Stationär GSM telefon

Stationär GSM telefon

En stationär GSM telefon är en perfekt mix mellan en mobiltelefon och en fast telefon, ungefär som en stor mobiltelefon. Ja, du hörde rätt! Med denna telefon kan du koppla in ett SIM-kort som gör att du är ansluten till mobilnätet. Närmare sagt GSM-nätet eller 2G-nätet som det också kallas. Beroende på vilket SIM kort du har, kan en GSm koppling vara 2G, 3G eller 4G, och ju högre nummer desto snabbare uppkoppling. De flesta stationära GSM telefoner idag fungerar med 3G eller 4G för att hålla upp takten med företagsbehov.

GSM (Global System for Mobile communications) använder mobilnätverket, och likt en mobiltelefon används ett SIM kort istället för kontorets lokala nätverk. Detta gör det avsevärt enkelt att sätta upp och otroligt flexibelt, det är bara att koppla in och starta. GSM-nätet, alltså det som ibland kallas 2G-nätet, är det mobilnät som har absolut störst täckning i Sverige eftersom det har funnits längre i Sverige än vad 3G och 4G-nätet har gjort. Expansionen av GSM-master är därför tillräckligt god för att de flesta i Sverige ska ha täckning. Med en fast GSM-telefon kan du alltså njuta av allt det där bekväma som en fast telefon har – även om du inte har ett kabelnät för fast telefoni där du bor. Du kan också ta med dig denna fasta GSM-telefon till där du är såsom sommarstugan, hemmet eller på resan inom EU.

Stationära GSM telefoner liknar VoIP telefoner då de båda levereras av 3e part leverantörer. Dock är skillnaden att GSM telefoner ofta inte har samma funktionalitet som VoIP telefoner, och kostar lika mycket.

  • En stationär GSM-telefon kopplar upp sig mot GSM-nätet via ett SIM-kort.
  • För dem som hellre använder en fast telefon än en mobiltelefon.
  • Slipp batteriladdning; denna kopplas direkt in i eluttaget.
  • GSM-nätet ger den bästa mobiltäckningen i Sverige.
  • Du kan även skicka och ta emot SMS.
  • Går också att aktivera högtalarfunktionen för handsfree-samtal.
  • Finns även med batteri för den som temporärt vill ta med telefonen.

Fördelar med en fast GSM-telefon

Trots mobiltelefonens erövring av telefonmarknaden så finns det fortfarande personer som föredrar en fast telefon. Det finns även personer som uppskattar att tala via en fast telefon istället för att gå runt med en mobiltelefon som måste laddas. En fast GSM-telefon är till för dessa personer och situationer.

Det finns flera olika modeller. Det som är deras huvudfunktion är att de ska placeras på en plats avsedd för kommunikation. Därför kan de var extra bra för företag på en kontorsplats som har flera anställda som arbetar i skift. På så vis finns telefonen alltid på samma plats utan att den försvinner bort.

I och med att man kan stoppa in ett simkort kan man ha en stor frihet i att kunna ta med sig detta simkort i en mobiltelefon vid en tillfällig arbetsresa. Simkortet gör också att man är uppkopplad mot GSM-nätet som gör att man har större möjlighet att placera telefonen var man vill.

Fast telefoni med många möjligheter

Eftersom GSM-nätet tillåter kommunikation via SMS har de flesta fasta GSM-telefoner även en enkel skärm där man kan ta emot och skicka SMS. Denna skärm sitter då på enheten som man placerar telefonen på, så att man kan prata och höra ett samtal samtidigt som man kan se skärmen.

Vissa av dessa enheter erbjuder möjligheten att tillfälligt ta med den fasta telefonen utan att strömmen bryts. Strömmen får den då i det inbyggda batteriet och eftersom uppkopplingen är via GSM-nätet kan man dra ut strömsladden och fortsätta samtalet. Detta kan vara användbart om man behöver flytta samtalet till en mer avskild plats.

Med en fast GSM-telefon kan man vara säker på att kunna genomföra telefonsamtal på fler platser än via kopparledningar som har sina geografiska begränsningar. GSM-nätet är helt enkelt mer utbyggt än vad klassiska kopparledning

Olika typer av stationära GSM telefoner

När det kommer till teknik, är priset ofta ekvivalent med det du får ut rent tekniskt, och samma gäller GSM telefoner. Men om du betalar en extra slant, kan du få tillräckligt mycket funktionalitet för att det ska betraktas som en smartphone. Nedan är 3 olika varianter av stationära GSM telefoner.

  • Standard stationär GSM telefon:  Denna variant passar oftare mindre företag eller start-ups som har mindre kontor. De är ofta billiga och funktionaliteten är ganska grundläggande. Telefonerna stödjer 2G nätverket och har möjlighet att hålla, skicka och lagra samtal. Du kan även SMSa med dessa och lagra runt 250 meddelanden.
  • Smart stationär GSM telefon: Denna variant kostar ofta lite mer men har mer funktionalitet än standardversionen. De kan ofta även synka upp till ditt Google eller Microsoft konto via molnet. Funktionerna med smart stationär GSM telefon innefattar bland annat telekonferens, begränsa samtal och blocka samtal som ofta är viktiga funktioner för mindre företag som letar efter ett professionellt telefonsystem.
  • Android GSM Desk Phones:  Denna variant erbjuder det absolut senaste inom GSM teknologi och är mer likt en riktigt smartphone, bara mycket större! Utöver ringa samtal, kan de också koppla upp till internet och ladda ner appar från Google. Detta gör det exempelvis möjligt att använda appar såsom Skype, WhatsApp eller email – direkt i telefonen. Du kan självklart också använda basfunktionerna som ovanstående två men i överlag är denna variant dyrare.

Nästa steg

Stationära GSM telefoner är relativt enkla att få tag i, och de flesta operatörer erbjuder basplaner för SIM-kort. VoIP å andra sidan tillåter dig att skapa en helt anpassad lösning utifrån era företagsbehov. Detta betyder också att priset är mer anpassat. VoIP telefoner låter dig även förena samtliga kommunikationsmedium i samma ställe, såsom emails, SMS, samtal, etc. Det är ofta mer av värde för företag som expanderar där det är väsentligt att ha koll på kunders interaktioner. Du kan även integrerar din mobiltelefon i systemet för att alltid ringa kunder från samma nummer, vart du än befinner dig. Detta betyder dock inte att stationära GSM telefoner inte förtjänar  sin plats på marknaden. Det är ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att organisera telefoni för företag och Android versionen möjliggör många av VoIP funktionerna genom appar såsom Skype.

Senast uppdatering 20/11-19