Internet

Vad är internet?

Internet är världens största nätverk. Det är absolut inte bara datorer som är anslutna till nätverket utan det är även alla möjliga slags enheter så som smartphones, läsplattor och smarta teknikprylar. Genom internet kan man utbyta en stor mängd information mellan olika enheter. Typiska tjänster som är skapta för detta är fildelning, IP-telefoni, e-post, streaming-tjänster, sociala medier och så vidare.

Påverkar industrier

Tack vare internets framfart har världens industrier, kommunikationer och människors vardagliga liv förändrats drastiskt. Nätverket möjliggör att folk kan arbeta, studera och kommunicera vart de vill. Något som fick en extra framfart under 2020.

Sättet som internet kan sprida information har även lett till att vissa länder har valt att införa censur för att strypa åtkomst till fri information som kan anses vara skadligt för statsskicket.

Det är också tack vare detta nätverk som vi idag har sociala medier och med alla nya tjänster som det har medfört. Med allt större tillgång runtom världen har nya jobb anpassade för internet tillkommit där sådana tidigare inte fanns. E-handel är en sådan bransch som inte fanns innan internets framfart.

  • Är ett stort nätverk dit datorer, prylar och annat är anslutna till.
  • Har möjliggjort direkt kommunikation på nya sätt på distans såsom e-post.
  • Har effektiviserat handel och lett till nya möjligheter för konsumenter såsom e-handel.
  • Personer kan idag hämta kunskap direkt från internet istället för böcker.
  • Är också ett sårbart system där virus och cyberattacker förekommer.
  • Desinformation kan lätt spridas på nätet mellan användare.
  • Tack vare internet utvecklas artificiell intelligens i en snabbare takt.

Kontroverser på internet

Internet har inte bara fört med sig positiva saker. Olaglig fildelning är när man laddar ner film, spel, musik, program eller annat utan att ha betalat för det är en sådan sak som hände mycket förr. Trotts att man inte fick dela filer olovligen så var detta något som skedde i stor utsträckning. Men som svar på den utvecklingen har branschen lyckats skapa några framgångsrika lagliga streaming-alternativ såsom Spotify, Netflix och Viaplay.

Ett annat problem som ofta dyker upp är cyberattacker. Vanligaste formen är att en grupp hackare tar kontroll över en mängd datorer på distans och tillsammans får dem att överbelasta en annan server genom att skicka en massa information över internet, en så kallad DDOS-attack.

Virus förekommer också och sprids lättast via mejl, nedladdningar eller hemsidor. En trojan-fil placeras då i en persons dator utan att hen vet om det och därefter så kan en hackare på distans komma över personens personuppgifter såsom betalkort när en betalning sker över internet.

Spridning av information

Tack vare att allt fler kopplar upp sig mot internet utvidgas informationen som finns där. Det handlar bland annat om Youtube-klipps som läggs upp, Wikipedia-artiklar som läggs till eller olika medier som satsar på webbjournalistik. Det här har lett till att människor som har tillgång till internet har alltid kunskap tillgängligt.

Att internet tillåter snabb spridning av information har lett till diskussioner om källkritik. Desinformation sprids lätt på internet och är oftast ämnad att förvirra, utöva påverkansarbete av främmande makt eller på annat sätt påverka en opinion till exempel vid val. Källkritik på internet är lika viktigt som i traditionell media.

Internet är även den teknik som kommer att leda oss in i en framtid med AI, artificiell intelligens. Det är nämligen tack vare nätverkets tillgång till enorm information som gör att AI kommer att kunna utvecklas och hålla sig uppdaterad med den senaste informationen såsom till exempel vid autonom bilkörning.

internet

I mobilen

Idag har vi med oss våra mobiler vart vi än går och vi använder dem till i princip allt. Förr var mobilen till för att ringa och SMSa med men i och med att vi nu har tillgång till internet i våra telefoner har användningsområdena ökat markant. Till en början var internetuppkopplingen till mobilen något för de med bra tålamod. Det gick helt enkelt superlångsamt. Men genom de olika generationerna av mobilnät, 2G, 3G och 4G har hastigheten och tillgängligheten ökat något ofantligt. Och nu står vi inför nästa steg, nämligen 5G.

När allt fler mobila apparater förväntas koppla upp sig mot ett trådlöst internet så kommer det krävas mycket mer när det kommer till hastighet, genomströmning och fördröjning. Detta är något som 5G förväntas klara av utan problem. Det pratas om att 5G kommer att kunna leverera hastigheter på upp till 100 megabit/s med en fördröjning på så lite som en millisekund. På så sätt kommer självkörande bilar kunna göra avgörande manövreringar på nolltid och många enheter kommer kunna koppla upp sig mot internet på samma plats, exempelvis på konserter mm där detta innan inneburit problem.

Vill du läsa mer om 5G och hur det kommer påverka vår vardag framöver? Då kan du göra det i vårt blogginlägg om 5G.

 

internet

Internet of things

5G är skapat för att kunna bära det vi kallar IoT, Internet of Things. Internet of Things betyder, enkelt uttryckt, att saker kommer att koppla upp sig mot internet och på så sätt bli ”smarta”. Idag är vi vana vid att telefoner och datorer är uppkopplade mot internet. Men Internet of Things innebär att även andra saker kommer vara uppkopplade.

Men hur kan Internet of Things hjälpa oss i vår vardag?  Möjligheterna är oändliga. Tänk om exempelvis din cykel är uppkopplad mot internet och kan logga hur mycket du har cyklat varje vecka. Om detta sedan är ihopkopplat med dina tvättstugebokningar så kan en tvättid automatiskt bokas efter att du cyklat sju gånger, för då vet dina apparater att du har mycket smutstvätt.

Vill du veta mer om Internet of Things så hittar du det här.