Vad är Samtal väntar?

Vad är samtal väntar? Dstny förklarar!

Ibland vill man veta om man har samtal som väntar, exempelvis om man blir fast i ett längre telefonsamtal fast man väntar på att någon annan ska ringa. Kanske sitter du i telefonkö för att boka en läkartid samtidigt som du inte vill missa det där superviktiga samtalet från ditt jobb – då är det bra att ha Samtal väntar aktiverat. Samtal väntar är en smart funktion som på ett enkelt sätt låter en person som sitter upptagen i telefon bli notifierad om att ett annat samtal är på ingående. På så sätt får personen möjlighet att avsluta det existerande samtalet och besvara det ingående istället.

Använder du funktionen Samtal väntar på en telefon med display eller i en Softphone så kan du dessutom, i vissa fall, se vem det inringande samtalet kommer ifrån.

Hur fungerar Samtal väntar?

Funktionen Samtal väntar går att använda på de flesta telefoner så du slipper missa samtal. Du kan ha funktionen på mobiltelefoner, många fasta telefonilösningar och i din Softphone, alltså din telefon i datorn.

När ett samtal väntar så hör du två diskreta toner som gör dig uppmärksam på att någon annan försöker nå dig. Samtal väntar kan vara en väldigt bra funktion för dig som vill undvika att missa viktiga samtal.

Behöver man aktivera Samtal väntar?

Det kan variera lite från telefon till telefon om du själv behöver aktivera funktionen för att för höra om samtal väntar eller inte. I många fall är det aktiverat som ett standardval direkt i telefonen, men ibland behöver du gå in och göra en inställning för att samtal väntar ska aktiveras. Om du är osäker kan du alltid gå in under inställningar på din mobiltelefon, där brukar man kunna se om det är aktiverat eller ej. Du kan även kontakta din operatör och be dem hjälpa dig aktivera det om inställningarna inte finns direkt i telefonen.

Aktivera Samtal väntar på iPhone
Har du en iPhone så hittar du samtal väntar under inställningar. Klicka på appen för Inställningar. Klicka sedan på Telefon. Där finner du sedan valet Samtal väntar, klicka på Samtal väntar och aktivera valet. Nu är samtal väntar aktiverat på din iPhone.

samtal

Se vem som ringer

De flesta telefoner idag, både mobila och fasta, har en display. När man under det pågående samtalet hör två tut kan man kika på displayen där det står vem som ringer. Det ger möjligheten till att välja om man ska fortsätta i det pågående samtalet eller ta det nya.

För företagare kan Samtal väntar spara mycket tid. Om en kund som man länge försökt få tag på äntligen ringer när man sitter i ett annat samtal kan det vara bra att svara. Då slipper man fortsätta försöka ringa och jaga personen som man verkligen behöver ha tag i.

Samtal väntar ger också möjligheten till att inte besvara ett samtal. Kanske man väntar ett viktigt samtal men ser att det är en person man inte vill prata med som ringer när man är i ett annat samtal – då behöver man inte svara och slipper ta samtalet.

Delade linjer

När ett samtal väntar så skapas en hörbar signal hos mottagaren. På grund av detta kan Samtal väntar orsaka att uppringda internetanslutningar upphör. Därför inaktiveras ofta funktionen på delade röstlinjer som används för uppringt modem. Samtal väntar har däremot ingen påverkan på DSL-anslutningar.

Historian bakom Samtal väntar

Så när började man använda Samtal väntar? Funktionen introducerades i Nordamerika i början av 1970-talet, samtidigt som den första generationen av elektriska växlar byggdes av Western Electric. Det var Electronic Signaling System 1 som började ersätta en äldre generation av mekaniska telefonväxlar. I början kunde vissa mindre kommuner erbjuda sina företag Samtal väntar-funktionen på en specifik telefonväxel. Exempelvis så var telefonkunder i Trenton (Michigan) tvungna att ha ett telefonnummer som började på 671 för att kunna nyttja Samtal väntar, detta på grund av att telefonnumren som startade med 671 var de enda i området som supporterades av de nya ESS-växlarna (Electronic Signaling System). Men behovet blev allt större från kunderna och allt eftersom byttes de gamla växlarna ut och fler fick därmed tillgång till Samtal väntar.

Under samma period lanserades Samtal väntar även runt om i Europa. I Europa kom funktionen tillsammans med de första digitala kopplingssystemen som Ericsson AX, Alcatel E10 och System 12. Även andra digitala system stödde tjänsten, exempelvis System X som fanns i Storbritannien. Under 1980-talet fick omkopplingssystem, som exempelvis tyska Siemens/Bosch EWSD, Samtal väntar-funktionen.

Recent posts