Fler äger en mobil än en tandborste – 6 saker du inte visste

Från Graham Bells första tut i luren till dagens smartphones som innehåller all världens information. Det var i januari, 2007, som Steve Jobs sa ”Idag ska Apple återuppfinna telefonen” och i juni samma år som den första iPhonen släpptes. Även om detta inte var den första smartphonen som släpptes hjälpte den till att förändra mobilerna för evigt.

Ja, telefonen har verkligen blivit något helt annat än vad den började som. En förändring som har fått en del spännande följder. Vi har listat sex saker som du kanske inte visste om telefonen.

1 Fler personer äger en mobil än en tandborste

Det var Mobile Marketing Association of Asia som gick ut med påståendet att fler personer ägen en mobil än en tandborste. Vid tidpunkten för uttalandet fanns 6,8 miljarder människor på jorden. Då beräknades 5,1 miljarder äga en mobil men bara 4,2 miljarder äga en tandborste.

Försök gjordes för att spränga hål på den myten men då mer efterforskning gjordes drogs slutsatsen att uttalandet faktiskt stämde. Detta visar tydligt hur vårt samhälle har utvecklats den senaste tiden.

tandborstar

2 Mobilberoende kallas nomofobi

Nomofobi, betyder att man är rädd för att inte vara anträffbar på sin telefon. Namnet härstammar från ”no-mobile-phobia” och fenomenet blir allt vanligare. Men även om man inte lider av nomofobi så finns mycket stress kring telefoner. Enligt en studie är 58% av mobilanvändare oroliga för att tappa bort sin telefon, få slut på batteri eller inte ha någon tekning eller internet på telefonen.

Utöver det så finns även begreppet ”ringxiety” som betyder att man tycker att det ringer även fast det inte gör det. Mobilerna, trotts den oändliga kunskap vi kan nå via dem, gör oss nog lite knäppa ibland.

3 I Finland är det en sport att kasta mobiler

Tur att det har släppts en hel del stadiga telefoner på marknaden eftersom sedan år 2000 organiseras en årlig mobil-kastar-tävling. Tävlingen bedöms på längd och teknik och olika typer av telefoner kan kastas förutsatt att de väger med än 220g. Rekordet på mobilkastning ligger just nu på 136,75 meter.

4 Vi kollar våra mobiltelefoner ca 150 ggr per dag

Det har räknats ut att vi kollar på våra mobiler ca 150 gånger per dag. Kanske läser du den här texten via en mobil? Om inte, blev du inte lite sugen på att kolla så inget nytt har hänt nu? 

5 Väckarklockor håller på att dö ut

Förr var stod det en väckarklocka vid i princip varje säng. Men idag har vi nästan glömt bort dess existens. Statistik visar att 60% har slutat använda väckarklockor och, självklart, bytt ut dem mot funktionen i telefonen. Möjligheten att själv välja ljud och ställa in flera alarm på raken är helt enkelt för bra för att kunna motstå. Varför ha fler olika prylar när man kan ha allt i mobilen?

väckarklocka

6 Internet används mer på mobiler än på datorer

Med tanke på det stadigt ökande mobilanvändandet så kanske detta inte är en chockande nyhet. Mary Meeker släppte en studie, 2018, om internettrender. I snitt spenderas 5,9 timmar på internet. 3,3 av dessa (alltså ca 60%) är på en mobiltelefon. Denna siffran förväntas öka, precis som det mesta när det kommer till mobiler.

Listan på saker som man kanske inte har koll på gällande telefonen kan göras lång. I takt med utvecklingen och vårt ökade mobilanvändande så kommer nog fler knasiga saker dyka upp. Den som väntar får se.

Recent posts