Roaming - allt du behöver veta inför din utlandssemester

Roaming resa travel

Vi svenskar är bra på att resa runt om i världen och mobilen följer väl som oftast med på resan. Något som inte är så konstigt med tanke på hur mycket vi använder mobilen till idag.

Det råder dock en hel del frågetecken om hur man ska agera när det kommer till att surfa utomlands. Vad är roaming egentligen? Hur fungerar det? Vågar man använda telefonen som vanligt eller borde man stänga av sin data-roaming? Nedan har vi försökt sammanfatta allt du behöver veta om roaming när du är utomlands.

Vad är roaming?

Först och främst, vad är egentligen roaming (data-roaming)? Ordet betyder ”att vandra” på engelska. Roaming är det som möjliggör att din telefon har möjlighet nå en annan operatörs nät när du är utomlands. Roaming sker exempelvis när du korsar en nationsgräns. Då slutar alltså telefonen att leta efter din operatörs master och lånar istället kapacitet från de master som finns i landet du besöker. Detta gäller både om du vill använda nätet för att ringa samtal, skicka meddelanden eller använda internet.

Stänger du av din roaming kommer din telefon alltså inte kunna surfa, ringa eller sms via det mobila nätverket när du är utomlands. Då behöver du istället ett WiFi för att kunna surfa. Att roamingen är aktiverad påverkar inte dina möjligheter att surfa på WiFi. Du kan alltid använda WiFi även fast roamingen är på.

Hur slår man på sin roaming?

 

Så hur gör man för att aktivera eller avaktivera sin roaming? Stegen är lite olika om du har iPhone eller Android. Nedan förklarar vi hur du går till väga på de olika enheterna.

Android mobil/surfplatta
  1. Öppna Inställningar
  2. Klicka på Mobila nätverk
  3. Slå på Dataroaming

 

iPhone/iPad
  1. Öppna Inställningar
  2. Klicka på Mobilnät
  3. Klicka på Alternativ för mobildata
  4. Slå på Dataroaming

 

Vad är Roam like at home?

Vi har nog alla hört skräckhistorier om personer som glömt sin roaming på när de varit utomlands och kommit hem till en saftig faktura på flera tusentals kronor. Detta var mer vanligt förr när det inte fanns bestämmelser kring hur roaming fick debiteras. Men i och med att Roam like at home (eller Surfa som hemma) införskaffades har denna förekomst minskat.

Så vad innebär roam like at home? Roam like at home är en bestämmelse som har gjort att operatörer inte kan ta ut några tilläggsavgifter när du surfar, ringer och sms:ar i länder som är med i EU/EES. Du ska alltså kunna använda ditt abonnemang utomlands utan extra avgifter.

Många tror att Roam like at home innebär att man har exakt samma surf utomlands som i Sverige, detta stämmer dock inte alltid. Det finns något som kallas FUP (Fair Usage Policy) och innebär att du har rätt att surfa upp till en viss procent av ditt nationella datapaket utomlands. Kontakta din operatör för att höra vad som gäller för just ditt abonnemang. Det finns även en tidsbegränsning, vistas du utanför Sverige i mer än 4 månader slutar Roam like at home att gälla.

 

Några vanliga frågor om Roam like at home:

Behöver man aktivera Roam like at home?

Nej, du behöver inte aktivera Roam like at home. Roam like at home är helt automatisk och du behöver därför inte aktivera något innan du reser inom EU/EES. Dock så gäller inte roam like at home när du kommer utanför EU/EES. Då kan det vara bra att beställa surf för just den zon du ska resa till i förväg så att inte priserna sticker iväg.

Gäller Roam like at home när jag ringer vänner i utlandet?

Tjänsten innefattar inte när du befinner dig i Sverige och ringer utomlands. Detta på grund av att det inte räknas som roaming.

Vilka länder ingår i Roam like at home?

Vi har listat länderna som innefattas i bokstavsordning:

Beligen, Bulgarien, Cypern (Södra), Danmark, Desirade, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadaloupe, Irland, Island, Italien, Kroatien, Les Saints, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Marie-Galante, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, San Marino/Italien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten/Italien, Åland, Österrike.

Finns det några undantag?

Undantagen som många missar är länder som ligger i Europa men inte är med i EU/EES, dvs: Ryssland, Albanien, Färöarna, Grönland, Monaco, Montenegro, Schweiz och Serbien.

Många tror att exempelvis Schwiez ska innefattas i Roam like at home och glömmer då att hålla koll på sin surf. Det kan även vara bra att hålla lite extra koll på vilken operatör som din telefon hittar om du befinner dig nära en landsgräns. Ett sådant exempel är Cypern. Då en del av Cypern tillhör Turkiet kan din telefon nämligen hoppa över till en turkisk operatör. Eftersom Turkiet inte är med i roam like at home så kan det bli dyrt om du surfar med turkisk operatör.

Hur fungerar det med roaming när man är på en båt?

Så länge du är ansluten till ett markbundet mobilnät (exempelvis när du är på sjöar, floder eller nära en kust) så gäller vanlig roaming i EU/EES. Åker du dock längre ut på havet bör du se upp, när roamingen tillhandahålls via andra typer av radionät, som exempelvis satelitsystem, omfattar inte EUs överenskommelse. Många större båtar erbjuder WiFi så ett tips att ansluta till det så slipper du oroa dig för höga kostnader från satelitesystemen.

Vill du grotta ner dig mer i allt vad Roam like at home innebär kan du besöka denna sida:

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/mobile-roaming-costs/index_en.htm

resa med mobilen

Roaming – surfa i resten av världen 

Det är ju dock inte bara inom EU som vi reser och de gånger vi åker utanför dess gränser så gäller det att se upp med sin roaming. Länder som USA, Mexiko och Japan är platser som vi gärna besöker där roamingen brukar kosta mer. Men så länge du är sparsam kan du ändå våga att aktivera din roaming lite om du skulle behöva. Sedan finns länder, som Jamaica, Dominikanska republiken och Indien, där är det betydligt dyrare när det kommer till roaming. I dessa länder bör du vara mer aktsam med att aktivera roaming.

Några sländer där du verkligen ska se upp med din roaming är Bahamas, Etiopien, Georgien, Laos, Maldiverna och Nambia. Där kan kostnader lätt dra iväg markant om du sätter igång din roaming.

Tänk även lite extra på när du skickar sms utanför EU/EES, emojis räknas nämligen som fler tecken. Detta kan medföra att det du tror räknas som ett sms egentligen debiteras som fler. Så undvik att gasa på med emojisarna för mycket när du SMSar vänner som bor utanför EU/EES.

Förköp en förutbestämd surf-volym

För dig som är kund hos oss på Dstny finns möjligheten att köpa tjänsten Travel pass. Då köper du en bestämd mängd surf avsett för en viss zon i världen, detta till ett fast pris. Surfen aktiveras sedan automatiskt när du befinner dig i zonen som du valt och kan förbrukas över de 14  kommande dygnen. Är du kvar i samma zon när de 14 dagarna gått ut så får du ett sms som meddelar att din surf-mängd  är slut och ger dig möjlighet att köpa till mer surf om du så skulle vilja. Du kan även välja att köpa dygnspass om du inte ska befinna dig utomlands så länge. Vill du veta mer om Travel pass?

 

Är du kund till oss på Dstny och vill ha hjälp att aktivera Travel pass inför en resa? Då kan du kontakta vår support via mail och beställa tjänsten: support@dstny.se

Dstnys utlandspriser

Vill du veta hur Dstnys priser ser ut när det gäller roaming? Klicka då på knappen nedan.

Recent posts