Varför blir telefonen långsam efter ett tag?

Varför blir telefonen långsam?

Vi känner nog alla igen känslan när man precis har köpt en sprillans ny telefon, man är ofta överlycklig över sitt inköp. Över hur snabb telefonen är, över hur bra bilderna blir med den nya kameran, hur krispig skärmbilden känns och hur länge batteriet håller. Snabbspola ett år, eller ibland så lite som ett halvår, så känns samma telefon seg och långsam. Men hur händer detta? Varför blir telefonen långsam efter ett tag?

Nedan har vi listat några av de vanligaste anledningarna till varför din telefon blir långsam efter ett tag.

Uppdatering av appar

Det finns självklart många olika anledningar till varför telefonen blir slö men en av de mest avgörande är uppdateringen av appar. Många telefoner har idag automatisk uppdatering av appar, för att du som användare ska slippa gå in och uppdatera för hand. Man vaknar helt enkelt upp och får veta att x antal appar har uppdaterats under natten. Supersmidigt och skönt att slippa sitta och uppdatera allt för hand.

Men dessa nya uppdateringar innefattar ofta nya funktioner i apparna. Nya funktioner som i sin tur kräver mer kraft från din mobils processor. När telefontillverkare kommer ut med mer kraftfulla mobiltelefoner utnyttjar app-utvecklarna detta för att lägga till fler och häftigare funktioner i sina applikationer.

Detta innebär dock att äldre versioner av telefoner kommer på efterkälken rent teknikmässigt väldigt fort då dess hårdvara inte kan hålla takten med kraven som apparna ställer. Detta gör att telefonen upplevs som långsam och seg.

Uppdatering av operativsystem

Ett annat problem är uppdatering av själva operativsystemet. Nya uppdateringar av operativsystem är designade att kunna dra fördelar av de nyare versionerna av telefoner som finns på marknaden. De är alltså optimerade för de senaste enheterna vilket ibland medför att de inte fungerar lika bra på de äldre godingarna som hängt med i folks fickor över åren. Ett nytt operativsystem i en äldre telefon kan alltså göra telefonen långsam.

Många appar

Grejen är den att både app-uppdateringar och systemuppdateringar är något som är svårt för dig som användare att kontrollera. Du kan stänga av automatiska uppdateringar och sluta uppdatera appar men det är inget att rekommendera. Detta på grund av att uppdateringarna ofta inte bara innehåller nya användarfunktioner utan även nya viktiga säkerhetsfunktioner.

Men något du kan påverka är hur många appar du har nerladdade på din telefon. I och med att telefoner idag har stora lagringsutrymmen och snabba nerladdningshastigheter så är det lätt att man blir lite frikostig när det kommer till att ladda ner appar.

Att ha många appar på telefonen kan göra din telefon långsam på två sätt. Det ena är att vissa appar använder sig av kod som arbetar i bakgrunden när telefonen är igång. Detta kan använda upp processor-cykler och RAM. Det andra är att i och med att lagringsutrymmet minskar i telefonen blir SSD:n (Solid state storage) långsammare eftersom telefonens operativsystem måste jobba hårdare för att hitta ledig plats för att skriva nya data på.

Mycket bilder och videos

Och det faktum att ett fullt minne gör din mobiltelefon långsam innefattar inte bara appar. Har du massvis med gamla bilder och videos som ligger och tar upp minne så kommer även dessa att hjälpa till att göra din telefon lite långsammare.

Så är din telefon seg att använda så kan det vara bra att ladda över media till molnlagring och ta bort appar du inte längre använder.

batteri

Batteriet

Sedan har vi problemet med batteriet. En äldre telefon innebär också ett äldre batteri. Ett dåligt batteri kan faktiskt påverka hur bra en telefon fungerar. Ett batteri står emot strömflödet när det blir äldre vilket gör att telefonen blir varm. Blir telefonens inre temperatur för varm kan det göra att CPU:n stryps vilket gör saker långsammare. Gamla batteri tappar också sin max-kapacitet vilket gör att företag som Apple valde att medvetet göra äldre telefoner långsammare. På så sätt blev prestandan sämre men batteritiden skulle vara mer lik det den var när telefonen var ny.

Vi har skrivit ett blogginlägg om 5 appar som är riktiga batteritjuvar. Vill du veta vilka appar det är så hittar du dem genom att klicka här: Appar som är batteritjuvar.

Så för att summera: Appar som tar mer prestanda och mer lagringsutrymme samt batterier som blir sämre över tid leder till att äldre telefoner helt enkelt inte fungerar lika snabbt som de gjorde när de var sprillans nya.

Recent posts