VoIP

VoIP är en förkortning av det engelska uttrycket Voice Over Internet Protocol, och kan i dagligt språk beskrivas som telefoni över internet. Detta är möjligt genom att skicka röstdata i paket över IP, istället för via traditionell transmission över PSTN (Public Switched Telephone Network). Några av de kända VoIP leverantörerna idag inkluderar Skype och Vonage som tog marknaden med storm.

Begreppet IP telefoni och VoIP telefoni används ofta i samma mening, och det kan vara svårt att differentiera båda. IP telefoni fungerar dock genom att ta traditionella röstsignaler och konverterar dom till en form som enkelt kan skickas över ett lokalt nätverk. VoIP å andra sidan skickas bara över internet.

Företag idag använder ofta IP-telefonsystem, eller IP-växel – som avser internet-protokoll som byter ut de traditionella telefonsystemen på kontoret. Däremot betyder inte detta att telefonsystemen är kopplade till internet. IP telefoni använder teknologi inom det privata nätverket i en enskild plats eller över privata nätverk för att nå närliggande områden. VoIP refererar däremot till att använda internet för att bära röst-trafik. Detta kan dock medföra lägre kvalitet på samtalen än du kanske upplever med IP telefoni. Men om rätt arrangerat, kan VoIP hålla precis lika hög kvalitet som traditionella telefonlinje.

  • VoIP är en förkortning av Voice Over Internet Protocol
  • VoIP betyder telefonitjänster över internet
  • Kan inte användas för att ringa tex nödsamtal
  • Ett konstnadseffektivt sätt att ringa
  • Det första VoIP systemet hette Vocaltec som initialt lanserades 1995
  • Skype och Vonage är några av de stora VoIP leverantörerna.

 

Historian bakom VoIP

Innan de populära funktionerna vi ser idag, var POTS standarden för de flesta, vilket refererar till de traditionella telefonsystemen som gick över PSTN. De första VoIP överföringarna började 1973 som ett resultat av experimentella Network Voice Protocol som uppfann det för ARPANET. Det dröjde dock till 1995 innan den första internet telefontjänsten lanserades, vid namn Vocaltec. Tjänsten var den första internet-baserade telefontjänsten på marknaden som komprimerade röstsignaler som översattes till digitala paket som sedan distribueras över internet. Dock fungerade bara samtalen om både den som ringde och tog emot hade samma mjukvara och hårdvara. Ett resultat av detta var sämre ljudkvalitet och utrustningen går inte ens att jämföra med dagens standard för IP telefoni.

De första användarna såg den stora möjligheten med röstöverföring i datapaket istället för traditionell telefoni. Mjukvaran lanserades initialt för att fungera på datorer hemma och använde H.323 protokoll istället för de populära SIP protokoll som används idag. Vocaltec tillät PC användare att slippa betala för långdistanssamtal och fick riktig framgång vid IPO lansering 1996. Detta var det första riktiga VoIP mjukvaruapplikationen som satte ribban för den VoIP vi ser idag.

Ny hårdvara och lösningar lanserades som resultat av framgången, och snart fungerade det även mellan dator och telefon samt mellan två telefoner. Cisco, 3 Com och Lucent introducerade ny nätverkshårdvara som kunde vägleda VoIP trafik. Det kom att bli en enorm framgång och VoIP trafik konstituerade snart 3% av all rösttrafik i USA. Den gradvisa introduktionen av Bredband Ethernet resulterade även i bättre samtalskvalitet och förminskade förseningar. Teknologin blev populärt bland allmänheten i 2004 när VoIP planer introducerades vilket möjliggjorde samtal precis som med konventionella telefontjänster.

Fördelarna med VoIP för företag

En av de främsta fördelarna med VoIP är lägre kostnader, något som alla företag uppskattar. Man kan bara installera så många telefonlinjer och det resulterar i mycket kostnader, speciellt om det ska inkludera långdistanssamtal. När kommunikation modifieras till datapaket som skickas över internet, elimineras även problemet med en telefonlinje. Traditionella telefonlinjer tar ofta betalt per minut, medan VoIP ofta innebär en månadskostnad från din ISP. Många leverantörer erbjuder även kostnadsfria samtal. Lägre kostnader är ofta även associerat med hårdvara och mjukvara för att möjliggöra systemet. Högkvalitativa leverantörer försäkrar att deras klientel alltid har uppdaterade system och erbjuder all relevant hårdvara. Detta tar bort behovet för företag att köpa deras egna telefoner och infrastruktur, vilket kan utgöra mer besparingar.

En annan bra fördel med VoIP är enklare konferenssamtal. Traditionella telefonlinjer tillåter konferenser, men för ett mycket högre pris när man både behöver tjänsten och flera deltagare. VoIP hjälper medarbetare världen över att deltaga i konferenser med portabel teknik som bara kräver internet och en telefon.

Framtiden av VoIP

Övergången från traditionella växelsystem är på gång, men i framtiden kan vi förvänta oss total implementation av moln-baserade växlar. Den digitala transformationen av telefoni för företag kommer även underlätta skalbarhet, HD kvalitet på samtal, och ett unifierat kommunikationssystem över hela organisationen som inte är begränsat till en plats.

I och med att 5G rullas ut under år 2020 så kan vi förvänta oss att allt fler företag väljer molnbaserad IP-telefoni med VoIP eftersom internet blir allt stabilare och snabbare vart man än går.

Telefoni för företag var tidigare något som de största investerade i, men dagens utbud är tillgängligt även för mindre företag. Priserna förväntas även minska, vilket vidare kommer hjälpa mindre företag som letar efter en kommunikationslösning som förbättrar deras kundtjänst och intern kommunikation.