Mobildata utomlands

Mobildata utomlands

Många använder mobildata utomlands när de är ute och reser och har sin telefon med sig. Att surfa och använda mobildata utomlands har länge varit något som lätt kunde bli en dyr historia. Idag är läget mycket bättre och priser har sjunkit runt om i världen när det kommer till att använda mobildata utomlands. Tack vare de roamingregler som finns i EU behöver du inte betala några extra roamingavgifter, när du surfar inom EU. Det gör att du kan fortsätta använda din telefon, i princip, som vanligt utan att riskera att kostnaderna går upp rejält. Även andra delar av världen är nu mycket mer prisvärda när det kommer till surf och det finns bra surfpaket att köpa av många operatörer.

Vad är mobildata utomlands?

Mobildata är det som vanligtvis kallas för ”surf” och mäts i megabyte eller gigabyte. Mobildata är det som din telefon använder för att kunna skicka och ta emot information. Om din mobil är uppkopplad mot ett Wi-Fi så nyttjas ingen mobildata, inte heller om du ringer samtal. Många abonnemang innehåller begränsad mängd mobildata (surf) som du kan nyttja i det land där abonnemanget är tecknat. Befinner du dig utomlands gäller oftast andra regler för mobildata.

  • Surfar du inom EU på ett europeiskt abonnemang utgår inga extra avgifter
  • Roam like at home (RLAH) är en överenskommelse mellan Europeiska länder
  • Roaming inom EU samt i Norge, Island och Liechtenstein ingår i RLAH
  • FUP står för Fair Usage Policy och är till för att reglera så att RLAH inte utnyttjas fel
  • Att surfa i länder utanför EU kan vara dyrt
  • Ett dygnspass eller en förutbestämd surfmängd kan köpas till ditt abonnemang

 

mobildata utomlands

RLAH (Rome like at home)

När du nyttjar mobildata utomlands gäller ofta andra regler. För att förenkla rörligheten inom Eu har dock en regel satts upp, denna kallas Rome like at home. Det var den 15e Juni 2017 som denna regel trädde i kraft. Enkelt uttryckt innebär den att om du tecknar ditt abonnemang inom EU ska du kunna nyttja mobildata inom EU utan en extra kostnad. Detta innebär dock inte att det är fri surf inom hela Europa, en vanlig missuppfattning. Har du 10 GB surf på ett Svenskt abonnemang så ska du kunna nyttja detta i övriga Europa också. Perfekt för den som reser mycket antingen i jobbet eller privat. Det är vissa andra länder utanför EU som också har avgiftsfri roaming och det är Norge, Liechtenstein och Island.

Normal förbrukning av roaming utomlands

Dock så finns det undantag, något som kallas FUB (fair usage policy). Detta är en policy som satts upp för att RLAH inte ska utnyttjas. Befinner du dig exempelvis utomlands under en längre tid kan RLAH sluta gälla och vissa abonnemang tillåter dig enbart nyttja ca 80% av din totala surf.

Därför är det bra att alltid kolla med din leverantör vad för villkor som gäller. Exempelvis hur mycket som anses vara ”normal förbrukning” av mobildata utomlands innan en avgift börjar tas ut. Det är helt upp till operatörerna att själva bestämma hur stort det här ”taket” skall vara

Har du dålig koll när roaming aktiveras är ett tips att kolla efter det välkomst-sms du får när du passerar en landgräns inom EU. I det sms du får från din operatör finns det information om hur du kan använda roaming samt vad det är för policy som gäller.

travel resa mobildata mobile data

Mobildata i länder utanför EU

Ska du istället resa utanför EU så kan det vara bra att kolla upp innan du reser vad som gäller för mobildataförbrukning i just det landet du reser till. Många abonnemang har börjat inkludera fler vanliga resmål, som exempelvis USA, i sina roaming-paket. Men många länder har fortfarande en dyr taxa per gigabyte så det kan vara bra att vara försiktig. Ett tips är att stänga av roamingen innan du reser så dina appar inte börjar nyttja mobildata så fort du stänger av flygplansläge.

Köpa till paket för mobildata utomlands

För de länder som ligger utanför EU finns ofta paketeringar där du i förhand kan köpa till surf som d kan nyttja. Vanligen köper man dygnspass eller en viss mängd data. På så sätt kan man nyttja sin mobil utan att behöva oroa sig för oväntade kostnader. När surfen börjar ta slut i det paket man köpt får man ofta ett SMS där man meddelas hur mycket som är kvar. Då får man vanligtvis ett val om man vill köpa till mer surf.

Dstnys paket för mobildata utomlands

På Dstny har vi gjort olika paketeringar för att passa olika behöv och olika destinationer i världen.

Dygnspass

Denna tjänst aktiveras på ditt abonnemang, tjänsten ligger sedan latent och startar automatiskt varje gång du befinner dig utomlands. Du behöver därför inte beställa den på nytt efter en utlandsvistelse. Priset är mellan 99-169kr/dygn beroende på zon. I de flesta zoner ingår då 1GB men i zon Världen 2 ingår endast 25MB för 149kr. Denna fastpriskostnad hamnar på din faktura nästkommande månad från när du första nyttjade din roaming.

Travel pass

Denna tjänst kan aktiveras som tidigast 12 månader innan din resa, och vi tar ut kostnaden direkt när produkten aktiveras. Ditt roamingsaldo börjar dock dras först när du nyttjar roamingen i den berörda zonen. Dessa paket är aktiva i max 14 dagar och innehåller 3GB för 499kr, förutom zon Världen 2 där du får nyttja 100MB för 399kr.

roam like at home