Kan din mobil orsaka cancer?

När man hör ordet cancer så får man lätt rysningar längs med ryggraden. Det sägs att cancer påverkar var tredje person på något sätt, antingen att man blir drabbad eller att någon i ens närhet blir sjuk. Och cancer är verkligen inget att skämta om.

Ett rykte som florerat ganska läge är att våra mobiltelefoner kan orsaka cancer. Något som låter extremt skrämmande med tanke på hur stor del mobilerna har i vår vardag.

Men är detta verkligen sant?

Kvinnohand håller telefon

Kan våra mobiltelefoner orsaka cancer?

Så hur ligger det till egentligen? Leder vårt mobilanvändande till ökade risker för cancer? För att kunna ge svar på frågan måste vi börja med att bryta ner vad som händer runt din telefon.

Din mobiltelefon avger elektromagnetisk strålning för att kunna ta emot och skicka ut data. Elektromagnetisk strålning kan låta farligt men det är samma typ av strålning som exempelvis din bilradio tar emot, samma typ av strålning som din mikrovågsugn använder för att värma upp maten eller som en röntgen använder för att se om du har brutit benet. Till och med solen avger denna strålning.

Vänta va?! Röntgen och solen? Vi vet ju alla att solen kan skada vår hud och när vi ska röntga våra tänder måste vi ju alltid ha en sådan där tung väst över oss. Detta låter väl inte så betryggande?

Elektromagnetisk strålning kan vara farligt

Ja, vissa former av elektromagnetisk strålning kan vara skadligt för dig. Men det är viktigt att veta att detta gäller det spektra med högre energi. Detta gäller strålning så som UV-ljus och Gamma-strålar. Denna strålning har en högre frekvens, vilket betyder att de har mer energi. Så pass mycket energi att strålningen kan skada din kropps DNA-struktur, något som i sin tur kan skapa mutationer och orsaka cancer om gener som genererar cellväxt blir träffade.

Detta är troligen något du någon gång upplevt när du bränt dig i solen. En solbränna är nämligen kroppens reaktion när hudens DNA skadas av UV-strålar.

Elektromagnetisk strålning

Frekvensen i mobiler är för låg för att orsaka cancer

Men den goda nyheten är att den strålning som avges från din mobil eller ditt trådlösa Wi-Fi är alldeles för låg för att vara skadlig. Mobiler har länge legat på ca 2 GHz och Wi-Fi på ca 60 GHz. I och med det stundande 5G-nätet så förväntas frekvensen kunna nå så högt som 300 GHz, vilket är en stor ökning från tidigare. Men oroa dig inte för mycket över det, den lägsta formen av UV-ljus har ca 30,000,000 GHz. Alltså långt över 5Gs högsta förväntade frekvens.

Forskning är genomförd

Det har forskats inom ämnet men ingen direkt länk mellan mobilanvändning och cancer har hittats.

Cancer Research UK säger såhär:
”Forskning hittills visar att det är osannolikt att mobiltelefoner kan öka risken för hjärntumörer eller andra typer av cancer.”

På deras hemsida kan man läsa att det inte finns någon förklaring till hur våra mobiler skulle kunna orsaka cancer eftersom strålningen är för svag för att påverka vår DNA. Läs mer om Cancer Research UK här.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten säger följande:

”Det har genomförts omfattande forskning utan att några strålskyddsrelaterade hälsorisker med mobiltelefonanvändning har kunnat säkerställas.” Läs mer här. 

Mobiltelefoner sägs orsaka hjärntumörer

Den typ av cancer som oftast sägs orsakas av mobiltelefoner är hjärntumörer. Anledningen till att just denna typ av cancer ska vara påverkad av våra telefoner är troligen för att man många gånger håller mobilen mot huvudet när man pratar (kanske inte lika vanligt nu i och med hörlurarnas utveckling). Men inga bevis på att detta påståendet är sant har hittats.

Exempelvis så borde det då finnas en korrelation mellan hjärntumörer och vår ökade mobilanvändning. Vårt användande av mobiltelefoner har ökat lavinartat över den senaste tiden. Mellan 1990–2016 ökade detta med hela 500%. Hade mobiler orsakat hjärntumörer borde vi ha sett en gigantisk ökning av dessa tumörer över samma period, men ingen sådan korrelation har kunnat hittas. Ökningen av hjärntumörer ligger, över samma period, på ca 34% och ökningen tros främst bero på att vi har blivit bättre på att upptäcka och diagnostisera just denna typ av cancer.

Kvinna på café med telefon

Men telefonmaster då, orsakar de cancer?

Inte bara våra mobiltelefoner har varit under lupp när det kommer till ökade cancer-risker. Även telefonmaster har länge haft dåligt rykte om sig och vissa påstår att de kan orsaka cancer. I en oberoende rapport från 2012 gjordes slutsatsen att inga bevis för att exponering av telefonmasters strålning kan påverka hälsan. Det finns internationella säkerhetsstandarder som begränsar hur mycket elektromagnetisk strålning som en person får utsättas för. Den strålningen du utsätts för i närheten av en telefonmast är ofta mer än hundra gånger mindre än de utsatta riktlinjerna.

Så bör vi vara oroliga?

Forskning pekar på att vi inte behöver oroa oss för att våra mobiler ska orsaka cancer genom strålning. Detta eftersom energin som strålningen avger är för låg för att påverka våra celler. Med det sagt så kan det självklart finnas andra saker som forskare ännu inte upptäckt. Men än så länge finns inga riktiga belägg på att vi borde vara rädda för att använda våra telefoner.

Istället kanske vi borde oroa oss mer över den tid vi lägger på att slösurfa på våra telefoner som vi kan lägga på att vara med våra nära och kära. Men det är en helt annan fråga.

Senast uppdaterad Oktober 2020

Recent posts