5 pinsamma saker som händer under videomöten

Det är ju ingen nyhet att videomöten har fått ett gigantiskt uppsving under 2020. Men i och med att fler möten hålls på distans har även andra mötestrender dykt upp. Då tänker jag främst på de ovanor många har lagt sig till med nu när man kan delta på möten från hemmets lugna vrår. I detta blogginlägg kommer jag lista de 5 vanligaste pinsamma sakerna som sker under videomöten.

Förbered er på ett ganska gnälligt blogginlägg….

1 Vinkar när vi säger hej och hejdå

Har du någonsin vinkat när du har avslutat ett fysiskt möte? Tänk dig scenariot att ni reser er upp, tackar för ett bra möte och tar i hand. När ni ska gå ut ur mötesrummet så vinkar ni till varandra.

Nej, det är nog en ganska ovanligt förekommande företeelse. Men när det kommer till video-möten så vinkas det hej vilt. Och jag, personligen, är nog bland det värsta vinkarna av dem alla. Jag vinkar för att säga hej, jag vinkar för att få ordet och jag vinkar hejdå. Jag förstår att det kan fylla sin funktion att vinka, när folk annars lätt pratar i mun på varandra. Men det känns ändå lite pinsamt. Eller är det bara jag som är fånig nu?

2 Glömmer bort att vi delar skärm

Detta har hänt mig, och jag skäms än idag. På Facebook kan jag hitta dagens meny hos vår lokala lunchrestaurang. Under ett videomöte delade jag min skärm medan övriga deltagare satt i en livlig diskussion gällande olika funktioner som jag inte riktigt förstod. Det närmade sig lunch och magen kurrade till. Helt på rutin plockade jag upp Facebook för att kunna drömma mig bort till vad som snart skulle förtäras. Till min förfäran så behövde mina mötesdeltagare påminna mig om att det var min skärm de alla tittade på. Ett misstag jag INTE gör om igen!

videomöten video-meetings

3 Har kameran i knasiga vinklar

Oftast har vi kameran i vår laptop och det är inte ovanligt att man vinklar skärmen för att få till en lite mer smickrande vinkel innan mötet. Men ibland händer det att personer sätter datorn lite för nära ansiktet eller på ett lite för lågt bord, vilket gör att vinkeln kanske inte blir den mest smickrande.

Men det kan vara så mycket värre….

En kollega till mig berättade om ett videomöte han hade varit med på. Han hade ringt in till mötet som vanligt, med kameran på. Han delade sin skärm medan de alla samarbetade med projektet. Men någon gång under mötet så glömde han bort att hans kamera också var på och han satte datorn i sitt knä. Resten av mötet fick alltså mötesdeltagarna se en inzoomad bild av kollegans mage, uppe i högra hörnet. För att göra det hela värre så hade han en lite för tight skjorta på sig, så att en glipa stolt hade visat upp hans navel. Ingen av mötesdeltagarna hade vågat säga något under mötet utan han fick veta det hela en vecka senare.

4 Äter under videomöten

På ett internmöte så är okej att ta med sig en frukt tillsammans med det obligatoriska kaffet. Jag skulle dock aldrig ta med mig en yoggi in på ett möte med, exempelvis, en ny leverantör. Men mötes-ätandet har blivit en ökande trend när det gäller videomöten.

Självklart kan detta grunda sig i att vi nu tenderar att lägga mötena direkt i anslutning till varandra. Något som medför att vi inte hinner med mellanmålet vi annars hade kunnat äta. Men mötes-ätandet har nått nya höjder under senare tid. Pop corn, mackor och hela lunchlådor har ätits under möten jag har varit med på. Och när jag fick se (och lyssna till) att en skål med flingor förtärdes, med tillhörande sörplande ljud, så tyckte även jag att det kanske har gått lite för långt. Om man ska äta något som låter mycket så kan vi väl i alla fall komma överens om att sätta mikrofonen på ljudlös?

pinsamma videomöten embarrassing video meetings

5 Pinsamma sambos

Internet kryllar av historier om personer som upplevt den extremt pinsamma situationen där sambos gått förbi i bakgrunden iklädda endast underkläder eller sjungit en sång för full halls. Att jobba hemifrån tillsammans med sin partner är inte alltid lätt. Ska du ha ett viktigt möte kan det vara bra att försöka sätta sig lite mer avskilt eller berätta för sin partner att det gäller att uppföra sig under en viss tidpunkt.

Detta var 5 vanliga pinsamma saker som händer under videomöten. Men utöver några mindre pinsamheter så har möjligheten att hålla effektiva möten på distans hjälpt många företag, speciellt under året som gått.

Ett tips till er företagare:
För att effektivisera samarbetet, på distans, ännu mer så kan man även integrera sin telefonilösning in i vissa samarbetsverktyg. Med Dstny kan du exempelvis integrera företagsväxeln direkt in i kända verktyg så som Teams eller Slack och på så sätt få mer i ett och samma gränssnitt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.