ett både snabbare och mer hållbart alternativ till kopparnät och mobilt bredband, och dessutom är det en helhetslösning för tv, bredband och telefoni. Fiber passar kanske särskilt bra på företag där många enheter är uppkopplade samtidigt, eftersom det fungerar utmärkt oavsett antal enheter.