SIP telefoni

Om SIP telefoni

Har du hört talas om SIP telefoni? SIP telefoni är en teknisk standard och förkortningen SIP står för Session Initiated Protocol, alltså sessionsinitierade protokoll. Tekniken är utvecklat av IETF som är den tekniska ledningsgruppen för internet. Detta protokoll tillåter bland annat media och ljud att transporteras över internet. SIP har blivit speciellt känt för de stora fördelarna som protokollet har medfört inom telefoni och videosamtal. SIP telefoni finns i en mängd olika typer och versioner.

Vad är SIP telefoni?

Det hela kan bli väldigt tekniskt och invecklat när man pratar om SIP telefoni. Men för att hålla det enkelt så innebär SIP telefoni, kort och gott, att man ringer via sitt internetabonnemang. Samtalen går alltså över internet. När man pratar om telefoni för företag så innebär det ofta att man har både internetanslutning och företagstelefonin via samma leverantör. På så sätt kan man få obegränsat antal linjer i sin företagsväxel och det ger i sin tur en mängd fördelar.

Till exempel så ringer företag billigare med SIP telefoni både nationellt, internationellt och även till mobiltelefoner. Det är alltså, ur en kostnadssynpunkt, väldigt fördelaktigt med denna typ av lösning. En annan fördel är att företagets kommunikation blir mer mobil, alla kan arbeta så länge det finns en internetanslutning, vare sig man befinner sig utomlands, jobbar hemifrån eller från sommarstugan.

 • Sänkta kostnader för fast telefoni inom alla kontor i ett företag.
 • Minimerar företagets antal fasta abonnemang för telefoni.
 • En och samma växelfunktion för alla kontor inom företaget.
 • All kommunikation sker över ett och samma nät.
 • Ökad säkerhet genom möjligheten att spärra vissa länder eller regioner.
 • Sip telefoni ger bättre överblick och därmed bättre kundservice
 • Ger företaget ökad mobilitet eftersom allt som behövs är tillgång till internet.

SIP skapar möjlighet att etablera sessioner mellan två parter, mottagare och avsändare, genom att meddela mottagaren om den inkommande sessionen. Med SIP-telefoni kan du även parkera samtal, vidarekoppla samtal och lägga till mediaströmmar eller ändra mediakodning. Du kan även lägga till nya deltagare under sessionens gång.

Denna tekniska standard har en hel del likheter med http dåmeddelandena har rubriker med information med tillhörande meddelandekropp. Meddelandets utseende bestäms sedan av SDP. SDP står för Session Description Protocol.

 

Hur fungerar SIP?

Låt oss föreställa oss ett exempel där en person ringer ett samtal från sin dator med SIP-klienten till företaget med SIP-telefoni.

 1. Under samtalet, komprimerar specialmjukvaran (codec) klientens röst till digitala signaler.
 2. Signalen överförs till enheten (dator, SIP-telefon, etc).
 3. Två enheter hittar varandra med IP-adress och starta kommunikationssessionen.
 4. Signalen som komprimerats uppluckras och då kan personen höra klientens röst.

 

Vad krävs för att använda SIP telefoni?

För att ringa med sip telefoni krävs det att man har IP-telefoni eller VoIP-telefoni installerat. IP-telefoni står för Internet Protocol-telefoni och VoIP är en förkortning på Voice over internet protocol. Ip-telefoni och VoIp kan man få hjälp att skaffa via en leverantör av molnbaserad telefoni. Det finns några olika varianter på sip telefoner; antingen kan man välja en program-baserad sip telefon, en USB VOIP telefon eller en maskinvaru-sip telefon.

En programbaserad sip telefon är helt enkelt ett program som man installerar i datorn, en typ av Softphone. Sip-telefonen använder sedan datorns mikrofon och högtalare samt internet för att bära samtal. Alternativt ansluter man ett headset när man ringer med en programbaserad sip telefon. En USB VOIP telefon kopplar man in i datorns USB-port och använder sedan som en vanlig telefon.

Det sista alternativet är en maskinvaru-sip telefon och den ser ut och används precis som en vanlig telefon. Den enda skillnaden är att den kopplas direkt till datanätverket och den har även ett integrerat mini-nav så att telefonen kan dela nätverkets anslutning med datorn. Tack vare mini-navet behövs ingen extra nätverkspunkt för telefonen.

