https://www.dstny.se/app/uploads/cracked-phone-1.jpg

Vad ska man göra med en gammal telefon?

Om du läser detta på en ny telefon, är chansen stor att du fortfarande har den gamla hemma. Mer än 10 miljoner gamla telefoner ligger och dammar I nordiska hem och många är fullt fungerande medans andra kan användas i andra syften. 90% av telefoner kan återvinnas så släng inte bara din gamla telefon, ge den ett nytt liv! Innan du säljer eller återvinner den, se till att ha iCloud aktiverat och gör en säkerhetskopia och radera att känslig information bara för att vara på säkra sidan med att ingen har tillgång till det. När du gjort det är du reda att återuppliva den och det kan göras på två sätt; sälj eller återvinn.

Om den fortfarande fungerar kan du enkelt sälja den genom en hemsida som hjälper dig värdera den och hitta en ny ägare. Om det däremot har skador som gör den svår att sälja, kan du återvinna den. Mobiltelefoner innehåller en rad olika värdefulla material och delar som silver som kan utvinnas och återanvändas såväl som batteri. Delar som dessa kan användas för att göra nya fräscha telefoner eller användas till exempel en kaffemaskin.

Återvinner kanske känns självklart för manga, men för de mesta ses det som för mycket krångel. Därför har vi gjort en lista med några anledningar att återvinna din telefon som förhoppningsvis övertalar dig;

  1. Hjälp skapa en hållbar miljö
  2. Du kan tjäna några extra slantar
  3. Din telefon kan vara värdefull för någon annan

Hållbar miljö

Om du vill hjälpa till att med förebygga avfall i miljö och naturen, är återvinning ett gediget alternativ för dig. Mobiltelefon produktion är rankad hyfsat högt i hållbarhet, men att lämna din telefon till att bara samla damm och förfalla kan vara skadligt för miljön på grund av giftiga material som kan läcka ut. Varje år säljs 4 miljoner mobiltelefoner i Sverige, trots att 97% redan äger en. Vi är bland de bästa på att skaffa den senaste modellen. Trots att många är duktiga på att sälja vidare eller återvinna dom, är det många som har en eller två i byrålådan. Enligt svensk lag, är operatörer ansvariga för mobilåtervinning; att det görs på ett korrekt sätt och hanterat av El-Kretsen. Numera erbjuder även operatörer rabatt när du lämnar in din gamla och ska köpa en ny, vilket leder oss till nästa poäng.

Tjäna några extra slantar

Pressen att hänga med på senaste tekniska trenderna är hög, och gör att många lämnar fullt fungerande telefoner hemma. Om den fortfarande fungerar, sälj den! Har skärmen spruckit? Oroa dig inte, den kan ofta bli renoverad och avskalad för värdefulla delar. Du kanske inte får tillräckligt för senaste iPhone X, men det hjälper definitivt. Det finns några sätt att göra det; hitta din egen köpare, sälj genom ett företag som arbetar med just det, eller lämna in den för att få rabatt på en ny, nämnvärt är att detta går att göra även om den är trasig, och du vet att du bidrar till något du faktiskt eftersöker. Vilken väg du än väljer, jan du tjäna lite extra pengar, och kanske har du till och med 2 som du kan lämna in.

Hjälp en kompis

Technördiga svenskar kanske tycker att ha senaste modellen är givet, men för de flesta är så inte fallet. Trots att världen blir avsevärt med tekniskt avancerad, är inte globalisering alltid så inkluderande, i alla fall inte med senaste iPhone modellen. Exempelvis har drygt 2 procent av afrikanske hushåll ett fast nät, men har ungefär samma nummer mobiltelefoner som i USA med 90% i vissa delar av Afrika. Det bör dock noteras att detta oftast inkluderar bas telefoner. Alla delar som avskalas när du återvinner telefonen och alla renoverade telefoner kan användas för att göra teknik med tillgängligt för de som inte har det och inte har råd med senaste modellen. I helhet betyder det att du kan tjäna pengar samtidigt som du hjälper någon annan, kan det bli bättre?

Återvinn med Dstny

Kanske har du tidigare köpt hårdvara och produkter eller bara spanat in vår webbshop, men visste du att vi även erbjuder återvinning av gammal hårdvara? I webbshopen kan du beställa återvinningspåse och fylla med dina gamla hårdvaror, nämnvärt är att du bara kan fylla en plastpåse med en hårdvara och ange serienummer. Därefter skickar du paketet till angiven adress och sen tar vi hand om det. Efter att du skickat kommer vi ta emot och packa upp det, radera all information och återvinna på bästa tänkbara sätt för miljön. Tjänsten kostar inget och du kan få rabatt på en ny telefon om du lämnar in en gammal. VI förstår att vi är en nyckelspelare i hållbar miljö när vi erbjuder produkter som kan lämnas i deponier. Vi strävar därför ständigt för att ha en ett miljövänligt tänk som genomsyrar allt vi gör och producerar. Så lämna det inte bara för att samla damm, vi tar hand om det, och ger det nytt liv!

Innan du återvinner din telefon

Om du exempelvis har en iPhone du vill återvinna, vill du högst troligt fabriksåterställa den innan du släpper iväg den. Om du dessutom har en Apple Watch eller trådlösa hörlurar vill du även avkoppla dessa. Se även till att du gör en ordentlig backup innan du släpper den, antingen till molnet eller att du för över innehålle till din nya telefon för att säkerställa att du inte blir av med något annat än själva telefonen.

För att fabriksåterställa din telefon ska du följa dessa steg;

  1. När du har sparat all din data, är du redo att radera din iPhone. Gå till inställningar.
  2. Klicka på systeminställningar
  3. Klicka på fabriksåterställ
  4.  Klicka på radera allt innehåll och inställningar
  5. Om du har igång Find my iPhone, kan du behöva knappa in ditt Apple ID och lösenord.
  6. Här kommer du säkert behöva knappa in din kod, och klicka sen på radera iPhone.

Vart ska man vända sig?

Elgiganten erbjuder återvinning av både fungerade och icke fungerande telefoner och gäller även om telefonen inte köptes hos dom. Ta bara med telefonen till närmsta butik så hjälper dom dig göra värdering som du får utbetalt i rabatt eller presentkort. Likt Elgiganten erbjuder även Apple inbyte av telefon mot presentkort eller rabatt vid köp av en ny enhet, dock gäller detta bara fungerande telefoner. Du får ett förbetalt inbytespaket för att skicka och du kan även lämna in den i närmsta butik och därefter värderas den för utbetalning. Mobilgallerian hjälper dig sälja din telefon genom att värdera den och hitta en potentiell ny ägare. Antingen skickar du den eller lämnar in i närmsta butik och därefter får du en utbetalning inom 3-5 dagar.

Senast uppdaterad 28 Oct 2020

 

 

 

 

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.