Internet of things

Iot, Internet of things

Internet of things handlar om att flera av de prylar som vi äger är anslutna till varandra på olika sätt. Genom att vara anslutna till varandra och i sin tur till internet kan prylen samla på sig data eller styras över internet. På svenska kallas detta för sakernas internet.

Det här kan gälla allt från prylar i vårt hem, till stora industrier, samhällsfunktioner och liknande. Sakernas internet kan underlätta, effektivisera och resursspara vid tillverkning inom industrier. För gemene man kan smarta prylar underlätta vardagen till exempelvis en smart watch som kan väcka en när man är i rätt sömnfas.

internet of things

Smarta hem är en industri som växer och blir allt mer populär bland konsumenter. Smarta hem handlar om att intelligenta prylar kan känna av om en person är i närheten eller inte så att luftrenaren, ventilationen eller värmen enbart är igång om en person är närvarande till exempel.

 • Handlar om prylar som är anslutna till varandra och kan skicka information.
 • Finns inom allt från smarta hem, mode, träningsprylar, sjukhusvård till stora industrier.
 • Kräver att information kan delas via bluetooth, wifi, eller telefonnätet.
 • Sverige är ett av de ledande länderna inom utvecklingen av sakernas internet.
 • Kommer kräva infrastruktur som kan hantera stor mängd data.
 • Cyberhot är ett stort problem inom sakernas internet.
 • Självkörande bilar är en del av sakernas internet.

Fördelar och nackdelar med IOT

 • IoT främjar interaktion mellan olika enheter
 • IoT förser bra automatisering och kontroll
 • IoT har starka adminfunktioner
 • IoT sparar tid
 • IoT kan spara resurser på grund av minskade manuella uppgifter och tid
 • IoT kan automatisera dagliga livet genom olika enheter
 • IoT kan öka livskvalitén

Säkerhetsproblem med sakernas internet

Ju fler apparater som ansluts och sköts via internet desto större blir risken att systemet kan hackas och missbrukas. Ett exempel kan vara sjukvården som enbart har sjukjournaler via servrar som hackas och slås ut. Plötsligt kan då vården stå där helt utan tillgång till sjukjournaler.

Även fast det utvecklas nya sätt att skydda mot cyberhot är det ändå en katt och råtta-lek eftersom hackers ständigt kan hitta nya kryphål att missbruka. En vanlig form av cyberattack där sakernas internet är sårbart är DDOS-attack där flera hackade enheter tillsammans används för att slå ut ett system.

Bland de mer vanliga föremål som är anslutna till internet är övervakningskameror. Exempelvis både privata och offentliga. Genom att vara anslutet till internet kan en annan person via internet komma åt kameran och spionera. Därför är det alltid rekommenderat att lösenordsskydda babymonitors, webbkameror och privata övervakningskameror.

Självstyrda bilar som är uppkopplade

En av de mer kontroversiella utvecklingarna inom sakernas internet är just nu förarlösa bilar som är helt autonoma i sin styrning ute i trafiken. Bilen är trådlöst uppkopplad mot internet och andra biltrafikanter och kan snabbt samla in en stor mängd data för att kunna köra säkert.

Genom att bilen är uppkopplad mot internet kan den ta in information om att en olycka har skett längre fram i rutten och därmed byta rutt för att snabbare komma fram till slutdestinationen. Allt detta som en människa inte alltid har tillgång till när de själva styr bilen.

Det behöver förstås inte bara vara över internet; det kan också vara att bilen är ansluten till andra bilar i närheten. På så sätt kan en bil varna andra bilister om att ett barn har sprungit ut på vägen, eller att en sträcka med is på väglaget har dykt upp.

internet of things

Internet of things för konsumenter

När det kommer till privatpersoner kommer Internet of things kunna hjälpa till med alla möjliga saker. Ett exempel som ofta nämns är självkörande bilar, en verklighet som fortfarande känns långt borta för många. Ett annat exempel på något som internet of things kommer kunna bistå med är att hålla koll på en persons viktkurva. Tänk dig att din mobil tillsammans med någon form av motionsklocka räknar hur många steg du tar på en dag och därmed kan räkna ut hur mycket kalorier du ska äta. För att sedan ge förslag på maträtter du kan laga för dessa kalorier. Denna listan kan sedan dubbelcheckas med vad du har i ditt kylskåp, för att sedan få en lista på vad du behöver handla hem. Tänk om detta sedan är kopplat med ett konto man har med en tjänst som levererar mat hem. Vips så har prylarna runt omkring dig hjälpt dig med ditt nyårslöfte, allt på grund av att Internet of Things finns.

Internet of things för industrier

Självklart är det inte bara privatpersoner som använder och kommer att använda IoT. Även industrier har mycket att tjäna på att koppla ihop olika maskiner på ett smart sätt via internet. När industrier använder internet of things brukar det förkortas IIOT, Industrial Internet of Things. I och med IIoT så kan industrier övervaka, samla in och analysera in i detalj och därmed få värdefulla insikter om hur verksamheten kan effektiviseras och förbättras. Genom att få in denna detaljerade informationen kan företag ta snabbare och mer exakta affärsbeslut. Med kommunikation från maskin till maskin med big-data-analyser, ny sybersäkerhet har industrier kunnat öka sin effektivitet, produktivitet och prestanda. Lägg till saker som HMI (Human-Mahine Interface) och SCADA (Supervsory Control AND Data Acquisition) kan IIoT verkligen hjälpa till att öka lönsamhet och förbättra hur personal arbetar.

Internet of things tillsammans med 5G

I och med framfarten av IoT så kommer allt fler saker behöva nyttja internet. Detta kommer att kräva väldigt mycket av våra mobila nätverk och 4G kommer inte vara tillräckligt för att hantera behovet. Därför arbetas det febrilt med 5G världen över just nu. Med 5G kommer vi uppleva mycket högre hastigheter på internet, förväntningarna är att vi kommer ha tillgång till 100 Megabit/s. Utöver den ökade hastigheten så kommer 5G även ha en minskad fördröjning. Vill man exempelvis ha en bil uppkopplad mot Internet of Things så att den ska kunna köra sig själv kan det bli en farlig tur om bilen tar en halv sekund för lång tid på sig att göra en kritisk manöver. Med 5G ska man kunna förvänta sig en fördröjning på så lite som en millisekund. Den så kallade Beamforming som 5G kommer leverera kommer att möjliggöra att signalerna från masterna kommer styras i den riktning där enheterna befinner sig. Detta gör nyttjandet av den tillgängliga kapaciteten mycket mer precis.

Vill du läsa mer om 5G så kan du göra det här.

Saker du kanske inte visste om Internet of Things

 

 1. Även om det låter som att IoT endast gäller nutid, var den första IoT-enheter uppkopplad till internet ett helt decennium innan den första webbsidan lanserades.
 2. Det finns fler IoT-enheter uppkopllade till internet än människor sen 2008.
 3. När man tänker på IoT tänker vi säkert på Google home, men faktum är att det som har störst andelar av marknaden är Smarta städer.
 4. Energilösa enheter utvecklas så att du ska slippa byta batterier eller koppla in till ett uttag. Dessa utvecklas för att istället nytta ljus som energikälla.

Senast uppdaterad 28 Oct 2020