Dataroaming

Vad är dataroaming?

Data roaming är när du datasurfar genom din mobil eller ditt mobila bredband precis som du brukar göra när du befinner dig hemma.  EU införde nya regler under 2017 som innebär att avgifterna för roaming har slopats. Dock inte helt, och därmed finns vissa begränsningar. En roamingtjänst betyder därav att du får tillgång till internet för samma pris som ett lokalt samtal, eller åtminstonde mycket mindre än de tidigare skyhöga avgifterna för långdistans samtal. Om du exempelvis åker till Berlin från Sverige, ringer du från en designerad tjänsteleverantör i Berlin och istället för att betala avgifter för långdistans betalar du den lokala telefonavgiften i Berlin till ett mycket bättre pris.

Man ska dock skilja på roaming inom EU och utanför EU. Om du surfar utanför EU tillkommer vanliga avgifter för roaming, till exempelvis om du åker till Norge eller Schweiz. Oftast behöver du ändra inställningar i din mobila enhet för att tillåta roaming när du inte är ansluten till din vanliga operatör.

Så fort du reser till ett annat land kommer din mobil att ansluta sig till en operatör i det landet. Då kommer du att få ett SMS från din svenska operatör som meddelar dig om hur mycket du kan surfa för – om du har fri surf i Sverige.

  • Dataroaming är att datasurfa via en annan operatör utomlands.
  • Med nya EU-regler kan du surfa precis som du vore hemma.
  • Det finns begränsningar som ska förhindra missbruk av dataroaming.
  • Priser tillkommer för extra data utöver det som din operatör har gett dig.
  • Priserna för extra data kommer att sjunka fram till år 2020.
  • Det går att välja ett abonnemang utan gratis roaming inom EU.
  • Utan begränsningar för de som jobbpendlar mellan EU-länder.

Nationell and internationell roaming

Nationell roaming refererar till att flytta från en mobiloperatör till en annan i samma land. På grund av licens och kommersiella anledning tillåts inte denna typ av roaming ofta om det inte är väldigt specifika förhållanden under reglering. Detta sker mest när ett företag blir tilldelat en mobillicens för att skapa en öppnare marknad. Detta tillåter nya konkurrenter att erbjuda täckning i jämförelse med de stora operatörerna.

Internationell roaming är ett mer vanligt uttryck idag som kort innebär att mobilen lämnar hemlandet och då upphör täckning från din vanliga operatör, för att sedan växla till en operatör i landet du besöker. Det sker oftast automatsikt utan att du märker det, men men det kan även komma att kräva en bekräftelse från användaren beroende på dina inställningar. Mobiloperatörer skapar avtal om roaming sinsemellan för att möjliggöra tjänsten och därefter kan operatörer debitera samtalet på din vanliga räkning. Detta avtal innehåller exempelvis ersättning som operatörer tar sinsemellan för att låta sina abonnenter använda varandras nät.

Vissa avgifter kan tillkomma

Du rekommenderas att stänga av roaming när du befinner dig utanför EU eftersom kostnaderna kan bli mycket högre än vad du trodde. Dagens smartmobiler använder nämligen mer data i bakgrunden än vad du kanske är medveten om. Inom EU kan du dock surfa och ringa som om du vore i Sverige med vissa begränsningar.

Ringer du alltså i Spanien till ett nummer i Belgien så ska det kosta lika mycket som om du ringde i Sverige. Begränsningarna beror dock på hur ditt mobilabonnemang ser ut. Har du ett kontantkort där du laddar med extra data kommer det att kosta sex euro per gigabyte.

Tar dina samtalsminuter slut så kommer det att kosta några cent extra när du är utomlands. Har du fri datasurf i Sverige kommer du dock inte ha fri datasurf i ett annat EU-land. Din operatör är dock tvungen att ge dig en rejäl mängd data som kompensation utomlands.

Undantag som finns

Din operatör har rätt att stämma av hur din användning av datasurf och samtalsminuter ser ut inom en fyramånadersperiod. Om det visar sig att du har använt datasurf och samtalsminuter mer utomlands än vad du har hemma så kommer operatören att be dig förklara situationen inom 14 dagar.

Om du pendlar mellan två EU-länder, såsom om du bor vid danska eller finska gränsen där du bor i ena men jobbar i det andra så har du dock rätt att använda dataroamingen fritt. Det gäller bara att du ansluter dig till ditt hemmanät minst en gång per dag.

Det betyder alltså att om du bor i Malmö och tecknar upp ett svenskt abonnemang så har du rätt att surfa och ringa fritt i Köpenhamn så länge som du ansluter mobilen till ditt hemmanät i Malmö minst en gång per dag. Detta även om du använder mer data i Köpenhamn än i Malmö.

Hur sätter jag på dataroaming?

  1. Öppna inställningar för mobilnätverk. Klicka på Anslutning.
  2. Klicka på Mobilnätverk.
  3. Aktivera dataroaming.  Du kan här välja att aktivera eller inaktivera Dataroaming. Tänk på att mobildata måste vara påslaget för att du ska kunna roama.

Köp surf utomlands med Dstny

Våra kunder har den fantastiska möjligheten att köpa tjänsten Travel Pass. Du bestämmer hur mycket du behöver och vilket zon för ett fast pris. Surfen aktiveras automatiskt när du befinner dig i zonen och du har 14 dagar att konsumera surfen. Om du fortfarande befinner dig i zonen när 14 dagar har gått kommer du få ett sms som meddelar dig att surfen är på väg att ta slut och ger dig möjlighet att köpa extra. Vill du lära dig mer? Klicka på knappen nedan för att läsa mer om tjänsten Travel Pass.

Om du behöver hjälp att aktivera tjänsten, hör av dig så hjälper vi gärna till  support@dstny.se

Vill du veta mer om roaming? Läs då vårt blogginlägg om Roaming och all du behöver veta innan du reser!

Senast uppdaterat Oktober 2020