VPN

Vad är det?

Om du är en van internetanvändare, har du troligtvis hört talas om VPN (Virtuellt Privat Nätverk). Men vad betyder det egentligen? Förkortningen kanske först tolkas som en komplicerad IT-term, eller låter som ett mystiskt verktyg för avancerade hackare. Det är dock ganska enkelt, och framförallt användbart i många fall.

VPN är en grupp datorer i ett större nätverk som kommunicerar med varandra genom krypterad trafik. Du kan få tillträde till en VPN genom ett program på datorn och det kommer då ta över ditt nätverk för att bli en del av gruppen.

Eftersom trafik är krypterad, blir dina konversationer helt privata. Och även om du använder samma kablar och routers som resten av internet, stannar du i ditt privata nätverk. Datorer i detta typ av nätverk består av två typer; klienter och servrar. En server har olika funktioner, men den agerar framförallt som en gateway. Den kan kommunicera med VPN-nätverket såväl som det externa. Och när du loggar in på ett VPN-nätverk, kan du nå resten av internet med gateways.

VPN är användbart av många anledningar. Företag använder exempelvis VPN för att se till att deras medarbetare når privata filer, mail, etc – som man annars bara hade haft tillgång till på det lokala nätverket.

  • VPN står för Virtuellt Privat Nätverk
  • VPN är en grupp datorer i ett privat nätverk som kommunicerar genom krypterad trafik
  • VPN tillåter dig att ha helt privata konversationer
  • En VPN består är två typer av datorer; server och klient
  • VPN är användbart för företag som vill göra det möjligt för medarbetare att få tillgång till privat information vart de än befinner sig.

Varför är det användbart?

När du försöker nå en hemsida genom internet, kopplar du först upp genom din internetleverantör som sedan dirigerar dig till de hemsidor du vill. All trafik passerar genom deras servrar och detta betyder att de kan se och logga exakt allt du gör online. Dom kan även ge bort din internethistorik till annonsörer, myndigheter och tredjeparter.

Det är här VPN kommer in i bilden. Tjänsten dirigerar om din internettrafik genom en konfigurerar fjärrserver. Detta gör att du kan gömma din IP-adress och kryptera all data som du skickar och tar emot. Den krypterade datan ser ut som massa osammanhängande text som är omöjligt att läsa.

Och även om du inte har något att dölja, gillar nog ingen att känna sig övervakad. Så den största anledningen till varför internetanvändare väljer VPN-tjänster är på grund av säkerhet. En ytterligare bra aspekt av VPN är att du får tillgång till det globala internet vart du än befinner dig. Du kan koppla upp dig till hundratals servers på olika platser för att undvika censur.

Några exempel av vanliga användningar för en VPN tjänst inkluderar;

  1.  Du använder ofta öppet Wi-Fi: Även om ditt lösenord är skyddat, kan en VPN-tjänst vara väldigt användbart här. Öppna surfzoner kan vara riskfyllt med hackare som har många metoder för att plocka upp din internettrafik och få tag på ditt lösenord, filer, bankuppgifter, etc. En VPN-tjänst gör det möjligt att göra det du vanligtvis gör hemma utan att behöva oroa dig.
  2. Du reser mycket: En VPN-tjänst kan ge dig tillgång till alla de tjänster du vanligtvis använder, i det landet du besöker. Om ett land blockar hemsidor som Facebook, eller viss content på streamingsidor, kan du fortfarande få tillgång till dessa genom en VPN-tjänst. VPN byter din IP-adress för att få det att se ut som att du besöker hemsidan från en annan plats.
  3. You want to protect your data from third parties: Du vill skydda din data från tredjeparter: En VPN-tjänst här betyder helt enkelt att du slipper bli bombarderar av reklam baserat på din senaste internethistorik.
  4. You don’t want government surveillance: Du vill inte bli övervakad av myndiheter: Snowdens läcka och flera rapporter därefter har visat oss bredden av global övervakning. Även om det är olagligt för poliser att göra husranssakan utan tillstånd, kan myndigheter fortfarnade övervaka din internethistorik, konversationer, sociala medier och annan känslig data. De kan även dela denna information över gränser. Genom att använda en VPN-tjänst kan du skydda dig från överväkning, både från din internetleverantör och myndigheter.

Säkerhet

När du är på ditt favoritcafé kanske du inte funderar en sekund innan du kopplar upp dig på deras Wi-Fi, men har du någonsin funderat på vem som faktiskt övervakar nätverkstrafiken? Det kan mycket möjligt vara hackare som försöker komma åt personlig information som lösenord, bankuppgifter, kreditkort, etc. VPN ger dig ett extra lager säkerthet i vad du än gör eftersom data krypteras. Det blir mycket svårare, och ibland även helt omöjligt för hackare att hacka din dator.

Slutsats

VPN är en grupp datorer i ett större nätverk som kommunicerar med varandra genom krypterad trafik. Du kan få tillträde till VPN genom ett program på datorn och då tar den över din trafik för att bli en del av en privat nätverksgrupp. Eftersom trafiken krypteras, blir din aktivitet såväl som konversationer helt privata. Även om du använder samma kablar och samma router som alla andra på internet, är du forfarande privat. Tjänster dirigerar om din internettrafik genom en konfigurerar fjärrserver som tillåter dig att dölja din IP-adress och kryptera all data du skickar och tar emot.