https://www.dstny.se/app/uploads/suprised_woman_man_mindre-e1588601207725.jpg

10 fantastiska saker du inte visste om din mobiltelefon

Låt oss nu prata lite om mobiltelefonen. De flesta av oss använder vår mobiltelefon varje dag. Mobiltelefonen har blivit en hjälpare i vår vardag och många skulle förmodligen ha stora problem att göra utan den. Det har blivit helt integrerat i vårt sätt att hantera både vår arbetsdag och vår fritid. Vi betalar med det, det hjälper oss att hitta, vi söker lokal trafik med det och det hjälper oss att hålla kontakten med våra nära och kära.

Digitaliseringen fortsätter i rasande takt och det sägs att det idag finns fler telefoner än toaletter i Indien. Datorerna som finns i våra mobiler idag är också kraftfullare än den som tog människan upp till månen för första gången. Men det finns mycket vi inte vet när det gäller våra telefoner. Här är tio saker som du kanske inte visste om din mobiltelefon.

1 Den första mobiltelefonen

Den första kommersiella mobiltelefonen var en Motorola DynaTAC 8000X och uppfanns av Martin Cooper 1983. I den kunde du spara så många som 30 kontakter och vägde cirka 1,1 kg. Det tog tio timmar att ladda batteriet helt och samtalstiden var då cirka 30 minuter. Priset var i round robins $ 4000! En liten förmögenhet med andra ord. Med tanke på vad vi får för våra pengar när vi köper dagens smartphones känns de plötsligt ganska överkomliga jämfört med tegelstenen som Motorola DynaTAC 8000X var. Lyckligtvis hjälpte det att bana väg för framtida teknik.

första telefonen

2 Smutsiga mobiltelefoner

Det känns svårt att tänka på men våra telefoner är ganska motbjudande. Något som kanske inte är så konstigt när man tänker på att de följer oss, i princip vart vi än går. I genomsnitt har mobiltelefoner 18 gånger fler bakterier än en dörrhandtag för en vanlig toalett. Och vi tänker nog på det på ett helt annat sätt när vi tar tag i ett dörrhandtag än när vi tar upp telefonen. Det gör verkligen inte ont att rengöra det med en våtservett då och då.

smutsig telefon

 

3 Mobiltelefoner i toaletten

Vi är inte alltid så försiktiga med våra telefoner. Vi tenderar till dem lite här och där och faktum är att vi ofta förlorar dem. Att vi tappar dem på marken kanske inte är en chock, men det faktum att de ofta hamnar på toaletten är kanske lite mer förvånande. I England spolas nästan 100 000 telefoner ner på toaletten varje år. Det faktum att vi till och med har våra mobiltelefoner på toaletten kan vara en anledning till att det finns så många bakterier på dem (se rubriken ovan).

mobiltelefon toalett

4 Världens mest robusta telefon

Sonim XP3 300 Force-telefonen är enligt Guinness Book of Records världens mest robusta mobiltelefon. Förutom att den är IP68-klassad, vilket innebär att den tål vatten upp till två meter djupt, har den här modellen också lyckats falla 25 meter utan att skadas. Perfekt för dig som ofta tappar din telefon (se rubrik ovan). Tyvärr klassificeras den inte som världens mest funktionella mobil och den ser tyvärr lite ut som en tegelsten.

5 Det är billigt att ladda mobiltelefonen

Vi använder våra telefoner mer och mer, vilket innebär att vi måste ladda dem allt oftare. Men oroa dig inte för mycket för kostnaden för elräkningen. Enligt beräkningar kostar det cirka 11 kr per år om du laddar telefonen en gång varje dag. Naturligtvis påverkas denna siffra av vilken typ av elavtal du har. Om du vill minska denna redan låga kostnad är det vanligtvis möjligt att ladda din mobil på till exempel pendeltåg, i gallerior eller varför inte i omklädningsrummet på gymmet.

mobiltelefonen the mobile phone

6 90% vattentäta mobiler i Japan

Över hela världen är människor anslutna till sina telefoner men det sägs att bandet mellan människa och mobil är extra starkt i Japan. Nästan 90% av alla telefoner i Japan är vattentäta 2018, vilket innebär att japanerna kan använda telefonen även när de duschar. Idag är detta vanligare runt om i världen men japanerna var tidigt med behovet av vattentäta mobiler.

mobiltelefonen vattentät mobile phone water proof

7 Över 100 upplåsningar

Vi tenderar att plocka upp och hänga ner våra telefoner kontinuerligt under hela dagen. I genomsnitt tar vi ut och låser upp vår telefon 110 gånger om dagen. Inte konstigt att hanteringen har effektiviserats. Idag kan många telefoner låsas upp genom att läsa fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller låta dig dra fingret i ett visst mönster.

8 År 2012 sålde Apple 37,04 miljoner iPhones

År 2012 översteg försäljningen av iPhones 22 miljarder dollar. Det var mer pengar än alla Microsoft-produkter som såldes totalt fram till det året. Samma år sålde Apple drygt 37 miljoner iPhones på 14 veckor! Det är i genomsnitt 4 telefoner per sekund.

9 Facebook och Youtube står för 30% av all mobildata (2018)

Det är inte nyheter att vi använder Facebook och Youtube mycket. År 2018 användes 30% av all mobil data som konsumeras av dessa två giganter. Vi har tillgång till nästan all världens kunskap via våra mobiltelefoner, men vi väljer att kolla in roliga klipp och uppdatera vår status.

10 Nomofobi

Telefonen har inte bara fått bra saker. En ny fobi har dykt upp – nomofobi. Detta är rädslan för att inte nås via telefon. En läskig tanke! Detta kan dock åtgärdas under din arbetsdag genom att säkerställa att företaget du arbetar för har smarta växellösningar installerade och kan använda telefonsvarartjänster eller liknande tjänster när ingen på företaget är tillgänglig för att svara på telefonen.

Senast uppdaterad nov 2020