Voip telefon

Voip telefon

En voip telefon är en telefon som är uppkopplad mot internet för att kunna genomföra ett samtal. Det tillhör alltså inte det fasta telefonnätet och det är inte kopplat via samma kablar som de gamla kopparledningarna för samtal som redan finns. Ett annat ord är bredbandstelefoni. En VoIP telefon, även kallat SIP telefon eller softphone, använder Voice Over IP (VoIP) för att skapa och skicka ljud över ett IP-nätverk såsom internet. VoIP konverterar ljudet till digitalt format som sedan skickas över internet och konverterat till digitala signaler. En VoIP telefon kan använder för att ringa till mobiltelefoner, andra softphones, eller fasta telefoner. Det görs genom en standard telefon eller en app-baserad softphone. En VoIP telefon inkluderar funktioner som vanlig telefoni inte kan, till exempel att hantera kontaktlistor där du inte längre behöver komma ihåg nummer eller namn. Funktionerna liknar även samma som Skype.

Eftersom telefoner tidigare var kopplade till en platsbaserad växel i samma lokal, var det bulkig hårdvara som gällde för att ringa. Men när VoIP kom in i bilden tog det över med otroligt användbara funktioner. Genom att skicka samtal över internet, eller molnet, behövdes inga koppartrådar eller hårdvara. Du kan dessutom behålla ditt  nummer och spara kostnader i underhåll av ett system eftersom det alltid är automatiskt uppdaterat.

Två olika typer

VoIP telefoner finns i två olika format, en bordstelefon eller en softphone. Med bordstelefon menar vi de mer traditionella som har sin station på ditt skrivbord eller konferensrum. Några av dess funktioner inkluderar; vanliga samtal, konferenssamtal, bluetooth och högtalartelefon.

Softphonen är en virituell telefon som fungerar som en mjukvara eller app på datorn, iPad eller telefon. De vanliga funktionerna är samma bordstelefonen, men kommer även med en rad användbara och avancerade funktioner. Båda kan även integreras med dina CRM-system eller andra 3e parts applikationer.

Bredbandstelefoni

Vår IP-telefon kan du ta med dig vart som helst.Bredbandstelefoni brukar erbjudas i ett paket där även bredbandsinternet ingår.
Det är dock två separata tjänster och går att välja bort om man vill. Fördelen med bredbandstelefoni är att man behöver inte vara begränsad till en enhet. Man kan alltså svara i flera olika enheter.

Vissa operatörer erbjuder att man kan ladda ner en app eller ett program så kan man svara i sin dator, sin surfplatta eller mobil. Oavsett hur många enheter man har.

Det går också att vidarekoppla till ens vanliga mobiltelefonnummer. Det går även att skicka SMS via denna form av telefoni.

  • VoIP-telefoni är telefonsamtal som sker över internet.
  • VoIP-telefoni är inte kopplat via de traditionella fasta telefonlinjerna.
  • Ljudkvalitén är oftast bättre via VoIP än via en fast telefon.
  • Det går att skicka vanliga SMS via VoIP.
  • Med bredbandstelefoni kan man ha ett fast nummer.
  • Det går att genomföra nödsamtal via bredbandstelefoni.
  • Vissa länder har blockerat möjligheten att ta emot VoIP-samtal.

Då till nu

De första telefonsamtalet över internet kom redan under 1990-talet men det var först på 2000-talet som det började användas mer kommersiellt. I och med att telemonopolet i Sverige släpptes 2005 var det allt fler operatörer som började erbjuda VoIP-telefoni vid sidan av sina internettjänster till konsumenterna.

Man kan antingen använda sin dator, en speciellt IP-telefon eller en vanlig smartphone/surfplatta för att genomföra bredbandssamtal. Det finns IP-telefoner som ansluts trådlöst via wifi eller så finns det IP-telefoner som ansluts via en sladd kopplad in i ethernet-uttaget. En smartphone/surfplatta behöver en app för att kunna genomföra samtalet.

