Vad är en mobil router?

Mobil router

Har du funderat på vad en mobil router är? En mobil router ger dig surf vart du än går eftersom routern sänder ut en internetkoppling till dina enheter. Antingen via Wi-Fi, som en mobil hotspot, eller via en sladd kopplad till din dator. En mobil router kan säljas både med eller utan ett abonnemang. De finns i alla möjliga olika modeller, storlekar och prisklasser. Ofta kan du köpa en mobil router av din operatör tillsammans med ditt vanliga abonnemang.

  • En mobil router är ett trådlöst modem
  • Det kan laddas genom datakort eller ha ett abonnemang
  • Mobila bredband behöver inte anslutas till väggen
  • De har olika batteritid och är uppladdningsbara
  • Med ett trådlöst modem kan hela familjen surfa trådlöst
  • Perfekt att ta med på semestern eller jobbresan
  • Många olika märken och tillverkare säljer mobila routers


Vad är en mobil router?

För att uttrycka det enkelt så är en mobil router en liten låda som kan distribuera internet. Det är en bärbar Wi-Fi-router, likt den många har i sina hem. Men istället för att vara inkopplad mot ett väggfast internet så har routern ett SIM-kort i sig. På så sätt kan du ha med dig din privata internetuppkoppling vart du än befinner dig. Många mobila routers kan dessutom distribuera internet till flera enheter på en gång. Ibland upp till 10 enheter. Perfekt när du vill kunna dela internet till din telefon, din bärbara dator, din surfplatta, spelkonsol eller kamera på samma gång. Det funkar även bra i familjer där fler personer vill använda sina enheter samtidigt. 

mobil_router


Olåst eller låst mobil router

Du kan köpa en olåst mobil router. En olåst mobil router betyder att den inte är kopplad till en specifik operatör och du kan därmed välja vilken leverantör du vill. Detta ger dig en möjlighet att leta upp det mest förmånliga priset eller den surfmängd som passar dina behov bäst. Köper du istället en låst mobil router så är det en operatör som levererar routern och du får den specifika operatören som internetleverantör. Detta kan vara väldigt förmånligt om du köper din router i samband med att du köper ditt vanliga mobila SIM-kort. På så sätt kan du få ett förmånligt paketpris och slipper dessutom fakturor från fler olika leverantörer.


Användning

En mobil router är extremt enkel att använda. När själva abonnemanget för SIM-kortet är aktivt är det bara att sätta in SIM-kortet i routern och ansluta till dess nätverk från den enhet du önskar. Dessa mobiler är perfekt för dig som jobbar mycket från olika platser.

Även för dig som reser mycket är en mobil router något som kan komma väl till pass. Det man ska tänka på är att man har bra prisplaner för surf utomlands. Så man inte tar med sig sin router till Kina och surfar på som vanligt och tror att det inte kommer kosta extra.

Vi som jobbar med telefoni för företag förespråkar en rörlig arbetsplats där medarbetare kan jobba där ifrån de önskar. Har du frågor om vilka bredbands-paket vi erbjuder för mobila bredband så är du varmt välkommen att kontakta oss. Fyll i formuläret på vår kontaktsida så kontaktar vi dig.

 

Mobila routers blir allt populärare

Det blir allt vanligare att privatpersoner väljer att köpa en mobil router istället för en vanlig väggfast router. Detta beror ofta på att utbudet på leverantörer som kan leverera väggfast internet till hemmen är få eller att behov finns att ta med internet på resan eller till stugan. Ett alternativ till en mobil router är en så kallad dongel. Men till skillnad mot en dongel som kopplas till en dator i taget så kan de flesta mobila routers stödja att fler personer använder uppkopplingen samtidigt. Något som gör en mobil router värdefull om en familj vill skaffa tjänsten.


Fördelar med en mobil router

Så vad är fördelarna med att skaffa en mobil router? Flexibilitet är den stora fördelen med en mobil router, då den kan flyttas och tas med på resor och semestrar. Ju mer vi reser och ju mer vi är uppkopplade, desto mer angeläget blir det att skaffa en mobil router istället för, eller som komplement till den väggfasta. Dessutom ger mobila routers ett bra utbud av olika leverantörer. Många hem har en eller två leverantörer som kan leverera väggfast internet. Med en mobil router kan du istället välja mellan en uppsjö av olika leverantörer, operatörer och abonnemang. Något som gör att man får större valmöjlighet när det kommer till olika prisklasser och surfmängder.


Att välja mobil router

Man hittar mobila routers i alla olika prisklasser och från många olika leverantörer. De har olika snabbhet och kapacitet i sig själva, men styrkan på uppkopplingen beror naturligtvis även på abonnemanget eller datakortet man använder routern med. Ett tips är att tänka efter innan hur den ska användas.

Kinesiska Huawei har blivit en av de mer framstående tillverkarna, med förhållandevis bra kvalitet till låga priser. Asus och T-link är exempel på andra vanliga tillverkare. Köper man tillsammans med abonnemang har operatörerna ofta avtal med tillverkare, och annars finns en uppsjö av jämförelser på nätet för den som känner sig vilsen.

Oavsett modell gör det bärbara formatet en mobil router till ett bra val för den som reser mycket och värderar bra uppkoppling var man än befinner sig. Sedan bör valet ske efter hur många användare routern ska kunna stödja, hur ofta den kommer att användas och hur mycket.


Vad finns det för olika valmöjligheter?

Kostnad: Priser kan variera från ca 300 kr till 5000 kr. Det beror helt på vad du tänker använda den till. Ska u enbart använda den för att kunna få tillgång till internet på din bärbara dator när du reser så räcker det med en billigare variant. Ska du exempelvis ha din mobila router till att leverera internet till ett mindre kontor eller till många användare där hemma som vill kunna se Netflix i 4K, då kan en dyrare variant vara att rekommendera.

Storlek: Själva apparaterna som bär internet kommer i olika storlekar. Men hela grundkonceptet med dessa är att de ska vara lätta att ta med sig, så i princip alla är av mindre storlek. Vissa är så små att de får plats i fickan.

Hastigheter: Det finns olika hastigheter att tillgå. 4G, 4G+ och 5G.

Recent posts