Vilka är de bästa mobiltelefonerna för 5G? - De 7 bästa

Sakta men säkert rullas 5G ut världen över. Men tyvärr är det långt ifrån alla telefoner som kan hantera den nya snabba internethastigheten. För många som vill kunna nyttja 5G så blir det mer eller mindre ett måste att öppna plånboken och investera i en ny mobiltelefon. Men vilken telefon ska man köpa?

Nedan har vi listat några grymma telefoner som är 5G-kompatibla.

5G mobile phone mobiltelefon

1 Samsung Galaxy S20 Plus

Samsung Galaxy S20 Plus är en grym telefon för alla Android-entusiaster. Samsung-telefoner är kända för sina snygga displayer och Samsung Galaxy S20 Plus är inget undantag. Telefonen har även en grym kamera och ett bra batteri. Den starka processorn gör telefonen snabb och QHD AMOLED-skärmen gör telefonen skön att scrolla med. Tyvärr är priset en av dess minus. Ska du köpa Samsung Galaxy S20 så kommer du att bli ca 12 000 kr fattigare. Sanningen är också den att dess föregångare, S10, var en riktigt bra telefon och steget upp till en S20 Plus är inte så enorm.

Skärmstorlek: 6,7 tum
Processor: Snapdragon 865
Batteritid: 10:31 timmar
Pris: ca 12 000 kr

 

5G phone telefon

2 iPhone 12 Pro

Apple släppte äntligen sin första mobiltelefon med stöd för 5G och av allt att döma har de lyckats väl med den nya telefonen. Enligt Apple har iPhone 12 stöd för flest 5G-band av alla smartphones. Detta medför att du kan nyttja 5G på många ställen, när 5G-nätet är klart. iPhone 12 har en bra batteritid men 5G tar sin beskärda del av batteriet. När man stänger av 5G kan man få upp till 1,5 timmar extra på batteriet. A14-processorn ger telefonen snabbhet och de nya nattfunktionerna i kameran gör det enklare att fotografera i mörkret.

Skärmstorlek: 6,1 tum
Processor: A14 bionic
Batteritid: 9:06 timmar
Pris: ca 12 500 kr

 

oneplus 5G

3 OnePlus 8 Pro

Med OnePlus 8 Pro får du ganska mycket “bang for the buck”. Det är en riktigt bra Android-telefon över lag och den är betydligt billigare än Galaxy S20 Plus. Mobilen har en snygg och klar skärm och en fantastisk kamera. Dessutom laddar telefonen väldigt snabbt, både via sladd och via trådlös laddning.

När det kommer till 5G-kompabiliteten så ligger telefonen lite efter sina konkurrenter, detta på grund av att den enbart fungerar på sub-6Hz-baserade 5G nätverk. Det innebär att telefonen inte kan dra nytta av de riktigt snabba frekvenserna av 5G.

Skärmstorlek: 6,78 tum
Processor: Snapdragon 865
Batteritid: 11,05 timmar
Pris: ca 10 000 kr

 

5G mobiler mobile phones

4 Motorola Edge Plus

Edge-telefonerna lanserades av Motorola under 2020 och de blev snabbt kända för att vara starka kandidater om du letar efter en 5G-telefon. Skärmen har en skön båglinje runt telefonen, därav namnet Edge. Med ett stort batteri och 108 MP i huvudkameran så får du en telefon som få är missnöjda med. Telefonen har en 6,7” FHD+ Endless Edge OLED-skärm och en GRAMMY-belönad ljudteknik.

Skärmstorlek: 6,7 tum
Processor: Snapdragon 865
Batteritid: 9.48 timmar
Pris: ca 10 000 kr

 

5G google pixel phone

5 Google Pixel 5

Många telefoner som har stöd för 5G tenderar även att vara rätt så dyra. Med Google Pixel 5 så får du en telefon som är bra över lag, med en fantastisk kamera, för ett rimligt pris. För att kunna leverera det priset så behövde tillverkarna göra avkall på något, nämligen processorn. Istället för de nyare och mer kraftfulla chipen så nyttjar Google Pixel 5 ett Snapdragon 765G-chip. Å andra sidan så levererar telefonen en kamera som nyttjar Googles smarta fotobearbetning, vilket resulterar i riktigt snygga bilder. En väldigt prisvärd 5G-telefon, helt enkelt.

Skärmstorlek: 6 tum
Processor: Snapdragon 765G
Batteritid: 9:29
Pris: ca 6 000 kr

 

5G phone telefon

6 Samsung Galaxy Z Fold 2

Samsung Galaxy Z Fold 2 är inte en telefon för dig som är priskänslig. När priserna för 5G-telefoner sakta sjunker så går denna modellen i en totalt motsatt riktning. Kort och gott, den är svindyr. Telefonen är dessutom ganska tung. Men den kommer fullpackad med funktionalitet och är en tydlig uppgradering från den första Fold-telefonen. Självklart nyttjar telefonen den senaste processor-tekniken. När man viker upp telefonen så får man en 7,6-tums-skärm vilket är bra om man vill kunna stream filmer i 5G-hastigeter eller vill kunna ”multi-taska” med 3 appar uppe samtidigt. Och kanske det bästa av allt med denna telefonen, den är sjuk cool!

Skärmstorlek: 7,6 tum
Processor: Snapdragon 865 Plus
Batteritid: 10:10 timmar
Pris: ca 22 500 kr!

 

mobile phone 5G mobiltelefon

7 LG Velvet

Tack vare att 5G-telefoner sakta men säkert minskar i pris så kan man få tag på en bra mobil utan att behöva sälja en njure och en lever. LG Velvet är ett exempel på en telefon som är 5G-kompatibel men som inte kostar allt du äger och har samtidigt. Detta kanske inte är den mest kraftfulla telefonen på marknaden. Kameran är okej men fungerar lite sämre när det börjar mörkna. Men det den saknar i kraft tar den igen i stil. Det är en riktigt tjusig telefon med bra batteritid. En perfekt lur för dig som inte vill betala för en förmögenhet för en 5G-kompatibel telefon.

Skärmstorlek: 6,8 tum
Processor: Snapdragon 765G
Batteritid: 10,29
Pris: ca 6000 kr

Detta var några av de bästa 5G-telefonerna som finns på marknaden idag. Men självklart finns det en uppsjö av andra modeller som också klarar av 5G. Exempelvis Oppo Find X2 pro, Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Sony Xperia 1 II och Xiaomi Mi 10. Många av de mobiltelefoner som är kompatibla med 5G är fortfarande ganska dyra men vi ser en sjunkande prissättning ju vanligare tekniken blir. Mitt tips till dig som är sugen på en 5G-telefon är att vänta ett tag till med att göra ditt köp. Under tiden 5G rullas ut över större områden så kommer det bli tydligare vilka telefoner som hanterar vilka hastigheter just där du bor. På så sätt kan du göra ett bra val när du köper 5G-telefon.

Recent posts