5G – allt du behöver veta

Det går snabbt från att den tekniken du tyckte var så ny och cool istället känns förlegad eller till och med uråldrig. Är man en, vad som brukar kallas early adopter, så kan det vara ett heltidsjobb att hålla sig à jour med vad som är den nyaste trenden.

Och det som verkligen är på tapeten just nu, är 5G.

Mobil

Dags för 5G

Va?! Ännu ett G? Det snackades om 2G, sen kom 3G, 4G känns fortfarande hyfsat nytt och fräscht. Och nu pratas det vitt och brett om 5G. Det var ju inte länge sedan LTE släpptes liksom. Faktum är att det inte är helt lätt att hålla koll på alla olika trådlösa standarder och vad alla olika G-versioner står för.

Nu jobbas det för fullt med 5G, världen över. Men vad är det egentligen som är så speciellt med 5G? Hur kommer det påverka vår vardag? Och kanske viktigast av allt, är 5G farligt för vår hälsa?

5G är skapat för IoT

Visst är det supertrevligt att veta att man kan streama filmer på Netflix i 4k utan problem men det är inte därför 5G har skapats. Internet of things, förkortat IoT, är något som förväntas bli väldigt vanligt inom en snar framtid. IoT är ett sätt att sammankoppla olika enheter med internet och på så sätt göra dem ”smarta”. Genom IoT sägs vi kunna få saker som självkörande bilar och kylskåp som berättar för oss när mjölken har gått ut. För att kunna hantera all den data, som kommer krävas när fler enheter ständigt behöver skicka och ta emot information, så krävs det ett väldigt robust mobilt nätverk. Och det är främst därför som 5G har arbetats fram.

IoT enheter

Ökad hastighet

Det som folk kanske pratar mest om, när det kommer till 5G, är hastigheten. Och ja, hastigheten på 5G är betydligt bättre än på 4G-nätet. Leverantörer pratar om hastigheter upp till 20 Gigabit/sekund! Alltså betydligt snabbare än det snabbaste LTE-nätverket som finns tillgängligt idag. Inte ens Googles fiber-kopplingar håller sig nära dessa hastigheter.

Det är viktigt att nämna att detta är ett teoretiskt maximum när det kommer till hastighet. Mer troligt är att den gemene användaren kommer få uppleva hastigheter som rör sig runt 100 Megabits/s och uppåt. Detta är fortfarande en hel del snabbare än vad LTE-nätverk är idag.

Men hur snabbt är 100 Mbps? Vad innebär det? För att sätta det i perspektiv så kan man jämföra det med det tidiga internet. Om du var med när internet började spridas till den stora massan hade internet en hastighet på 56 k. En vanlig hemsida idag kräver ca 2 mbps. Det innebär att om du satt på ett modem med 56 k skulle en vanlig hemsidan ta ca 10 minuter att ladda. Har man istället en hastighet på 100 Mbps så tar samma sida (lite avrundat) noll sekunder att ladda.

Surfhastighet

5G ska minska fördröjning

När klockor, apparater, bilar, mobil AR och VR med mera behöver använda stora mängder data så är det inte bara en högre hastighet på internet vi behöver. Det krävs även en kortare fördröjning, det man brukar kalla latency. Tänk dig en självkörande bil som tar en halv sekund för lång tid att göra en kritisk manöver. I bästa fall kan det leda till en skadad bil och i värsta fall kan det vara avgörande för människors liv.

5G ska minska fördröjning till så lite som en millisekund och på så sätt möjliggöra hanteringen av realtidshantering av viktiga enheter.

Högre frekvens

Så hur kommer det sig att 5G kan vara så pass mycket bättre än 4G? En del av 5Gs styrka är att det använder en mycket högre frekvens. 5G använder det som kallas milimeter wave frequency, vilket kan vara våglängder upp till 300 GHz. I Sverige har 5G planerats att ligga på 3,4-3,8 GHz.

Beamforming

Den högre frekvensen medför att tekniken får bättre kapacitet för ”beamforming”. Nätverk, som exempelvis 4G och LTE, skickar ut jämna signaler åt alla håll. Beamforming är en teknik som gör nätverk smartare då de kan rikta dataströmmar mot anslutna enheter. På så sätt slösas inte signalstyrka genom att skickas rätt ut i tomma intet.

MIMO

5G har även MIMO, förkortning för Multiple Input Multiple Output, som bidrar till ett väldigt starkt nätverk. MIMO är en teknik som tillåter flera användare att använda samma anslutning på samma gång med flera antenner på en sändare och mottagare. Något som påminner om MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output) som ofta används när man vill kunna ha flera användare på ett Wi-Fi hemma.

Genomströmning

Kombinera den högre frekvensen som 5G har tillsammans med MIMO så får man inte bara ett snabbare nätverk, man får även en bättre genomströmning.

