Smartmobil

Vad är en Smartmobil? – Dstny förklarar!

Smartmobil är ett annat ord för en smartphone eller en smarttelefon. Man kan säga att en smartmobil är en kombination av en telefon och en handdator som har funktioner mycket utöver än att skicka SMS eller ringa. Idag har smartmobilen tagit över den bärbar telefonens marknad världen över.

Det var det svenska mobiltelefonföretaget Ericsson som lanserade ordet smartphone redan år 1997. Det dröjde dock tills att Apple lanserade sin smartmobil iPhone som med sin pekskärm och appar revolutionerade mobilmarknaden. Idag har alla smartmobiler tillgång till en onlinebutik varifrån man kan ladda ner appar.

Med dessa appar kan man därefter utöka mobilens funktion till mer än bara att ringa eller skicka SMS. Till exempel förknippas appar med sociala medier. Instagram är en app som fokuserar på att ladda upp bilder såsom selfies som är ett fenomen ursprunget ur kameramobiler.

  • Är en mix mellan en telefon och en handdator.
  • Har tillgång till installation av tredjepartsprogram, så kallade appar.
  • Är starkt förknippat med användande av sociala medier.
  • Begreppet smartphone myntades först av Ericsson 1997 med telefonen Ericsson GS88.
  • Beräknas finnas mer smartphones än människor år 2021.
  • De vanligaste plattformarna är iOS eller Android.
  • Har (oftast) pekskärmar istället för fysiska tangentbord.

Mobilexpansion på grund av datasurf

År 2014 hade 73 procent av Sveriges befolkning en smartmobil. Året därefter 75 procent. En tredjedel av världens befolkning hade en smartmobil år 2017. Främst växer antalet smartmobilanvändare i Afrika och i Asien. Detta beror bland annat på utökad mobiltäckning och att priserna för smartphones sjunker.

Smartphones ansluter sig normalt sett till internet genom datasurf via mobilnätet eller via wifi. Det var tack vare utvecklingen av 3G-nät som billig datasurf tog fart för smartphones. Med 3G kunde man börja surfa runt på nätet, titta på videoklipp, använda GPS i en karta och så vidare.

4G var därefter en vidareutveckling som innebar ännu snabbare datasurf för smarta mobiler. 5G kommer att innebära ännu snabbare datasurf men är egentligen inget som behövs i och med att appar inte kommer att kräva så mycket bandbredd. Det är i sådana fall framtida artificiell intelligens i smartphones som kan behöva 5G.

Explosionsartad användning av mobil

Redan år 2012 använde fyra av fem mobilanvändare sin smartphone för att shoppa på nätet. Idag utvecklas hemsidor för att fungera felfritt oavsett om man använder sin mobil eller sin dator. Samtidigt är mobilen en sårbar enhet vars kamera och mikrofon kan hackas för att avlyssnas.

Allt eftersom fler människor började använda mobilen i sängen innan läggdags började forskare intressera sig vad det har för effekt på sömnen. Det visade sig att mobilens blåa ljus från skärmen hindrade kroppen från att utsöndra sömnhormon. Detta har lett till att flera mobilutvecklare har inför nattläge med orange ljus.

Forskning har även visat att själva mobilanvändandet kan liknas vid ett drogberoende. Detta eftersom samma delar av hjärnan aktiveras som när någon tog kokain. Hjärnan skickar ut dopamin när mobilanvändare kollar sociala medier, meddelanden eller nyhetsflash. Mobilberoende är dock inte en erkänd medicinsk diagnos ännu.