Nixa din telefon och slipp jobbiga säljsamtal - NIX-telefon

Vet du om att du kan nixa din telefon? Tänk dig att du äntligen slår dig ner i soffan efter en lång dag och sätter igång ett avsnitt av din nya favoritserie. Efter några minuter ringer det på din privata telefon, från ett nummer du inte känner igen. Vi är nog många som har blivit uppringda av en säljare som vägrar acceptera att man inte vill köpa deras vara eller tjänst. Sällan känner man att man har tid att ta emot samtalet, än mindre förklara på ett trevligt sätt att man inte är intresserad att köpa något. Om du känner att du inte vill ta emot denna typ av samtal så kan du använda NIX-Telefon för att ”nixa” ditt nummer. Att nixa ett nummer innebär att man spärrar sitt nummer mot telefonsamtal i sälj- marknadsföring- eller insamlingssyfte.

Hur nixar man sin telefon?

Det är verkligen superenkelt att nixa sitt telefonnummer. Allt du behöver göra är att ringa 077-228 00 00 från det nummer som du vill lägga upp i registret. Du kommer till ett automatiserat system och följer sedan instruktionerna. Det hela går på nolltid och kostar ingenting.

Nixa din telefon

Nixa din telefon via webbsidan

Vill du hellre spärra din telefon via deras hemsida så kan du surfa in här:

Klicka i valet ”Spärra mitt mobilnummer”, ange ditt mobilnummer och klicka på Fortsätt. Du får då ett SMS där du ska bekräfta din beställning till NIX-telefon. Detta gäller därför enbart för mobiltelefoner, eftersom du måste kunna ta emot SMS:et.

Vad händer sen?

När du väl gjort registreringen och ditt nummer förts in i spärregistret NIX-Telefon så spärras ditt telefonnummer omedelbart. Däremot kan det ta ca 2 månader innan alla företag som är anslutna har uppdaterat sina register, vilket gör att det kan ta ett tag innan säljsamtalen slutar helt. Spärren gäller sedan tills att du tar bort den eller om ditt abonnemang överlåts till en annan person. Vill du istället ta bort din spärr så ringer du 0772280000 och följer anvisningarna.

NIX nixa din telefon

Vad ingår inte i NIX-Telefon?

Är du redan kund hos företaget så gäller inte NIX-spärren. Politiska kampanjer, samhällsinformation eller enkäter gäller inte heller under NIX-Telefon. Så företag och organisationer kan fortfarande ringa dig i dessa syften. Dessutom så måste företag inte uppdatera sina register oftare än två månader. Därför kan det fortfarande ringa säljsamtal upp till två månader efter det att du spärrat ditt nummer.

Varför finns NIX?

NIX-telefon finns för att göra det enkelt för konsumenter och privatpersoner att informera organisationer om att de inte önskar få samtal. På så sätt ska privatpersoner slippa att emotta oönskade samtal i säljsyfte eller marknadsföringssyfte. På så sätt blir det enklare för företag och organisationer att veta vilka personer som inte vill ta emot denna typ av samtal. Enligt Marknadsföringslagen är marknadsförare skyldiga att kontrollera om en privatperson har placerat sitt nummer i NIX-Telefon innan de ringer (med vissa undantag).

Vilka driver NIX-Telefon?

Det är Föreningen NIX-Telefon som driver detta registret. Föreningen har sedan tio bransch- och intresseorganisationer som medlemmar. Detta är alltså ett privatägt svenskt register som sedan säljer vidare uppgifterna vidare till företag mot, avgiften är antingen mot en licensavgift eller per kontrollerat nummer. Mot de konsumenter som använder registret utgår ingen avgift utan är helt gratis.

Spärra sig mot direktreklam i brevlådan

Du kan även nixa din hemadress mot adresserad direktreklam. Detta gör du via internet och använder ditt mobila bank-ID för att verifiera dig.

Så om vill du undvika säljsamtal till din privata telefon så kan du nixa ditt nummer på nolltid.

Recent posts