7 tips för hålla dig produktiv och jobba på resande fot

Tack vare funktionell teknik och moderna verktyg för att samarbeta, är arbete idag sällan beroende av specifik plats. De flesta som jobbar idag gör det ofta på resande fot och kan samtidigt hantera dagliga arbetsuppgifter kombinerat med belastning av resande.

Att inte vara bunden till en geografisk plats på kontoret för att fullfölja uppgifter är en lyx som borde tas vara på. Men hur gör man? Kan man verkligen vara lika produktiv som på kontoret? Kan man utföra alla dina uppgifter utan internet? Svaret är att det är möjligt, du måste bara vara strategisk och organiserad! Vi har försökt täcka dessa frågor med 7 tips och tricks för att hålla dig motiverad och produktiv på resan.

1. Klura ut vad du kan göra med eller utan WIFI

Nästintill alla företag idag är i något avseende beroende av tillgång till internet, både för interna och externa projekt. Att se till att du kan hålla dig uppkopplad hela resan är ofta avgörande för att inte hamna efter. Däremot har du kanske inte WIFI i varje instans av resan, så planera noga vad du kan göra med eller utan internet. Vissa projekt kräver inget internet och vissa gör det. Om du har en lång bilresa framför dig, använd tiden till att kanske boka in samtal. Eller har du inte internet på flyget, använd tiden för att gå igenom din senaste presentation. Välj och planera projekt under resan som kan förbättras snarare än begränsas.

Om WIFI däremot är nödvändigt för att utföra kommande arbetsuppgifter, boka res-alternativ som har pålitliga WIFI tjänster, och var beredd att betala lite extra. I tillägg kan du vilja investera i en mobil-hotspot för att försäkra dig om att du kan vara uppkopplad vid behov. Förbered även med att ladda ner alla filer du behöver innan resan om internet mot all förmodan skulle krångla.

2. Schemalägg och boka

En vanlig arbetsdag består ofta av en kombination av olika uppgifter, kanske ett telefonsamtal eller två, ett möte, presentationer och arbeta självständigt. Planera din resa runt vad du kommer göra under avsatta timmar. Till exempel, undvik kanske presentationen med dina kollegor när du vet att du kommer sitta på flygplanet under boarding. Med det sagt, om du inte vill ha en väldigt irriterad medresenär bredvid dig de kommande timmarna. För varje del av resan rekommenderar vi att bygga ett schema för att optimera arbete samt säkerställa att du alltid befinner dig i rätt miljö som kommer hjälpa dig fullfölja ansvar och uppgifter du har på bordet.

3. Förminska dina enheter

När du reser bör du kanske inte ta med absolut all din utrustning, för att sen behöva ta ut allt när du står i kö i säkerhetskontrollen. Ta med din bärbara dator, byt till en läsplatta eller ta bara med dig telefonen om jobbet inte kräver mer. Du kan slänga iväg ett mail eller två, ringa samtal, dela dokument och till och med ha videokonferens. Behöver du skriva finns det idag många alternativ för mindre tangentbord till exempelvis iPad. Nämnvärt är att skaffa en powerbank eller annat externt batteri i fall att du skulle fastna någonstans.

4. Lita på molnet

Även om det är sällsynt att använda pärmar eller skriva ut allt idag, finns det några saker på skrivbordet som kan vara användbara, exempelvis hårddisken. Se till att du har köpt mer utrymme i molnet innan resan så det kan rymma alla dina dokument som behövs. Molnet är exceptionellt bra för att arbeta på resande fot eftersom det inte bara ger dig möjlighet att ladda ner dokument, du kan också dela filer med dina kollegor, vart du än befinner dig. Google drive och Dropbox är bara några av de kända cloud applikationerna som kan komma till hands.

5. Kom igång med arbetet

Kanske distraheras du lätt, eller så har du svår att fokusera i ditt hotellrum och arbetar hellre på ett närliggande café. Eller kanske är det motsatsen, du tycker caféer känns högljudda och föredrar ett tyst hotellrum. Oavsett vart du väljer att arbeta, måste du vara bekväm och ostörd. De flesta caféer har WIFI idag så kolla upp det lokala utbudet innan du bestämmer dig för det bästa alternativet. En annan bra idé är att skaffa ett par ljudreducerande hörlurar som kan stänga ut allt onödigt och distraherande buller.

6. Boka smart och planera tid

Vi vet, det är lockade att ta det billigaste flyget för att slippa vara en kostnad för företaget. Men om ett kortare flyg hjälper dig landa i arbete och prestera bättre, är det värt det lilla extra. Ett snabbare tåg kan betyda en längre normal arbetsdag utan att behöva vakna innan 5. Att betala lite extra kan även inkludera fördelar som WIFI på vägen för att underlätta arbetet. Om ditt företag har en tight budget, prata med din chef om i vilka avseenden lite mer pengar kan spara dig mycket tid och hjälpa dig fokusera bättre. Kanske kan du även kompensera med något annat, bo på Airbnb, åka kommunaltrafik vid kortare sträckor eller hyra en billigare bil. Men håll flygresorna helst till direkta flyg så slipper du improduktiva timmar i mellanlandningen.

Om du däremot måste mellanlanda – ju längre desto bättre. Om du bara har 10 minuter att jobba innan nästa flyg, är du sällan produktiv. Spara minst 45 minuter vid din gate och köp din Starbucks innan. Den tiden vid gaten kan vara otroligt användbar om någon kris på jobbet skulle uppstå. Om du dessutom har lite mer tid innan boarding för oväntat arbete, kan du svara mer än ”hörs om några timmar”.

7. Förbered arbete i förväg

Att  klämma in några extra timmar innan resan kan spara dig tid i många avseenden. Även de mest produktiva resdagar kan inte jämföra sig med hur man presterar på vanlig arbetsplats. Se till att du förberett minst ett eller två projekt i förväg och ge dig själv en fallskärm i fall att du fastnar i trafik i en extra timme. Dessutom, om du har gjort lite extra i förväg kombinerat med att resan går bra, kanske du har lite extra tid över för att sova lite längre, se staden du befinner dig i, eller äta en extra lång och god lunch.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låt oss kontakta dig

Våra kompetenta säljare hör gärna av sig till dig och hjälper till med just dina utmaningar eller ring till 08-120 100 00 för att prata med en rådgivare direkt.