5G – 5 nackdelar du kanske inte tänkt på

Det har pratats länge om 5G och operatörerna är nu i full gång med att rulla ut tekniken runt om i världen. 5G är en teknik som, i sig, inte är speciellt revolutionerande. Ändå har denna nya generation av mobilt nätverk lyckats dela världen i två läger, de som ser fram emot att kunna surfa i extremt snabb hastighet med alla möjligheter det innebär och de som är oroliga över vad den nya tekniken kommer innebära.

Som alltid, när något nytt kommer, innebär det en omställning för människor och det är inte alltid ny teknik bara för med sig fördelar. I detta blogginlägg tänkte jag nämna 5 nackdelar med 5G, som du kanske inte har tänkt på.

1. 5G fungerar inte på alla telefoner

Visst är det grymt med supersnabba internetanslutningar, men tyvärr så har inte alla telefoner kapacitet för 5G. Det finns en hel del telefoner ute på marknaden idag, som har rätt kapacitet och lyckligtvis börjar priserna på dessa sjunka lite. Samsung Galaxy s20Plus och OnePlus 8 är exempel på telefoner med kapacitet för 5G som har fått höga betyg av användare, men inte alla har råd att investera i en ny telefon. Apple har ännu inte lanserat någon mobiltelefon med kapacitet för 5G, och iPhone-entusiaster väntar med spänning på att detta ska ske. Sitter du på en gammal lur får du tyvärr plocka fram plånboken om du vill kunna surfa med 5G.

2. Dyrare abonnemangskostnader

När vi ändå är inne på ämnet pengar så kan vi även nämna att många som sitter med rörliga prisplaner kan komma att uppleva högre abonnemangskostnader. Detta av den simpla anledningen att om du kan surfa till otroliga hastigheter så kommer ditt abonnemang snabbare kunna nyttja mer data. Vi får hoppas och tro att marknaden löser smarta abonnemang som låter användarna surfa i lugn och ro, utan att oroa sig för skyhöga kostnader.

3. Ojämn täckning

Det är inte bara själva frekvensen på 5G som gör nätverket så snabbt. Det är en kombination av frekvensen och den nya tekniken som sitter i masterna, så som MIMO, strålformning och genomströmning (läs mer om dessa termer här). För att kunna leverera 5G krävs därför att nya master sätts upp. Detta är ett arbete som är både dyrt och tidskrävande. Dessutom så har arbetet tagit ännu längre tid på vissa platser, detta på grund av motstånd från boende i närheten. Under en tid framöver kommer många därför uppleva en ojämn täckning av 5G.

4. Byter ut batteri mot snabbhet

När det kommer till våra smarta enheter, så som mobiler och VR-spel, så vill vi hela tiden ha mer. Vi vill att de ska fungera snabbare och batteriet ska hålla längre. 5G kommer vara ett ganska batteri-hungrigt nätverk. Detta medför att tillverkare måste välja om de vill satsa på att deras enheter ska ha mer skrymmande batterier som orkar längre, kanske ge möjligheten att kunna byta batteri, eller att tvinga användarna att ladda sina enheter oftare.

5. Få kommer få tillgång till det riktigt snabba 5G

Det finns olika typer av 5G. Man brukar dela in dem i low-band, mid-band och high-band 5G. Enkelt uttryckt så är low-band 5G långsammare men har radiovågor som når längre. Många platser som har low-band 5G levererar internet som inte är mycket snabbare än vad 4G LTE gjorde. Däremot kan masterna sitta längre isär och fortfarande ge jämn täckning.

High-band, å andra sidan, har en högre frekvens, mellan 25-39 GHz, vilket ger extremt bra internethastighet. Med high-band 5G kan du kan ladda hem en hel serie på bara några minuter och det är ofta upp till tio gånger snabbare än de WiFi vi har hemma. Men high-band 5G-signaler kommer inte speciellt långt, detta innebär att operatörer behöver sätta upp noder ganska tätt ihop för att kunna leverera en konsekvent täckning. I de städer som har high-band 5G kan användare idag uppleva en stor inkonsekvens i sin täckning och hastighet.

Täckningen inomhus för high-band 5G brukar heller inte få användarna att jubla. De korta våglängderna i frekvensen är nämligen väldigt dålig på att ta sig igenom saker som betong och metall.

Så det där riktigt snabba 5G, som många har väntat på, kommer väldigt få ha tillgång till nu i början.

4 responses to “5G – 5 nackdelar du kanske inte tänkt på

  1. Hej!

    Finns det olika system för 5G i världen?

    Min fråga grundar sig i att, om jag köper en Samsung 5G i Sverige och åker och besöker mina vänner i t.ex. Dubai. Kommer luren att fungera i deras 5G system?

    1. Hej, är telefonen kompatibel med 5G så ska den rent tekniskt sett kunna ta emot 5G, världen över. Det finns olika snabba versioner av 5G dock. Sedan kan det vara en fråga om ditt abonnemang stödjer 5G i andra länder. Där är det bäst att kontakta din operatör och höra hur det fungerar med avgifter mm. Eftersom 5G är väldigt snabbt så kan din surf-mängd snabbt ”ätas upp” av de snabba surf-hastigheterna.

  2. Handlar det inte mest om frekvensband som telefonerna klarar av? T.ex en mobil inköpt i Kina fungerar inte med 4G på landsbygden p.g.a att 700mhz bandet inte stöds. Många fallgropar finns, orsakat av den nationella styrningen och av konkurrensstyrning för de egna företagens intressen. Läs Ericsson/Nokia vs Huawei efter påtryckningar från USA m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.