Hur fungerar det med telefonnummer i filmer?

Har du någonsin testat att ringa något av de nummer som visas upp i filmer, serier eller böcker?

Personligen har jag alltid varit för feg för att våga testa att ringa upp de nummer som visas upp eller nämns i TV. Men många andra är mycket mer nyfikna än jag och problemet med att nummer rings upp har funnits länge. Självklart försöker skaparna av olika fiktiva dramatiseringar alltid välja nummer som inte används men ibland går det fel.

555-nummer i Hollywood

För den som är uppmärksam så kan man se att nästa alla nummer i amerikanska filmer börjar på 555. Redan så tidigt som på 60-talet så började telefonbolag uppmuntra filmskapare att använda detta nummerformat. Ett tidigt exempel på en film som anammade formatet var filmen The second time around från 1961 som visade upp numret 555-3485.

Idag är det bara 555-0100 till 555-0199 som får användas i filmer. Resterande nummer i serien är tagna av riktiga aktörer. Kanske är det så att nummerformatet har blivit så populärt just för att det har synts så länge i filmer.

Det mest kända telefonnumret från filmvärlden kan mycket väl vara det nummer som visas upp i filmen Ghostbusters. I filmen visas en reklam där numret 555-2368 syns.

Ghostbusters nummer

Ibland går det fel

Som sagt så försöker filmskapare att välja nummer som inte används, men ibland blir det fel ändå. Ett exempel på det är i filmen Bruce den allsmäktige, där de visar upp ett nummer på en personsökare då Bruce har missade samtal från Gud. Filmskaparna trodde de hade valt ett nummer som inte användes men hade inte tänkt på olika riktnummer. Något som ledde till en mängd felringda samtal i flertalet riktnummer. Guds telefonnummer ändrades sedan till video-releasen så att ett klassisk 555-nummer, som inte ledde någonstans, visades upp.

Det faktum att 555-serien används i filmer har även nämnts just i en film. I filmen Last action hero så nämns formatet med 555-nummer i filmen. Filmen är från 1993 och Arnold Schwarzenegger innehar huvudrollen. ”Danny Madigan” försöker övertyga Schwarzeneggers karaktär att han är inne i en film genom att påpeka att 555-växeln ger högst 9 999 tillgängliga telefonnummer, otillräckligt för alla telefonanvändare i Los Angeles.

Storbritannien har 1000 nummer per region

År 2004 beslutade man att reservera hela 1000 nummer per region i Storbritannien. På så sätt ska det vara verklighetstroget om någon ringer till en specifik region. I Irland har man istället avsatt 02091-nummer för film och serier.

PTS reserverar nummer i Sverige

På PTS, Post- och Telestyrelsen, i Sverige har man ofta fått frågan från producenter och författare om det finns telefonnummer som man får använda sig av utan att skapa problem. Därför beslutade PTS att reservera en mängd nummer för just detta ändamål.

– Man vill ju undvika att sätta in telefonnummer i filmer och böcker som sedan råkar skada abonnenter, säger Bo Martinsson till DN Kultur.

Det är telefonnummer från 070-174 06 05 till 070-174 06 99 som nu bara kan nyttjas av låtsas-personer. Även ett antal nummer till fasta telefoner har reserverats, dock är det ännu bara 4 städer i Sverige som representeras i listan för fasta nummer.

Så nu kan man, även i Sverige, visa telefonnummer med lugnt sinne.

Recent posts