När man förklarar hur genomströmning fungerar brukar man använda analogin med en kinesisk motorväg med 50 vägbanor. Under de bästa förutsättningarna kan en sådan motorväg hantera miljontals bilar i timman. Men det är förutsatt att det inte är några underhåll, inga olyckor, inga vägtullar och så vidare. Placera något på vägen som stoppar en eller flera vägbanor så får man snabbt en flaskhals. Ett nätverk är som en motorväg, saker händer på vägen som skapar stopp. Så den maximala hastigheten är sällan den som kan nyttjas. 5G är som en väg som underhålls väldigt noggrant och där med får en bra och jämn genomströmning.

 

Många som kan nyttja 5G på samma plats

Genom den högre frekvensen och MIMO har undviker man flaskhalsar. Något som är extra viktigt i och med det snabbt ökade antalet saker som nyttjar internet. Förhoppningar finns om att kunna leverera ett stadigt nätverk till så mycket som 1 miljon enheter/kvadratkilometer. Något som kan underlätta mobilanvändningen på ställen där många personer samlas, som exempelvis konserter och stora mässor.

Publikhav med mobiler

Är 5G farligt?

Det har länge spekulerats i om telefonen är skadlig för kroppen. Om skärmen kan skada dina ögon. Om strålningen som telefonen avger och din Wi-Fi-anslutning kan vara cancerframkallande. Kontentan av dessa orosmoment är att telefonen faktiskt inte har så stor påverkan för vår hälsa, förutom att vi tenderar att bli stillasittande i och med vårt ”slö-surfande”.

Nu, när 5G är på tapeten, börjar vi ställa oss samma frågor återigen. Anledningen till att oron har blossat upp i och med 5G är dess användning av en högre frekvens, något som innebär mer energi.

Hög frekvens innebär högre energi

5G använder det som kallas milimeter wave frequency, en våglängd som är mycket kortare än det som används av 4G och Wi-Fi. På grund av att våglängden är kortare har den även högre energi. WiFi använder en våglängd mellan 2,4-5 GHz och LTE använder 2,5 GHz. 5G använder en våglängder upp till 300 GHz. Det handlar alltså inte om en liten ökning mellan de olika standarderna.

Så frågan är: kan all denna extra energi vi kommer att utsättas för vara skadlig?

IARC och klassificering av radiovågor

De som hävdar att 5G kan vara farligt påvisar handlingar som IARC har tagit. IARC står för International Agency for Research on Cancer. IARC har nämligen klassificerat radiofrekventa elektromagnetiska fält, alltså radiovågor, som möjligt carcinogena. Enkelt uttryckt så säger IARC att radiovågor kan orsaka cancer.

 

”The conclusion means that there could be some risk, and therefore we need to keep a close watch for a link between cell phones and cancer risk.”

5G har samma klassificering som kaffe

Va!? Det låter ju väldigt skrämmande när man läser det, att radiovågor kan orsaka cancer. Men det känns nog mycket mindre läskigt om du gräver djupare i det hela. Det är nämligen många vardagliga saker om räknas som möjligt carcinogena enligt IARC, exempelvis kaffe. Deras definition av ”möjligt carcinogen” betyder att det finns begränsad bevis för att något kanske kan orsaka cancer. Det kan alltså finnas en svag koppling som har observerats mellan produkten och cancer. Men det är långt ifrån att säga att det finns en tydlig länk mellan produkten och cancer.

Rykten om fågeldöd på grund av 5G

Även många saker vi använder idag klassas som möjligen cancerframkallande så har många fastnat vid det faktumet när det pratas om just 5G. Det gick till och med rykten om att 5G skulle ha orsakat att en stor mängd fåglar dog i Holland. Det visade sig dock att detta ryktet var falskt och fåglarna hade ätit giftiga växter.

Krävs mycket högre frekvenser för att vara farligt

Anledningen till att du inte behöver oroa dig för mycket angående 5G är att strålningen från frekvensen måste vara betydligt mycket högre för att räknas som joniserande. Strålning som är joniserande kan skada din DNA och orsaka cancer. Saken är den att tröskeln till detta är ca en miljon GHZ. Med det i åtanke låter inte ett maximum på 300 GHz så värst farligt.

Självklart är det svårt att säga att det, med otvetydig säkerhet, inte finns något med 5G som kan vara farligt. Det kan finnas någon mekanism vi ännu inte förstår. Men när det kommer till den strålning och energi som 5G avger, så verkar det som om vi inte har så mycket att oroa oss för.

5G i Sverige

5G börja sakta testas runt om i Sverige. Men det pågår en kamp om vilken operatör som ska få tillgång till frekvensbandet som 5G ska ligga på. PTS publicerade ett utkast om ett begränsat antal tillstånd, något som många ser som ett hot mot konkurrensen.

Summering

  • 5G kommer förväntas ge oss nerladdningshastigheter om ca 10 Gbit/s.
  • 5G är skapat för IoT, Internet of things.
  • 5G har betydligt högre frekvens än 4G.
  • Den nya standarden förväntas kunna hantera fler enheter på samma plats.
  • 5G har en högre genomströmning.
  • 5G använder Beamforming och MIMO

Så för att summera upp det hela. Du kanske inte kan räkna med att börja använda 5G helt och hållet den närmaste tiden men bli inte förvånad om din mobil om några år kan hjälpa till med många saker som du inte kunde tänka dig idag.

Recent posts