Mobiloperatörer

Mobiloperatörer

Mobiloperatörer är marknadsaktörer som erbjuder tjänster inom kommunikation med tele- och datatrafik. Det finns många olika att välja bland på marknaden, med en handfull välkända och vida betrodda operatörer. Operatörerna skapar kommunikationsmöjligheter via mobilnät som upprättas av operatörerna själva eller köps in från en annan operatör.

Fördelar med att vara operatörsoberoende är många.Utomlands lägg extra avgifter på för användning av det lokala mobilnätet i princip oavsett vilken mobiloperatör du har. Dock gäller detta inte inom EU och EES-länder, där alla extra avgifter togs bort efter nya EU-bestämmelser under 2017 som ett led i EU:s ansträngningar att sammanföra Europas länder.

Jämför noga när du ska välja mobiloperatör så att du får det du behöver i abonnemanget. Hur mycket datatrafik använder du dig av och hur mycket ringer, surfar och sms:ar du. Det kan vara svårt att välja, men det finns hjälp att få både på nätet och i fysiska butiker.

  • Sveriges vanligaste mobiloperatörer inkluderar 3, Comviq, Telia och Hallon
  • Mobiloperatörer erbjuder tjänster inom telekommunikation och datatrafik
  • Operatörer skapar sitt mobilnät som ger täckning för samtal och datatrafik
  • Virtuella operatörer köper in sig i andra operatörers mobilnät
  • Utanför hemlandet har operatörer avtal med lokala operatörers mobilnät
  • Oavsett operatör är det numera gratis att använda nätet i alla EU och EES-länder
  • Välj operatör efter pris, täckningsförmåga och specialtjänster som erbjuds

Vad gör en mobiloperatör?

En mobiloperatörs uppgift är att erbjuda tjänster inom kommunikation både genom fasta nät och trådlös kommunikation. I praktiken innebär detta fast telefoni och internet genom sladdar, samt mobiltelefon, mobil datatrafik och WiFi-tjänster. Detta görs genom att upprätta mobilnät med olika stor räckvidd och kapacitet som skapar täckning.

Vissa operatörer har upprättat sina egna mobilnät medan vissa andra köper in sig på existerande nät. Dessa kallas virtuella operatörer, men i dagligt tal görs ingen större skillnad på virtuella operatörer och de med eget nät, då det sällan spelar någon roll för den vanliga kunden.

Avtal med operatörer utomlands bestämmer kostnaderna för samtal, sms och internetuppkoppling i respektive land, men inom hela EU och EES-ländernas område finns numera bestämmelser som tar bort all extra kostnad. Däremot är det fortfarande abonnemangets vanliga kostnader som gäller, och kontantkort ingår inte alltid i avtalet.

Hur ska man välja operatör?

Det finns några olika parametrar att ha i åtanke vid valet av mobiloperatör. Priset är en viktig sådan – vissa nyare operatörer, oftast såna som använder sig av andras nät, erbjuder väldigt billiga telefonabonnemang främst riktade till unga och studenter men som ofta finns tillgängliga för alla.

Om du ofta vistas i avsides miljöer är täckningen en viktig parameter att tänka på, då vissa erbjuder bättre räckvidd än andra på sina mobilnät. I vissa fall är detta en avvägning mot priset där man får prioritera det ena eller andra, men så är inte alltid fallet.

Vill du ha extra mycket surf, familjeabonnemang eller andra specialtjänster är även det någon som kan avgöra ditt val av operatör. På internet finns en uppsjö av jämförelser och tipsforum, och vill du inte ge dig in in internetdjungeln finns ofta kunnig personal i de större elektronikbutikerna som gärna hjälper till.

Dstny är operatörsoberoende

Vi på Dstny är operatörsoberoende, hos oss kan du byta, behålla eller blanda operatör i din företagsväxel. Perfekt för er som vill kunna blanda eller byta operatör utan att behöva tänka på bindningstider. Behåll, byt eller blanda operatörer fritt. Vi är även en egen operatör.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om vad vi på Dstny kan erbjuda dig som företagare när det kommer till operatörstjänster? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på 010-410 50 00 eller maila oss på info@dstny.se. Du kan även fylla i formuläret på vår kontaktsida så kontaktar vi dig istället.