IP-telefoner

IP-telefoner

IP-telefoner används när man ringer med IP-telefoni. IP-telefoni är det begrepp som sammanfattar att man ringer via internet kort och gott. Själva ordet IP står för Internet Protocol och det är det ”språk”, eller den standard som används för att skicka information över internet.

IP-telefoni kallas även VoIP som helt enkelt betyder Voice over IP och är alltså samma sak, bara med ett annat namn. IP-telefoner skiljer sig inte utseendemässigt från en vanlig telefon, skillnaden ligger alltså i att man ringer över internet i stället för via det vanliga telefonnätet.

Många IP-telefoner sitter som program inuti datorn och det enda du behöver är förstås en internetuppkoppling och ett par hörlurar med mikrofon. Att ringa med IP-telefoni är ofta mycket kostnadseffektivt och används idag av många större företag, det är väldigt vanligt inom till exempel callcenter-branschen.

  • IP-telefoni innebär att man ringer via internet
  • VoIP är ett annat ord för IP-telefoni men betyder samma sak
  • En IP-telefon skiljer sig inte från en vanlig telefon utseendemässigt
  • IP-telefoni är mycket kostnadseffektivt jämfört med vanlig telefoni
  • IP-telefoni ger ökad mobilitet, så länge du har internet kan du ringa
  • En nackdel kan vara att du ibland får sämre kvalitet på dina samtal
  • En annan nackdel är att du blir utan telefon vid strömavbrott

 

IP-telefoni för privatpersoner

Som privatperson kan du med fördel använda dig av IP-telefoni eller bredbandstelefoni som det också kallas. Det finns ett flertal leverantörer på marknaden och allt som behövs är ett abonnemang och när abonnemanget är tecknat får du även en adapter som enkelt kopplas till bredbandsuttaget.

Idag är teknologin så långt framskriden att du får bra kvalitet på dina samtal, du märker ingen skillnad om du ringer med bredbandstelefoni eller vanlig traditionell telefoni. Du kan även ta med dig din hemtelefon till sommarstugan eller utomlands, så länge du också tar med dig din adapter.

En sak att tänka på när man använder IP-telefoni är att IP-adresser inte är geografiskt definierade. Ringer du till exempel ett nödsamtal av någon anledning är det inte säkert att ditt samtal hamnar hos rätt nödcentral. Kan du själv berätta var du befinner dig är det förstås inget problem.

IP-telefoni för företag

Många företag väljer numer att gå över till IP-telefoni. Den främsta anledningen är förstås att det är billigare. En callcenterverksamhet är ett bra exempel på typ av företag som använder sig av IP-telefoni. Ett företag med resande säljare har också stor nytta av IP-telefoni eftersom det är så mycket billigare än att ringa med mobiltelefon.

För företag som handlar med känslig information bör man dock nämna att säkerheten med IP-telefoni kan vara en nackdel. Detta beroende på att information/samtal som sänds via internet enklare kan snappas upp och eventuellt avlyssnas. Man bör alltså vara lite försiktig med att diskutera känslig information via IP-telefoni.

Sammanfattningsvis kan man säga att IP-telefoni är en riktigt bra lösning både för privatpersoner och företag. I takt med att tekniken blir bättre får man också bättre kvalitet på sina samtal samtidigt som det är både billigare och flexiblare än vanlig traditionell telefoni via telefonnätet.

Hur kommer jag igång med mina IP-telefoner?

Dstnys växelsystem är kompatibelt med många olika typer av IP-telefoner. På vår hemsida finns guider över hur du kommer igång med de olika modellerna.

Hur kommer jag igång med min Gigaset IP-telefon?

IP-telefon IP telefoner

Telefonen är konfigureras vid leverans så det är enkelt att komma igång med din Gigaset IP-telefon. Du behöver koppla in telefonens bas i ett nätverksuttag och eluttag. Levereras IP-telefonen utan en bas så behöver du endast ansluta laddaren i ett eluttag. Du hittar en generell guide över hur du använder din Gigaset-telefon om du klickar på knappen nedan.

 

Hur kommer jag igång med min Snom IP-telefon?

För att komma igång med din Snom IP-telefon så måste telefonen vara konfigurerad mot växel-systemet. Utöver det ska IP-telefonen vara inkopplad i eluttaget och uppkopplat mot ert företags nätverk. Du hittar en snabbguide över hur du kommer igång med användningen av din Snom genom att klicka på knappen nedan.

 

 

Hur kommer jag igång med min Mitel IP-telefon?

IP-telefon IP-telefoner

Eftersom en Mitel IP-telefon ringer via internet så måste den vara uppkopplad mot internet. Telefonen behöver även vara inkopplad i ett eluttag. För att hitta en snabbguide över hur du använder din Mitel-telefons olika funktioner. På vår hemsida, under Kunskapsbank, hittar du fler snabbguider över olika Mitel-telefoner.

 

 

Telefoner för IP-telefoni – vilka IP-telefoner är kompatibla med Dstny?

Olika IP-telefoner är kompatibla med olika system. Vi på Dstny är kompatibla med en mängd olika IP-telefoner. Nedan har vi gjort en lista.

Fixed Phones

Mitel 6865i
Mitel 6867i
Mitel 6869i
Mitel 6873i
Mitel 6863i

Conference phones

Konftel 300

IP-telefon IP-telefoner

Dect Phones

Mitel Basestation models RFP35/36/37/43
Mitel DECT 612
Mitel DECT 622
Mitel DECT 632
Mitel DECT 650
Gigaset N510 IP PR
Gigaset R650H PRO
Gigaset C530

 

Senast uppdaterad Dec 2019