SaaS vs Hosted - Vad är skillanden och vilken passar er bäst?

Termerna SaaS och Hosted används utbytbart, och det är inte konstigt att många blir förvirrade och har svårt att skilja dom åt. Men det är viktigt att att förstå vad de betyder och deras olikheter för att företag ska ha möjlighet att välja det bästa alternativet. Om ni exempelvis funderar på ett nytt CRM-system, mjukvaruimplementation, eller plattform – är det viktigt att förstå vilken driftsättning det krävs och vilken som passar bäst. SaaS är en modell där en leverantör exempelvis har byggt en mjukvara eller plattform och säljer tillgång till den genom aktiva prenumerationer. Ett bra exempel av detta är Wix, som är otroligt praktiskt men saknar viss möjlighet att kontrollera och anpassa efter behov. En hosted lösning är däremot byggt på en öppen plattform som installeras och hyrs från ett värdföretag. Du behöver fortfarande betala för hosting, men du får full kontroll och möjlighet att anpassa.

I detta inlägg kommer vi ta en närmare titt på båda alternativ och lista fördelar och nackdelar, så fortsätt läsa!

Skriver på laptop

SaaS

SaaS eller Software as a Service, som även kallas mjukvara på begäran, är en typ av molntjänst som levererar mjukvara över internet. Du skapar bara ett konto, en prenumeration, men du behöver aldrig oroa dig för att installera det på någon enhet. Google, Twitter och Facebook är några exempel av amerikanska Software as a Service, som användare har tillgång till på alla uppkopplade enheter. De flesta har system där du betalar för din användning, men inkluderar ofta gratis funktioner och kanske ett attraktivt provmedlemskap. SaaS är oftare enklare i form, med direkt tillgång och färre uppdateringar. Detta är ofta ett bra alternativ för företag eller individer som inte är ute efter en komplex eller dyr mjukvara.

Fördelar

 • Mindre risk för systemfel
 • Initialt kostnadseffektivt
 • Användarvänligt och intuitivt
 • Oftast tillgängligt på alla uppkopplade enheter
 • Kräver inga uppdateringar

Nackdelar

 • Mindre möjlighet att kontrollera och anpassa efter behov
 • För att helt nyttja tjänster måste existerande applikationer ibland omarbetas. Ditt CRM-system kan exempelvis inte nyttja detta om inte båda leverantörer är partners.
 • Flera olika applikationer i molnet kan blir dyrare än man tänkt sig eftersom alla bär egna kostnader.

Hosted

Hosted fungerar på simpel basis – du köper mjukvaran från en utgivare eller en Value-Added Reseller (VSR). Det är fullt möjligt att anpassa efter behov och inkluderar ofta en egen privat databas. Du installerar mjukvaran på ett data center eller värdcenter där fysiska eller virtuella servrar som du äger, hyr eller finansierar finns. Lösningen är därefter implementerad som om det vore på kontoret. Hosted består ofta av en större initial betalning och måste laddas ner och installeras på ett företags server. Detta kräver kontinuerlig kontroll och underhåll från IT-avdelningen. Hosted uppdateras också kontinuerligt vilket kan paralysera arbete vid tillfällen när servern är nere. Detta händer tur nog sällan, och när det väl är uppdaterat kan ni själv välja vilken version ni vill använda. Hosted är framförallt användbart för företag som har höga krav på säkerhet och konfidentialitet såsom myndigheter.

Fördelar

 • Din data är säker i ett datacenter med kontinuerliga backups.
 • Du äger mjukvaran och betalar bara en gång utöver underhåll. Om du slutar att betala kan du fortfarande jobba med senaste versionen.
 • Inkluderar en rad användbara funktioner och möjlighet att anpassa
 • Kostnadseffektivt om det är planerat att användas aktivt under en längre tid.

Nackdelar

 • Du kommer inte åt lösningen om internet är nere.
 • Kräver extensiv support och driftsättning vid implementation
 •  Om du vill integrerar annan mjukvara med hosted, måste du få extensiv support och installering på ett värdcenter.

SaaS vs Hosted

Tävlingen mellan SaaS och hosted har varit samtalsämnet i teknologicirklar under flera år. Vi har sett bådas värdefulla fördelar på olika sätt, varav en är populära CRM applikationer som Salesforce. Förvirringen består dock i hur de skiljer sig, och även om de har vissa likheter, är deras olikheter viktiga att första vid valet av leverantör. En av de mest framträdande likheterna är att båda körs på externa servers, man hanteras inte nödvändigtvis av leverantören. SaaS är byggt externt, och integrerat inom leverantörens IT infrastruktur. Arkitekturen markerar en distinkt skillnad mellan båda, där SaaS applikationen kan nås via en webbportal och är utvecklad för en större kundbas. Denna typ av modell där flera organisationer finns inom samma installation är byggd för att köra genom applikationens hela kundbas och räknar in skalbarhet och prestanda så en mindre organisation kan ta del av samma erfarenhet som en större organisation.

Bekvämlighet eller kontroll?

Ett bra exempel över när du behöver välja mellan SaaS eller Hosted är vid skapandet av en ny hemsida. När du har bestämt dig för att göra en ny hemsida för ditt nya företag, möts du av en rad olika alternativ. Två väldigt populära är idag Wix eller WordPress. Wix är en SaaS leverantör som tillåter dig att enkelt, väldigt enkelt, skapa en grundläggande hemsida. Men det stannar där. Wix är enkelt för att det saknar många funktioner som gör CMS som WordPress så kraftfullt. Wix tillåter dig att välja mellan flera olika teman, men jämfört med WordPress utbud går det inte att jämföra. WordPress är också tämligen lätt att hantera, men initial uppstart kan kräva hårt arbete från ditt utveckling- och design team. Utöver detta inkluderar även Wix över 250 populära webb-applikationer, tjänster och funktioner som kan läggas till med ett enkelt knapptryck. Men WordPress har över 55,721 plugins för att förse dina olika behov.

Den största fördelen med en SaaS-plattform har över Hosted är server-underhåll som kontinuerligt hanteras av leverantören. Detta kan komma att bli problematiskt för en hostad lösning då en uppdatering kan komma att förstöra ditt nuvarande tema. Ditt arbete kan få käppar i hjulen tills utvecklaren för temat har tid att åtgärda problemet. De flesta hostade lösningarna tillämpar även säkerhetsuppdateringar, och det är upp till dig att hålla din CMS uppdaterad.

Slutsats

Även om båda erhåller nyckelplatser på marknaden, erbjuder inte hosted samma skalbarhet, pålitlighet och funktionalitet som SaaS. SaaS applikationer är byggt med moln-infrastruktur, vilket kort innebär att uppdateringar och underhåll är enkelt att erbjuda. SaaS är ett mycket mer enkelt och effektivt tillvägagångssätt och inkluderar färre mellanparter. Men med det sagt, kan man även bli begränsad i enkelheten, där istället med en hostad lösning kan skapa hemsidan du alltid drömt om. Om målet är en säker och anpassad lösning som ska vara långvarig är hosted ett bättre alternativ.

Recent posts