Ringa utomlands

Ringa utomlands, utanför EU.

Alla har vi någon gång kanske gjort misstaget att surfa under utlandssemestern eller ringa utomlands för att en månad senare få hem en stor räkning, ibland på flera tusen kronor. Det som alla tipsar om innan semestern är att stänga av roaming för att undvika att internet dras, som kan leda till stora kostnader.

Det är ett passande uttryck just för att det är exakt vad din telefon gör, när du korsar en landgräns. Då vandrar nämligen telefonen från din vanliga operatörs nät till det nät som det nya landet använder sig av. Själva ordet roaming kommer faktiskt från det engelska uttrycket ”att vandra”.

Oftast görs detta automatiskt om du inte har stängt av roaming, därför är det många som blir förvånade vid fakturan. Ett tips för att se om du har din roaming på är att kolla efter om du får ett välkomst-sms när du landar i ett annat land.

  • Roaming innebär att mobilen använder ett internationellt nätverk
  • Vanligt är att fakturan blir mycket högre efter en utlandssemester
  • Ett välkomst-sms vid ankomst till nytt land är ett tecken på att roaming är aktiverat
  • Mobila nätverk kan ha en lägre hastighet i vissa länder
  • Mobilen kopplar automatiskt upp sig till ett nytt nätverk
  • Vissa abonnemang har tillägg för samtal till utlandet
  • Priser för samtal till utlandet kan variera beroende på operatör

Surfhastighet och tips på bättre priser

Något många märker när de är utomlands är att själva surfhastigheten på mobilen är sämre än vad den är i Sverige. Oftast är mobilnätverken i andra länder inte särskilt utvecklade. Den sämre hastigheten beror även på att telefonen kopplar upp sig till en inhemsk operatör och använder sig av det nätet.

Nätet används inte endast för surf utan även för samtal och sms vilket gör att man bör undvika att göra någon av dessa aktiviteter, om man inte är medveten om att det kommer kosta en rejäl slant. Vill man surfa till bättre priser är ett tips att se över vad ens egna operatör erbjuder.

Det gör du enkelt genom att kolla igenom det välkomst-sms som du får, när du kommer in i ett nytt land. Vissa länder har även dagspriser och då kan det även finnas ett alternativ att man bör kontakta kundtjänst, detta för att få en mer korrekt prislista.

Abonnemang med fokus på utlandet

För den som brukar ringa mycket till utlandet kan det finnas speciella abonnemang hos din operatör. Dessa abonnemang har oftast fokus på just internationella samtal, med syfte att göra det billigare för personer att ringa till andra länder, abonnemangen brukar ha ordet ”internationell” i sig.

Dock är det självklart skillnad från operatör till operatör både när det gäller pris och abonnemang, då vissa inte kan erbjuda denna förmån. Ringer du mycket till utlandet är det därför bra att noggrant kolla igenom de tillgängliga abonnemang som finns hos den operatören du är intresserad av.

Hos ett flertal operatörer kan du köpa till internationella samtal och därmed få ett bättre pris. Vissa tillägg kan köpas till månadsvis medan andra har längre kontrakt. Här är det också viktigt att kontrollera villkoren och reglerna hos den operatör du är intresserad av. Många abonnemang går att skräddarsy utefter ens önskemål.

Vad gäller för Dstnys företagsabonnemang?

När du använder Dstnys egna företagsabonnemang så får du självklart med Roam like at home. Reser du utanför RLAH-gränserna så har vi tagit fram olika paket där du kan förköpa surf för den zon du kommer befinna dig i.