Surfa Utomlands

Surfa utomlands, vad gäller? – Dstny förklarar!

Surfa utomlands med ditt abonnemang. Med EU:s nya regelverk för roamingpriser kan du nu surfa utomlands utan att betala en krona extra. I abonnemang med fri surf har avgifterna automatiskt tagits bort, men har du kontantkort är det bra att kolla upp hos den enskilda operatören huruvida de nya reglerna gäller eller inte.

Ändringen gäller i alla EU:s medlemsländer samt EES-länder, så inför de allra flesta resor i Europa behöver du inte oroa dig över din mobilräkning över huvud taget. Dock bör du dubbelkolla ändå innan du åker, då ett fåtal länder/områden i Europa inte är med i avtalet.

Mobilen kopplas upp till ett lokalt nätverk som tidigare tagit betalt för att användas av utländska operatörer. Det innebär att uppkopplingen genom svenska abonnemang är precis lika bra som om du hade en telefon med ett lokalt abonnemang från det landet du befinner dig i.

  • Det kostar inget extra att surfa inom Europa
  • Har du redan fri surf har det automatiskt blivit gratis utomlands
  • De nya ändringarna gäller både 3G och 4G
  • Svenska operatörer har bra uppkoppling i de allra flesta länder
  • Ändringarna gäller inte bara surf utan även samtal och sms
  • Gäller inom länder som är med i EU samt EES-länder OBS!
  • Att surfa utomlands kostar fortfarande med vissa kontantkort

Roamingavgifter borta i EU och EES-länder

Sedan 2017 finns en ny EU-bestämmelse som tar bort roamingpriser inom EU:s medlemsländer samt EES-länder. Det innebär att du med ditt svenska abonnemang (där surf ingår) kan surfa på precis som vanligt utan att behöva oroa dig över höga mobilräkningar när du kommer hem från resan.

Observera att de nya reglerna gäller abonnemang där surf ingår i priset, och inte nödvändigtvis för kontantkortskunder som betalar per mängd surf som används. Det lönar sig alltså ännu mer än tidigare att ha ett stående abonnemang, även om du är ute och reser mycket.

De allra flesta länder i Europa ingår i EU eller EES. Var ändå noga med att kolla upp resmålet innan du åker, för att vara på den säkra sidan. Cypern är ett undantagsland, där en del av ön ligger utanför EU:s territorium och regeln därmed inte gäller.

Varför togs roamingavgiften bort?

I vårt allt mer globaliserade samhälle där resor blir både mer lättillgängliga och mindre kostsamma samtidigt som vi är alltmer uppkopplade, är det en naturlig följd att surfingpriserna sänks eller tas bort även internationellt. EU verkar dessutom för en inte bara globaliserad världs utan en europeisk sammanhållning.

Den här ändringen bidrar till förenkla jobb- och nöjesresor inom Europa, vilket i längden främjar inter-europeisk handel och samarbeten. Ändringen är alltså ett led i EU:s satsning på europeisk sammanhållning och skapandet av en europeisk identitet. Målet är att människor i EU:s olika länder ska kunna interagera utan hinder.

Att EES-länderna är inkluderade i överenskommelsen kommer av deras starka sammanhållning med övriga europeiska länder, då t.ex. Norge och Schweiz är stora handelspartners och resmål men är inte medlemmar i EU. Införandet av fri surf utomlands gör alltså inte bara våra plånböcker glada när vi vill instagramma från stranden – det har även stor kulturell betydelse.

 

Vad gäller för Dstnys företagsabonnemang?

När du använder Dstnys egna företagsabonnemang så får du självklart med Roam like at home. Reser du utanför RLAH-gränserna så har vi tagit fram olika paket där du kan förköpa surf för den zon du kommer befinna dig i.