https://www.dstny.se/app/uploads/shutting_down.jpg

Varför ska man inte tvångsavsluta datorn?

Att stänga av olika apparater brukar vara ganska enkelt. Du trycker på lampknappen eller vrider av nyckeln i bilen. Men av någon anledning så är det lite mer krångligt att stänga av datorn. Nej, alltså det är inte svårt rent fysiskt att stänga av datorn men istället för att stänga av sig direkt så går datorn igenom en harang av steg och hela processen kan ta en liten stund.

Vi alla vet nog att det inte är bra att hålla ner startknappen och tvångsavsluta datorn. Eller att man inte ska dra ut sladden om man har en stationär dator. Men få vet varför vi inte ska göra detta.

Varför tar det en stund att stänga av datorn?

Det finns faktiskt en bra anledning till varför det kan ta en stund att stänga av din dator. För när du klickar på ”Stäng av datorn” så går din dator igenom en lång serie av steg som, först och främst, är designade för att skydda din dators innehåll.

Om du tvångsavslutar din dator, när du har osparat arbete igång, så kommer det arbetet troligen försvinna för evigt. Vissa moderna program har automatiska spar-funktioner, men tyvärr är dessa långt ifrån perfekta. Så något som du kanske upplever när du försöker stänga av datorn är att din dator ber dig spara allt som ligger osparat.

Men det pågår även mindre tydliga saker i bakgrunden när du stänger av din dator. En av dessa saker är att ditt operativsystem skickar signaler till de program som är igång att de ska stänga ner. Det är lite som en förälder som säger till sina barn att lägga sig på kvällen. Detta är viktigt för att dessa program kan vara mitt uppe i att skicka data till din disk. Det kan vara allt från en nerladdning av en fil till en programuppdatering.

Om du tvångsavslutar din dator så riskerar du att få korrupt eller trasig data på din hårddisk. Och korrupt data kan vara något som din dator helt enkelt inte kan använda. Förutom att de filer som höll på att skrivas kan skadas, så kan även andra filer, som ligger i en cache eller som ligger nära fysiskt på disken, skadas av denna förstörda data.

Journaling kan rädda din dator

Som tur är så har många operativsystem något som kallas ”Journaling”. Detta betyder att operativsystemet håller en logg över de olika förändringarna som sker för att reducera risken för korrupta filer. Men dessa system är inte felfria och problem kan ändå uppstå om du inte stänger av din dator på rätt sätt.

Stäng INTE av under uppdatering

Vi har nog alla sett de tydliga instruktionerna när man gör en uppdatering att man INTE stänga av datorn. Och det finns en anledning till varför det är så viktigt. Om du tvångsavslutar datorn vid vanlig användning blir resultatet ofta inte värre än att du förlorar lite osparat arbete. Stänger du av din dator under en uppdatering däremot kan det orsaka problem som gör att systemet inte kan starta igen, över huvud taget.

Summa summarum, så länge din dator inte är hopplöst fryst och det inte finns någon som helst hopp att den vankar till liv, så ska du undvika att tvångsavsluta din dator. Stäng av datorn på det rätta sättet, det kanske tar någon extra minut men i slutändan är det lättare är att installera om ett helt operativsystem.