https://www.dstny.se/app/uploads/christmas_working_from_home.jpg

7 tips om hur du behåller produktiviteten över jul

Julen står inför dörren och därmed en mysig tid med familj och vänner. Bjällerklang, god mat och paket.

Men om du, precis som jag, inte ansökt om någon ledighet över julhelgen så kanske det inte känns lika lockande. Inbjudningar kommer från höger och vänster som man tvingas tacka nej till. Att jobba över julen blir dessutom en extra utmaning när många jobbar hemifrån. Det är svårt att stå emot lockelserna som sköljer över en.

Så hur gör man för att behålla produktiviteten över jul?

1 Skapa en plan och förbered

För att vara säker på att man får rätt saker gjorda över julen så är det väldigt bra att skapa en plan. Både för att du själv ska veta vad du behöver få klart men även för att du ska kunna förbereda ditt arbete. Dina kollegor kanske inte är tillgängliga över julhelgen, så se till att ta viktiga saker med dem innan de går på ledighet. På så sätt vet du att du har allt du behöver från dina kollegor för att kunna jobba effektivt över julen.

2 Var öppen med att du ska jobba

Det kan hjälpa avsevärt att vara tydlig mot din omgivning att du ska jobba över julhelgen. Och det är något magiskt med att berätta för andra om vad man har för intentioner, för det tenderar att pusha en själv att faktiskt göra det som sagts.

3 Jobba på en bra plats

Kommer du, som så många andra, jobbar hemifrån över julhelgen? Då finns det risk att det kan vara lite extra svårt att få arbetsro under just de dagarna. Köksbordet kanske inte är en optimal arbetsplats när sambon förbereder en extra julskinka eller barnen leker med sina nya leksaker. Om du har möjlighet så hitta en plats där du kan sitta ostörd. Går det att jobba i sovrummet eller kanske låna något av barnens rum några timmar?

Finns det möjlighet att på ett säkert sätt jobba på ett café eller ett bibliotek, med tillräckligt avstånd till andra människor, så kan det vara ett tips om hemmet blir för stökigt.

4 Skapa kreativa restriktioner

Att sätta restriktioner, som du vanligtvis inte har, kan faktiskt hjälpa produktiviteten och kreativiteten. Om vi sätter lite press på oss själva eller skapar en regel eller ett måste så kan det ge oss den spark i baken vi behöver för att komma igång.

Exempel:

  • Testa att dra ut sladden till datorn och pusha dig själv att få så mycket som möjligt gjort innan batteriet når 15%.
  • Ingen Lussebulle innan första korrekturet är klart.
  • Ge dig själv en mini-utmaning som exempelvis: kan jag bli klar med ett stycke på 10 minuter?
  • För varje gång jag öppnar Facebook måste jag göra 10 armhävningar (bra för att träna bort lite av julmaten med).

5 Undvik sociala medier

Ibland är det som att handen automatisk plockar upp telefonen, utan att man själv tänker på det, och öppnar upp Instagram eller Facebook. Men Sociala medier är en extrem tidstjuv. Testa istället att ge dig själv ett sociala-medier-förbud, och om du klarar det så får du istället sluta en timma tidigare. Det kan motivera dig att hålla ditt fokus uppe och undvika att slösa dyrbar tid med att skrolla igenom feeden.

6 Vid lägre belastning – jobba på dina färdigheter

Många jobb stannar av lite över julhelgen. Det sätts inte lika många deadlines på dagarna mellan jul och nyår och folk tenderar att gå ner i varv. Då kan detta vara en ypperlig tid att istället jobba på dina kunskaper inom yrket. Avsätt en timma eller två att kolla på den där ”tutorialen” på Youtube som du inte hann se klart i oktober. Eller läs på om trender inom just din bransch för att kunna komma tillbaka efter nyår och glänsa med dina kunskaper.

7 Var realistisk

Sist men absolut inte minst så är det viktigt att vara realistisk när det kommer till att planera sitt arbete över jul. Undvik att sätta onödigt höga krav på vad du ska prestera. Julen är en tid för att få ett avbrott i en hektisk värld och få chans att spendera kvalitétstid med dem du älskar. Sätt rimliga krav, inte mer.

Och för att avsluta på ett passande vis, hoppas allt får en underbar jul!