Det går även att göra en ”vanlig” fast telefon (som är analog) till en IP-telefon. Det enda som man behöver då är en speciell adapter. Denna adapter kopplar samman ett telefonjack med ett Ethernet-jack så att den analoga telefonen kopplas upp mot internet. För detta krävs ingen extra programvara.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med VoIP telefoner är många, men de främsta är mobilitet och skalbarhet i jämförelse med traditionella telefoner. Om ert företag byter kontor, behöver ni inte massa nya telefonlinjer. Eftersom en softphone används genom app, kan medarbetare ta med det på språng och blir därmed inte bundna till sina skrivbord. Det kan även minska kostnader eftersom det inte behövs ett nytt tech team för att implementera eller underhålla. Nackdelarna är däremot få, men en av dom är att det krävs pålitlig internetuppkoppling för att fungera. Det krävs även tillräcklig bandbredd om du inte vill uppleva förseningar.

Extra tjänster med bredbandstelefoni

Om man har ett abonnemang hos en larmoperatör kan man även koppla ens bredbandstelefon till larmet till exempel vid inbrott. Detta kan även fungera om du har ett trygghetslarm. Kontakta din larmoperatör för att se om du kan koppla din larmtjänst till din bredbandstelefon för ökad trygghet.

För de som fortfarande använder fax så går det även att skicka fax via internet. Detta kallas då för FoIP, fax over internet protocol. Det går då att skicka fax via en dator eller så kan man använda sig av en analog fax om man använder sig av adaptern.

Bredbandstelefoni är något som idag används främst bland företag eftersom de digitala telefonväxlarna kan underlätta kommunikationen mellan kund och företag, speciellt för de företag som har tusentals telefonsamtal samtidigt. Bredbandstelefoni har inte riktigt slagit igenom för konsumenter eftersom mobilabonnemang fortsätter att vara den främsta tjänsten för kommunikation.

Framtiden av VoIP-telefoni

Användningen av VoIP har vuxit otroligt mycket under de senaste åren. Detta tillsammans med teknisk utveckling, support från och genom olika näringslivsområden. Vi kan konstatera att det inte lär sakta ner snart allt eftersom fler företag och individer förlitar sig helt på VoIP. Men några saker som kan komma att påverka hur vi ser på VoIP idag har vi listat som följande punkter;

  1. 5G – Det är nästintill omöjligt att prata om en internetbaserad tjänst utan att prata om 5G idag. 5G är den femte generationens trådlösa nätverk som i stora drag kommer att förändra internetuppkoppling. De stora fördelarna inkluderar snabbare internet och mindre latens, samtidigt som det utesluter paketförlust och jitter vid datadelning. Men vad detta betyder för VoIP-industrin är högst troligt bättre samtalskvalité, snabbare uppkoppling i samtal, och ökad kapacitet. Den sistnämnda är framförallt viktigt samtidigt som VoIP allt mer integrerar video och andra former av kommunikation.
  2. Artificiell Intelligens – (AI) finns överallt idag. Men nu letar företag för bra sätt att nyttja AI för kundservice. Många företag väljer även idag att investera i utveckling av automatiserade kundservicemedarbetare. Eftersom AI har sett stor  framgång, kan vi förvänta oss att det kommer sträcka  sig genom flera olika områden och VoIP är inte uteslutet. Detta är även synligt hos företag som levererar självhjälp som hanteras av AI. 

  3. UCaaS – Under de senaste åren har kommunikationskanaler kunnat levereras som en tjänst. Detta gav fart till vad vi idag kallar för Unified Communications as a Service. Dessa tjänster använder VoIP som underliggande teknologi, men har möjlighet att förse mycket mer funktionalitet än bara röstsamtal. Detta har blivit framförallt populärt för att det packar ihop hela kommunikationssystemet i en tjänst där företag slipper köpa separat utrustning för olika program, och allt i molnet.