Kom i form i löpspåret - bästa apparna för löpning

Löpning är verkligen en het träningsform just nu, både bokstavligt talat och figurativt menat. Och visst finns det en charm med att snöra på sig skorna, låta någon peppande musik dunka i öronen, och ge sig ut på en löprunda. Men ibland behöver man en liten extra push, något som motiverar en att springa lite längre, lite snabbare. Och ibland behöver man något som får en att ta sig ut över huvud taget.

För dig som vill se till att tempot hålls i löpspåret har vi listat våra favoritappar för löpning. Testa appen Zombies, Run! om du vågar.

Snöra på dig skorna, fyll på med kolhydrater – nu sticker vi!

 

Runkeeper

Kostnad: Gratis (köp inuti appen)
Plattform: iOS och Android

Appikon Runkeeper

Detta är en av de mest populära GPS-apparna och var en av de första löpapparna ute på marknaden. Över 26 miljoner människor använder appen världen över. Förutom löpning kan du bevaka promenader, cykelturer och träningspass. Appen beräknar genomsnittlig hastighet, höjdskillnader och kaloriförbrukning. I appen kan du ställa in mål och välja bland en mängd olika träningsprogram, du kan även få kontinuerliga statusuppdateringar om hur det går för dig. Vill du kan du använda pulsband med bluetooth, detta funkar så länge det finns en GPS-signal. Med Runkeeper kan du dessutom enkelt dela med dig av dina framsteg på sociala medier om du behöver en extra boost efter ditt träningspass.

 

Nike+ Run Club

Kostnad: Gratis
Plattform: iOS och Android

Appikon Nike+ Run Club

Nike är inte bara bra på att göra träningskläder utan har även visat sin värdighet när det kommer till tillbehör. Deras app fungerar perfekt för de flesta löpformer med sina utmaningar och coaching. Du kan få distansutmaningar varje vecka eller månad för att hålla dig motiverad och appen berättar med jämna mellanrum hur länge du har sprungit och hur långt du har kommit. Du kan synka appen med Spotify och det finns även färdiga spellistor att lyssna på som är anpassade för löpning. Efter ditt träningspass kan du enkelt ta fram siffror på hur det gick samt se en karta med höjdskillnader under passet. Nytt i appen är att du kan spela in egna personliga hejarop som du kan skicka till dina vänner när de är ute och springer.

 

Fartlek

Kostnad: Gratis
Plattform iOS

Appikon Fartlek

För er med en iPhone kan vi rekommendera appen Fartlek. Appen är en träningskompis som du har med dig i fickan. Ge dig ut på löptur och låt Fartlek bestämma när det är dags att öka eller sänka tempot. Det finns tre nivåer du kan välja mellan: Lagom fartlek, Go Go Go och Are you crazy?. Du väljer själv hur länge passet ska pågå och vad som räknas som snabbt och långsamt för dig.  En perfekt app om du vill träna löpintervaller. Vill du få bättre koll på olika parametrar över hur din löpning går kan du använda appen samtidigt som en vanlig GPS-app är igång i bakgrunden.

 

Road ID

Kostnad: Gratis
Plattform: iOS och Android

Appikon Road ID

Detta är en app för dig som tänker lite extra på säkerheten. Innan passet börjar kan du skicka ut ett meddelande till de kontakter du valt som berättar att du ska ut och träna. I meddelandet finns det även en eCrumb, en elektronisk brödsmula, som tillåter dina utvalda kontakter att spåra dig medan du är ute. Det finns även en säkerhetsfunktion skickar ett meddelande till dig om du har stått still för länge. Detta meddelande måste du svara på annars meddelas dina kontakter att något kanske inte står rätt till. Appen funkar lika bra för att hålla dig säker under löppasset som när du ska gå ut sent på kvällen med hunden eller om ditt barn ska gå hem själv från skolan.

 

Zombies, Run!

Kostnad: Gratis (köp inuti appen)
Plattform: iOS och Android

Appikon Zombies run

Vi avslutar med en lite mer ovanlig löpapp, Zombies, Run! Vill du få stenkoll på hur din löpning går är detta kanske inte appen för dig då den enbart låter dig se distans och tid. Vill du däremot göra din löpträning till en lek och samtidigt rädda välden från Zombies – då rekommenderar vi denna appen starkt. Varje pass inleds med en historia samt att du får ett uppdrag, därefter måste du hålla rätt tempo för att klara uppdraget och undvika de zombies som jagar dig. Inför passet väljer du hur länge du vill springa så att appen kan anpassa berättelsen. I gratisversionen finns ett begränsat antal berättelser men uppgraderar du för ca 200 kr får du över 200 olika äventyr att springa till.

Zombies

Map My Run by Under Armour

Kostnad: Gratis (köp inuti appen)
Plattform: iOS och Android

Appikon Map my run

Oavsett om du är en van löpare eller har precis startat din löpträning så ger Map My Run dig de verktyg du behöver för att behålla motivationen och nå dina mål med löpningen. Appen ger dig personliga tips och coaching. Med Map My Run får du även ett community med över 60 miljoner atleter som stöttar och hjälper varandra via appen. Map My Run kan kopplas samman med olika enheter, så som Apple Health, Garmin, Fitbit, Jawbone, för att kunna ge dig en sömlös löpupplevelse.

Pacer

Kostnad: Gratis (köp inuti appen)
Plattform: iOS och Android

Appikon Pacer

Appen Pacer är en fitness-tracker och pedometer som använder de redan inbyggda sensorerna i din mobil för att spåra dina steg och fungerar därför perfekt när den får ligga i bakgrunden. Som användare kan man spåra sin aktivitetshistorik och se trender över sina rörelsemönster. Appen fungerar också fint med andra fitness-tjänster så som Apple Health, Fitbit och MyFitnessPal som gör att du kan synka över din data till dessa enheter.

Dessa appar finns att ladda hem i Apples Appstore eller i Google Play.

Recent posts