Varför kan du inte ringa från din telefon på ett flygplan?

”Se till att ni är fastspände, ställ ryggstödet i upprätt position, fäll upp era bord och sätt era telefoner på flygplansläge. Vi är redo för avgång.”

Vänta, va? Sätta min telefon på flygplansläge? Mycket av säkerhetspådraget kring flygplatser kan man förstå men kan verkligen min lilla telefon utgöra någon fara i detta stora flygplan?

För att svara på den här frågan kan det vara bra att gå igenom lite historia. Telefonsamtal på flygplan blev förbjudet 1991. På den tiden såg mobiltelefoner mer ut som tegelstenar i jämförelse med dagens smartphones. Anledningen till att telefonsamtal förbjöds var att man var orolig över att de radiovågor som skickades från telefoner skulle kunna störa viktigare radiokommunikation. Exempelvis pilotens kommunikation med kontrolltornet så att planet inte åkte rätt in i åskstormar, kraschade in i ett berg eller med andra plan exempelvis.

Senare, när det blev mer vanligt med andra typer av elektriska enheter, som exempelvis Walkmans, uppstod ytterligare oro. Även om dessa enheter inte skickade ut någon radiosignal var man orolig att de kunde störa kritisk elektronisk apparatur som exempelvis positioneringssystem. Denna oron var inte helt obefogad, i motsats till vad många tror. År 1999 var det en incident där man tror att en passagerares handhållna DVD-spelare fick ett instrument i cockpiten att tro att flygplanet var på väg i motsatt riktning. Som ni kan förstå var paniken ett faktum.

Men (ja, det finns ett men) med det sagt så är den moderna flygplanstekniken mycket mer motståndskraftig mot störningar än vad de brukade vara. Det har dessutom aldrig funnits något definitivt bevis som länkar portabla elektroniska konsumentprodukter till en faktisk krasch.

På grund av bristen på bevis och bättre flygplansteknik så lättades reglerna för att använda elektroniska enheter på flygplan lite år 2013. Nu fick man använda elektroniska apparater på flygen, förutom vid start och landning. Detta på grund av att det är starten och landningen som är speciellt känsliga när det kommer till att moment ska ske i en viss ordning.

Detta gäller dock bara enheter som inte sänder några signaler. Du kan alltså använda en iPad för att kolla på filmer som är nerladdade men du kan inte streama. Och du kan fortfarande inte ringa några samtal. Det är därför vi har det ack så välkända flygplansläget, vilket stoppar all sändning till och från enheten.

Men frågan återstår fortfarande, varför? Det finns ju vissa plan som har eget Wi-Fi till exempel. Det finns även avskilda frekvenser för mobila kopplingar för att reducera risken av störning hos flygplan. Så varför får vi fortfarande inte ringa ett snabbt samtal när vi är uppe i luften?

Svaret är att signalerna från en telefon kanske inte kan orsaka en krasch men de kan fortfarande orsaka störningar för piloterna eller flygledarna. Även om det är ovanligt. Viktiga anrop kan störas vilket kan leda till att fel begås från personalen.

Dessutom kan det ha lite med att göra att de som reglerar dessa regler är nöjda med hur dagens regelverk ser ut. Det är till och med så att den 10e april, 2017, avvisade generalen för FCC ett förslag att tillåta telefonsamtal på flygplan för att han ”värderade en stunds tystnad vid 10 000 meters höjd”.

 

Recent posts