IP-växel

En IP-växel är ett telefonisystem som både ger företag ett prisvärt sätt att kommunicera internt samtidigt som den sammankopplar företagsväxeln med det publika telefonnätverket, PSTN.

  • IP-växlar för samtalen via internet
  • Du kan ringa via Softphones, Mobiler eller IP-telefoner
  • IP-växlar möjliggör prisvärda samtal internt
  • IP-växlar kan koppla samtal ut mot PSTN
  • En IP-växel öppnar upp för ökad funktionalitet.

Kostnadseffektiva samtal internt

IP i ordet IP-växel står för Internet Protocol. Vad detta betyder är att samtalen förs via en internetbaserad anslutning. Enkelt uttryckt, samtalen går via internet. Samtal som ska till externa kontakter, alltså kontakter som inte sitter i samma företagsväxel, går ut via det publika telefonnätverket PSTN. Det är alltså inga problem att ringa till icke IP-baserade nummer från en IP-växel. När det kommer till samtal som går till kontakter inom en IP-växel så förblir samtalen helt internetbaserade. Detta medför att kostnaderna för själva samtalen som sker internt ofta blir väldigt låga. IP-växlar är därför ett utmärkt val för företag som vill minska kostnaderna för sina interna samtal.

IP-växel är en mjukvara

En IP-växel är vanligtvis ingen fysisk växel. Förr hade man fasta telefoniväxlar som stod och dammade i något källarrum med hundratals sladdar inkopplade, som sedan ledde upp till bordstelefoner runt om på kontoret. IP-växlar är istället byggda på en mjukvara. För att kunna nyttja tjänsten behöver du därför ha rätt mjukvara installerat på din enhet samt en uppkoppling mot internet. Den enda hårdvaran du behöver är den enhet du vill ringa med.

Ring via IP-telefoner, Softphones eller mobilappar

Eftersom en IP-växel är internetbaserad så använder du ingen vanlig fast bordstelefon för att ringa med. Gillar du att använda den typen av enheter så finns istället IP-telefoner. Dessa ser ut som vanliga bordstelefoner men är istället inkopplade i ett telefonjack.

För dig som redan jobbar mycket vid din dator så kan du istället installera en Softphone. Precis som namnet skvallrar om så är det en mjukvaru-telefon. En Softphone är ett program installerat på din PC eller Mac som låter dig ringa och ta emot samtal direkt via datorn. Softphonen gör det även enkelt att hantera andra växelfunktioner så som att koppla samtal och hantera hänvisning.

För dig som ofta är på språng så kan en mobil växel-app vara ett perfekt val. Med en IP-växel i app-form får man sann mobilitet och kan vara tillgänglig i växeln vart man än är.

Ökad funktionalitet med en IP-växel

Med en IP-växel får du dessutom möjlighet att lättare bygga ihop ditt telefonisystem med övriga system, exempelvis CRM-system. Tjänster med öppna APIer gör att ni kan få en helhetsupplevelse kring alla era tjänster, detta eftersom systemen nu kan prata med varandra. Även annan funktionalitet så som videosamtal och chattar brukar finnas tillgängliga i IP-växlar.

Välj att ringa ut från fasta nummer eller mobila nummer

När du ringer ifrån en Softphone eller en mobil växel så kan du dessutom välja om du vill ringa ut från ett fast- eller ett mobilnummer. Ringer du upp en kund kanske du vill ringa ut från ert fastnätsnummer. Ringer du istället en kontakt som du ofta pratar med kanske du hellre ringer ut från ditt personliga mobilnummer. Vilket nummer du vill ringa ut ifrån väljer du snabbt genom ett enkelt knapptryck.

Vill du läsa mer om Dstnys IP-telefoni? Då hittar du mer information här.