Hur långt från din skärm bör du sitta?

Vi är nog många som har hört våra mammor säga att vi inte ska sitta så nära TVn, för då kommer vi skada vår syn eller få fyrkantiga ögon. Risken att få fyrkantiga ögon kanske inte känns så troligt men hur är det med det andra påståendet? Att det skadar ögonen när man sitter för nära en skärm?

Kommer från 50-talet

Det har påståtts att det är farligt att sitta för nära skärmar under en lång tid. Något som tros ursprungligen ha kommit från den tiden då TV-apparater var nya. Innan 1950 så utsöndrade tv-apparater strålningsnivåer som efter lång exponering kunde öka risken för ögonproblem, och även andra strålningsrelaterade problem för den delen. Idag är skärmar byggda på ett sådant sätt att strålningen inte längre är ett problem.

”Det är inte en gammal hemmafrus skröna; det är en gammal teknik-sköna”, säger doktor Saffra i The New York Times.

 

Ansträngda eller trötta ögon

Men bara för att strålningen från skärmar inte längre är ett problem så betyder inte detta att det inte finns negativa effekter av att sitta för nära en skärm. Vi har nog alla, någon gång, upplevt ansträngda och trötta ögon. Runt ögonen sitter muskler, muskler som spänns när vi fokuserar på något. Precis som vilka andra muskler som helst i kroppen så börjar musklerna göra ont om de har spänts för länge.

Det finns belägg för att det är vanligare att ögonen blir ansträngda när vi kollar på en bakgrundsbelyst källa. Skärmar är ofta ganska starkt upplysta vilket skapar kontrast till ljuset i rummet du sitter i. Så när ögonen hela tiden behöver anpassa sig mellan den ljusa skärmen och det lite mörkare rummet så blir ögonen trötta snabbare.

Som tur är så kan du enkelt förebygga trötta ögon:

  • Tänk på att blinka ofta.
  • Minska ljusstyrkan på skärmen så det inte skiljer sig för mycket mot rummet.
  • Se till att rummet du sitter i är väl upplyst.
  • Kolla bort en stund från skärmen med jämna mellanrum.

En armslängds avstånd

Den generella måttstocken på hur långt från din skärm du ska sitta är en armslängd. Du ska alltså ha ca en armslängd mellan dig och skärmen när du sitter upprätt i din stol. Jobbar du vid en större skärm bör avståndet vara ännu lite längre. Undvik att sitta framåtlutad i din stol för att kunna se, detta kan orsaka ryggsmärtor och nackproblem över tid. Zooma istället in på din skärm så att du bekvämt kan se får en armslängds avstånd.

Toppen på skärmen i höjd med ögonen

Tänk på att inte sätta din skärm för lågt då det kan anstränga nacken över tid. Rekommendationen är att ha toppen av skärmen i höjd med dina ögon. Har du en större skärm, 20 tum eller mer, så ska toppen på skärmen vara lite över ögonhöjd.

 

Vrid skärmen lite uppåt

Genom att vrida din skärm lite uppåt, så att botten på skärmen är lite närmare dig än vad toppen är, så tillåts du de hela skärmen med bättre fokus. Undvik dock att vrida den för mycket då detta kan göra så att taklampor skapar bländningsproblem från reflekterade taklampor.

Recent posts