 

Fördelar med SIP telefoni

Så varför ska du använda SIP telefoni, vad är fördelarna med det? Ledande företagsutvecklare inom ip-telefoni är rörande eniga om att sip telefoni är framtidens melodi. De flesta som är kunniga inom branschen anser att sip är den standard som kommer att ligga i framkant när det gäller kommunikation över internet. Redan idag finns det många fördelar och vad framtiden kan bringa kan man endast spekulera i.

En stor fördel med sip för företag är att man kan vara fler användare i en och samma session. Man kan alltså ringa upp en kontakt för ett videosamtal och sedan inkludera flera om det behövs. Man kan även ringa upp en mottagare som finns på mobiltelefon och bara välja ljudöverföring till den personen.

Med sip hanterar men enkelt ip-telefoni, videokonferenser, direktmeddelanden och fax över internet. Detta har även stor betydelse för företagets växel eftersom det ger en bättre inblick i de anställdas status. Man kan enkelt se vilka som är upptagna i ett samtal eller sitter i ett telefonmöte vilket ger bättre kundbemötande i stort.

Standardisering av SIP

Version 2.0 av SIP standardiserades 2002 och har sedan dess både utökats och förändrats en hel del. Ett nytt ramverk har därför vuxit fram under RFC-dokumenten. Nu ligger mer betoning på att använda TCP för kommunikation. SIP outbound har skapats för att stärka upp signalering mot mottagarna.

SIP telefoni och säkerhet

Det finns mängder med säkerhetsfunktioner kring SIP-standarden och för dig som är lite mer tekniskt insatt så kommer här några av SIP telefonins säkerhetsfunktioner. För autentisering används HTTP MD5 och SHA256 digest authentication. För att dölja kommunikation mellan enheter så används TLS. TLS står för Transport Layer Security och är ett kryptografiskt kommunikationsprotokoll, en öppen standard för säkert utbyte av krypterad data mellan olika datorsystem. TLS döljer dock inte informationen från de servrar som hanterar samtalen. S/MIME är en standard för kryptering av e-post och används även den i SIP-telefonin. Den standarden förser SIP med säkra identiteter mellan två domäner. Dessutom ger denna standarden integritetsskydd för meddelanden via SIP.

Vad är skillnaden mellan SIP och VoIP?

VoIP innebär att du ringer över internet eller interna nätverk. SIP är däremot ett applikationlagerprotokoll som används för att etablera, ändra och avsluta multimedia-sessioner såsom VoIP-samtal.  Den stora skillnaden är helt enkelt vad de ämnar att göra. VoIP är inte en diskret teknologi i sig utan är istället en familj av flera olika teknologier inom moderna telenätverk. SIP är ett signaliseringsprotokoll som hamnar under VoIP-paraplyet.

En annan skillnad är att VoIP skickar röstmeddelanden, medans SIP kan bär all typ av media, och därmed inte bara röstmeddelanden. Data skickas via SIP-trunkar i paket, som kan inkludera röst, data eller video. Det innebär att SIP-system tillåter användare att ringa med röst och video online.

I form av enheter skiljer de sig också. VoIP-telefoner måste kopplas upp till en dator för att kunna ringa och datorn måste vara på. Med SIP-telefoner behöver du inte en dator och de kräver bara ett modem för att fungera. Detta innebär att SIP-telefoner är mer som traditionella telefoner eftersom de fungerar oberoende av en dator.

VoIP-värdar hanterar även trafik annorlunda från SIP-system. SIP-system processeras genom individuella system som ligger i varje användares system (även kallat användaragenter). Denna typ av användare-till-användare-system kan hantera stora mängder data och trafik eftersom de har tillgång till mer bandbredd och resurser. VoIP-värdar lämnar, filtrerar, organiserar och dirigerar trafik genom ett centralt nätverk. I detta typ av system kan stora mängder trafik överbelasta systemet, och därmed påverka den generella prestandan. En fördel VoIP har här är dock att färre kommunikationspunkter innebär högre säkerhet. Men en fördel SIP har är dess förmåga att interagera intellektuellt med andra protokoll. Det kan anpassa signaleringsprotokoll för att matcha klientens. Det är även ett snabbt, flexibelt och skalbart för att möta specifika behov.

Vad Dstny erbjuder

Vi på Dstny kan hjälpa ditt företag med molnbaserade växellösningar där era samtal förs över internet. Vill du se en kort video-demo över hur våra tjänster ser ut? Klicka på knappen nedan.

 

Senast uppdaterad Nov 2020