VoLTE

Om VoLTE

VoLTE är ett ämne det pratas mycket om just nu. VoLTE är en förkortning på Voice over Long Term Evolution. Enkelt uttryckt så är VoLTE en teknik som gör att samtal får bättre ljudkvalité. Utöver det så möjliggör VoLTE användningen av tal och data samtidigt.

VoLTE är en standard för trådlös kommunikation med hög hastighet för mobiltelefoni och IoT-enheter. Standarden är baserad på IMS-nätverket (IP Multimedia Subsystem) och har upp till tre gånger högre kapacitet för tal och data än föregångaren 3G UMTS. Tekniken är dessutom effektivare och använder mindre bandbredd då VoLTE har en mindre header i varje paket.

Den första kommersiella versionen av VoLTE släpptes i Augusti 2012 i Dallas, Texas. Samtidigt kom den första telefonen med stöd för VoLTE, LG Connect 4G.

VoLTE

  • VoLTE ger samtal bättre ljudkvalité.
  • VoLTE skapar möjligheten att använda tal och data samtidigt.
  • Standarden lanserades först 2012 i Texas, USA.
  • Tekniken för trafik över samma nätverk som 4G.
  • VoLTE fungerar inte på äldre telefoner.
  • Den första telefonen med stöd för VoLTE var LG Connect 4g.

VoLTE ger bättre tal-kvalité

Det VoLTE gör är att tekniken dirigerar trådlös taltrafik över samma nätverk som operatörer använder för att hantera data, 4G. Något som ger dig som användare en bättre ljudkvalité i dina samtal. Genom denna lösning så kan användarna få HD-röstsamtal, förutsatt att båda deltagarna i samtalet har tillgång till tekniken. Det är alltid svårt att kvantifiera exakt hur mycket bättre ljudet blir, men tekniken innebär en signifikant förbättring jämfört med traditionella mobilsamtal.

Data och samtal på samma gång

Säg att du pratar i telefon med en vän och ska bestämma en tid för att ses. Därför vill du, under samtalets gång, kolla upp vilka tider bussarna går via bussbolagets hemsida. För dig som nyttjar det traditionella systemet där tal-kanalen inte går över data—kanalen kan du ha upplevt att det går extremt långsamt att surfa samtidigt som du pratar i telefon. I vissa fall går det inte alls att surfa under pågående samtal. Med VoLTE försvinner det problemet, då du med tekniken kan använda data och ringa samtidigt.

VoLTE känner av vad som är tal

Många av oss är sparsamma när det kommer till vår surf i mobilen och det är lätt att tro att om man ringer med VoLTE så kommer all ens data ta slut snabbare än vanligt. Men du kan vara lugn, tekniken förstår vad som är tal-paket och vad som är data-paket. Detta innebär att de flesta operatörer kommer att debitera dig för dina samtal på din vanliga samtalstaxa.

Äldre mobiltelefoner har inte stöd för VoLTE

VoLTE är en nyare teknik, därför är det en del äldre smarttelefoner som inte stödjer funktionen. Lyckligtvis har denna standard funnits ett tag och de flesta nyare telefoner kan hantera tekniken. Alla telefoner som har stöd för 4G (LTE) har rätt stöd. Har du en iPhone behöver du en iPhone 6 eller nyare. Med Huawei så är det Ascend D2 LTE eller P8 som är de första versionerna som hade stöd för tekniken. Motorolas första mobiltelefon med tekniken var Droid Maxx. Samsung har en lång rad med mobiltelefoner som har stöd för tekniken men den första de släppte var Galaxy A3 från 2016.

Sliter VoLTE på batteriet?

Nej, VoLTE gör inte att ditt batteri tar slut snabbare. Det är en optimerad teknik som inte påverkar ditt mobilbatteris livslängd jämfört med 3G eller 2G.

Begränsningarna med VoLTE

Det är inte alla operatörer som erbjuder tekniken samt att äldre telefoner inte har stöd för tekniken. VoLTE är även beroende av att du befinner dig på ett 4G-nät samt att både du och den du ringer har tekniken.

Vill du läsa mer om vad 4G-tekniken? Då hittar du mer information här.