SaaS

Vad är SaaS?

Om du någonsin hört talas om datormoln, har du säkert hört ordet SaaS (Software as a service) också. Detta beror på att SaaS är en av byggstenarna i molntjänster tillsammans med IaaS (Infrastructure as a service) och PaaS (Platform as a service). SaaS är en moln-baserad plattform som leverantör hyr ut åt användare genom internet. Användare kan använda mjukvaran utan att någonsin behöva oroa sig för underhåll eller drift. Några av de mest förekommande SaaS lösningarna är Gmail, Office 365, Dropbox, Shopify, Salesforce, Cisco, etc. Med denna typ av tjänst kan du enkelt logga in på ditt konto och betalar bara för ditt användande. Och eftersom det levereras över internet, behöver du inte ha någon som hanterar eller laddar ner applikationen för varje individ på kontoret. SaaS leverantörer hanterar allt det tekniska vilket resulterar i en intuitiv och enkelt tjänst att implementera på ett företag.

 • Det står för Software-as-a-Service
 • Det är en av tre byggstenarna i molntjänster
 • Det är hostat på en fjärrserver
 • Det är tillgängligt via internet
 • Användare behöver inte äga eller underhålla någon hårdvara

Varför är det viktigt?

Det är en otroligt kostnadseffektiv lösning för företag som letar efter en enklare lösning. Du betalar bara för det du använder och kan enkelt lägga till och ta bort tjäsnter och abonnemang utifrån förändrade behov. Detta betyder att du kan experimentera i en säker miljö med vad som faktiskt funkar för er. Möjligheten att snabbt driftsätta med låg risk har gjort SaaS otroligt populärt bland små företag och startups.

Historian

Molntjänster var redan populärt under 60-talet när IBM och liknande leverantörer började inkludera det i deras tjänster. Detta erbjuds dock främst till banker och stora företag från deras världsomspännande datacenter. Med expansionen av internet resulterade detta i en ny typ av centraliserad tjänst; ASP eller Application Service Providers. ASP erbjöd hosting och administrering av företagsapplikationer. Detta hade enorm kraft på marknaden eftersom det innebär mycket minskade kostnader genom central administrering. SaaS är en förlängning och förbättring av ASP-modellen. Istället för att hantera och hosta tredjeparttjänster själv, finns SaaS-lösningar i molnet och kräver bara internetuppkoppling. ASP hanterade även bara separata instanser, medans SaaS nyttjar en multitenantarkitetur som ger fler användare tillgång för att få samma erfarenhet.

Vad är fördelarna?

Fördelarna är många, men de främsta är minskad tid, kostnad och arbetskraft för att installera hantera och designa mjukvara/applikationer.

 1. Du behöver inte installera eller hantera mjukvara lokalt
 2. Det finns alltid tillgängligt över internet
 3. Du kan nå mjukvaran från nästan alla enheter, vart du vill och när du vill – bara du har tillgång till internet
 4. Lösningen inkluderar ofta skalbarhet och integrationer med andra SaaS tjänster
 5. Det är en kostnadseffektiv modell där du bara betalar för det du använder och går att skala upp och ner efter behov
 6. Alla anställda kan få unik inloggning och anpassad nivå

Vad är motgångarna?

 • Integrationer:  This might force you to invest in additional resources to design and manage needed integrations. Om SaaS appen inte följer standarden för öppen integration, kan det bli ett problem om det inte finns integration med nuvarande system. Detta kan resultera i att det behövs arbete för att skapa denna integration på egen hand.
 • Låst: Även om det är superenkelt att gå med i en SaaS tjänst, kan det vara svårt att komma ur. Datan som produceras via tjänster kanske inte går att portera vilket kan resultera i förlorat arbeta, extra kostnader och arbete.
 • Datasäkerhet: Att skicka data till en publik molntjänst innebär alltid en risk och kan innebära kostnader vid migrering av stora volymer data.
 • Anpassning: Det är inte helt låst, men det saknar definitivt vissa funktioner för att anpassa. Det är anpassat för en större marknad, men samma modell passar ofta inte alla. SaaS har begränsade funktioner och integrationer medans exempelvis en hostad lösning kommer med flera möjligheter att anpassa.
 • Drift: SaaS users are dependent of their vendor and especially in regard to maintaining the service’s security and performance. Unplanned maintenance can truly affect the app performance and thus affect your work. SaaS användare är beroende av sin leverantör och speciellt i avseendet att hantera säkerhet och drift. Oplanerade driftstörningar kan påverka tjänstens funktioner såväl som ditt arbete i slutändan.

Framtiden av SaaS

SaaS förutspås bara växa i framtiden och speciellt i samband med hur populärt molnet har blivit. Vi kan förvänta oss att fler olika typer av SaaS företag kommer ta storm på marknaden och det reflekterar en skiftning i hur människor interagerar med enheter och appar. SaaS leverantörer kommer på grund av detta lägga till fler intressanta tjänster och teknologier som vi aldrig sett förut. Det förväntas även expandera mer utanför kontorsmiljöer och mer till en mobil-först värld. Detta markerar en ny era av hur det kan ge världen en värld full av snabba och smarta tjänster som kan lösa alla typer av problem i vardagen. SaaS har etablerat en stark identitet redan i företagsvärlden men kommer att fortsätta expandera och utvecklas.