Växeltelefonist

Växeltelefonist

En växeltelefonist är den person man oftast får kontakt med först på ett företag och som ser till att den som ringer blir kopplad till rätt person. Telefonisten kan vara anställd på företaget eller anlitad av ett bemanningsföretag. Kunden är alltid den som ska prioriteras och ska få den service som han eller hon efterfrågar.

Ett jobb som växeltelefonist kräver att man är en lugn, stresstålig och noggrann person. Det är även viktigt att vara serviceinriktad och att man tänker på hur man själv skulle vilja bli bemött eftersom man ofta kan höra på en röst om personen är glad, stressad eller irriterad.

Arbetet kan även vara att boka rum för olika sammanträden, ta emot eller lämna post och se till att alla anknytningar är rätt då det kan komma ny personal, nya nummer eller att något nummer har upphört. Ibland finns personen som söks inte på plats och då kan telefonisten lämna meddelande till den eftersökta personen.

  • Växeltelefonisten är oftast den första personen man får kontakt med när man ringer ett företag.
  • Som växeltelefonist ska man ska vara noggrann så man inte kopplar någon till fel person.
  • Man ska bemöta personerna som ringer med en trevlig och tydlig röst.
  • Man ska se till att man ger den service som personen efterfrågar.
  • En växeltelefonist kan vara anställd på företaget eller anlitad av ett bemanningsföretag.
  • Man ska kunna hantera mer än att svara i telefon, då andra uppgifter kan förekomma.
  • Viktigt att kunna hantera stressiga dagar och att vara en lugn och glad person.

Det finns många saker som kan underlätta en växeltelefonist arbete. En Softphone är ett redskap som kan ge rätt förutsättningar för ett effektivt och kvalitativt arbetssätt.

Växeltelefonisten förr i tiden

Förr i tiden var det många kvinnor som arbetade som växeltelefonister. Det var ofta dåligt betalt och man fick inte vara kortväxt, då man skulle nå upp till propphålen som satt i växelborden. Man fick även visa upp läkarintyg på att rösten var bra och uttalen felfria och tydliga.

Arbetsvillkoren var ofta hårda med långa arbetsdagar och det fanns stresspelare på många platser som visade antalet samtal som väntade på telefonisterna. De fick bara ett antal minuter på sig för en kort paus för att till exempel gå på toaletten. Det var stressigt, monotont och väldigt påfrestande.

Som väl var så kom den automatiska telefonväxeln år 1890 och från att ha gjort allt manuellt så skulle man nu komma ihåg en massa siffror som man sedan valde med sitt finger eller ett föremål. Den manuella växeln användes in på 60-talet, innan i stort sett allt hade automatiserats.

Växeltelefonisten i dag

I dag har alla mobiltelefoner och med dem kan man nå hela världen. Man kan koppla upp sig snabbt för en telefonkonferens om man är på resande fot och man kan ha en telefonist som hanterar samtal man kanske inte hinner svara. Ni säger hur ni vill ha det och växeltelefonisterna sköter resten.

Tekniken i dag har gjort att mindre företag klarar sig bra med mobiltelefonen och den så kallade molnbaserade telefonväxeln. Det förenklar mycket och man blir upplärd på hur det fungerar för att enkelt kunna sköta det själv. Med en mobiltelefon och en dator har man en enkel och smidig växel.

Växeln hallå, hallå, hallå! ett par ord som många av oss säkert har hört Janne Lucas sjunga. Växeltelefonisten är en viktig del i vårt samhälle och utan henne eller honom hade vi inte nått personer vi behöver prata med. Glöm inte att önska växeltelefonisten en underbar dag, nästa gång du pratar med en.